etna

Mijn 2020 jaaroverzicht, een overzicht omlijst met quotes.

Het was me het jaartje wel

Het was niet makkelijk om te beginnen aan een jaaroverzicht van 2020. Dit jaar sloeg namelijk echt wel alles qua wat ik tot nu toe ooit heb meegemaakt. Denkend aan een mooi overzicht zoals ik maakte in de afgelopen jaren, liep ik elke keer tegen een ‘ja maar’ op. Van 2020 kon ik niet echt:

  • een reisoverzicht maken, want zóveel plaatsen hebben we niet bezocht
  • een leuk overzicht van best gelezen blogs en bezoekersaantallen weergeven…want die bezoekersaantallen zijn niet echt om over naar huis te schrijven.
  • Nouja, je begrijpt het denk ik wel.
etna
Ongeacht wat voor een jaar het ook was: de Etna blijft prachtig om te zien. In februari was dit ons uitzicht tijdens ons familiebezoek in Sicilië!

Terug naar het begin.

Kortom, zoals veel dingen dit jaar, bedacht ik dat ook mijn jaaroverzicht helemaal anders moest. Alleen…hoe? Er is een gezegde ‘als je niet meer weet waar je heen moet gaan, je terug moet gaan naar het begin’ (James Baldwin). Het begin…ik bekeek mijn blogs van begin dit jaar: ik schreef toen over leuk dineren in Bristol, ik deelde een info-blog over Brexit gevolgen (tussen alle Covid-tumult door ging dat namelijk ook gewoon door) en ik maakte een blog met quotes voor dit nieuwe jaar.

Die laatste post trok mijn nieuwsgierigheid. Zouden de quotes nog actueel zijn? Na alles wat in 2020 is gebeurd? In de blog stonden veel luchtige quotes. Veel luchtigs is er na 2020 echter niet overgebleven…

Het is één ding wat ik dit jaar moet nageven: het heeft op een rauwe manier gezorgd voor meer diepgang, meer bewustzijn, alsof we het nodig hadden om even wakker geschud te worden. Met voor een lange tijd rouw en verlies en ziekte om ons heen is het lastig om nog bezig te zijn met dingen die er niet zo toe doen. Je gaat je meer richten op de essentie. Voor zover je dat niet al deed natuurlijk.

Welke quotes er dan wel van toepassing zijn op dit jaar? Slechts een klein aantal uit mijn blog, maar uit mijn Pinterest bord Quotes kan ik wat beter putten. Lees mee, dit is mijn 2020 jaaroverzicht omlijst met quotes.

cappucino
With love, coffee. Dit kopje dronk ik wam, in een bar in Sicilië.

1. Iced coffee: have kids, make coffee, forget it, drink it (of ook wel: het leven, werken en reizen met kinderen)

Deze quote vind ik zowel grappig als nog steeds akelig herkenbaar. Ook in 2020 heb ik veel kopjes lauwe of koude koffie gedronken. Het leven met een peuter is op een andere manier intensief dan met een baby, maar nog steeds bedenk ik regelmatig te laat dat ik nog een kopje koffie had staan. Los hiervan vind ik het ontzettend leuk om moeder te zijn. Ook dit jaar heeft onze dochter gezorgd voor vele onvergetelijke momenten. Op reis vaak des te meer en daarom dus ook bron voor blog inspiratie. Je kunt bijvoorbeeld lezen wat er gebeurde tijdens ons bezoek aan Alba in de zomervakantie.

Waar ik onlangs ook nog aan moest denken is dat mijn dochter tijdens diezelfde vakantie op een zonnige ochtend de hond van de eigenaar van ons vakantieparkje heeft laten ontsnappen. “Lulu! Nee! Kom terug” riepen we verschrikt, terwijl de hond haar vrijheid tegemoet liep, richting een drukke autoweg! Na een aantal vergeefse pogingen van mijn man om de hond terug te lokken naar de goede kant van het hek, onze peuter stond erbij en keek ernaar en de hond liep eigenlijk steeds verder de weg op, zijn we snel de eigenaar gaan halen. “Lulu is weggerend! De hond is de weg op gelopen!” Gelukkig nam de eigenaar het vrij kalm op met “dat gebeurt vaker” maar zette het wel direct op een rennen om de hond terug te halen en om erger te voorkomen. De hond was ongedeerd. Onze peuter overigens ook. En de koffie? Koud, alweer.

Naast de tijdelijke paniek die dit soort momenten siert hebben we dit jaar genoten van een hele fijne zomervakantie in en rond de mooie stad Turijn. We bezochten onder andere Asti, aten een overheerlijke lunch in Mombaruzzo en meer heerlijks in de regio en verbleven in Moncalieri, een slaperig dorpje onder de rook van Turijn.

aperitivo corona
Turijn en omgeving staat bekend om het heerlijke eten. Een typisch tafereel van afgelopen zomer: aperitivo met de mondkapjes om de arm of op tafel.

2. Le cose piu importante della vita, non sono cose (de meest belangrijke dingen in het leven zijn geen dingen)

Het hele jaar ben ik over Sicilië blijven schrijven. Van droombestemmingen die ik opsomde begin dit jaar tot aan elke maand minstens 1 blog. Ik schreef en schreef over dit mooie eiland in de tijd dat reizen een stuk moeilijker zo niet onmogelijk werd. Italië zit in mijn hart en in het bijzonder Sicilië. Mijn schoonfamilie woont er, ik ben er getrouwd, daarover kan je meer lezen in deze blogserie, en er liggen inmiddels vele mooie reisherinneringen.

De quote spreekt denk ik nog veel meer na de ervaringen van dit jaar. Wat uiteindelijk echt belangrijk blijkt te zijn is gezondheid, familiebanden, je verbonden voelen en vul zelf maar in.

Mijn best gelezen blog behoort ook tot de blogs over Sicilië. Hoe kan het ook anders, het is de blog waarin ik regelmatig een update deelde over de maatregelen rondom het coronavirus. De blog is een ruime 5000 keer gelezen!

Alle blogs over Sicilië kan je terugvinden op de Sicilië pagina. Ik heb dit jaar veel nagedacht over een nieuwe website te gaan lanceren welke enkel is gericht op Sicilië. Nu we echter nog steeds niet makkelijk op reis kunnen, heb ik dit plan voorlopig even uitgesteld.

Ortigina uitzicht
Reisherinneringen aan blauwe luchten, barokke gebouwen, smalle straatjes en heerlijk eten…Saudade

3. Saudade, the love remains (het gemis aan tijden die voorbij zijn, reisherinneringen)

Omdat in dit jaar veel stilviel, had ik meer tijd dan anders voor reflectie en voor creatief bezig zijn. Ik dook vaker terug in mijn herinneringen en dacht aan tijden die ik lang vergeten was. Herinneringen kwamen voorbij bijvoorbeeld aan de tijd dat ik als jonge twintiger in hartje Utrecht woonde en zoekende was naar wat ik wilde met mijn leven. En dat terwijl ik al lang was wie ik ben, maar dat simpelweg nog moest ontdekken. Ik dacht terug aan de tijd dat ik de student uithing in Maastricht, waar het tijdens de zomers goed vertoeven was. Op vakantie gaan heb ik in die jaren weinig behoefte aan gehad: ik wás al ver weg in een prachtige omgeving die buitenlands aandeed.

Herinneringen aan reizen kwamen voorbij, herinneringen aan oude dromen werden weer levendig. Veel kwam weer terug van tijden die voorbij zijn. Ik las verhalen en schreef er zelf ook weer enkele, zoals dit sprankelende kerstverhaal.

Ik dook ook de archieven in van mijn computer, van mijn blog, en ik poetste wat oude blogs op om ze dit jaar nieuw leven in te blazen. Daar komt onder andere de stedentrip checklist vandaan en mijn blog met reiswoorden.

Saudade is zo’n woord. Het is uit een vreemde taal, maar ik voel precies wat het betekent. De tijd die achter ons ligt duid ik ermee: we hebben de herinneringen nog en de warmte en liefde waarmee ze gevuld zijn blijft.

insta best nine 2020
Je herkent het vast: dit is inderdaad mijn ‘Insta best nine’! Tegelijk is het een mooie weergave van waar mijn blog dit jaar over ging. Op mijn Instagram vind je meer info waar de foto’s precies over gingen.

Life is tough, but so are you (we hebben nog lang te gaan, het wordt een kwestie van volhouden).

Nu is het eind december. We zitten alweer een flinke tijd thuis en ook al wordt er in de landen om ons heen al gevaccineerd, het is in Nederland momenteel vooral zorgelijk qua de capaciteit in de ziekenhuizen. Kortom, we zijn er nog niet. Ook wat betreft het vooruitzicht op reizen wordt ons geduld flink op de proef gesteld.

Hoe je deze tijd doorkomt? Het is veelal een kwestie van een stabiele en gezonde mentale en fysieke gesteldheid. Dit heb je voor een deel van nature, maar voor een deel is het veelal ook trainen (en gezond eten, rust, een ritme). Ik schreef een blog met tips voor mentaal welzijn die voor mij in eerdere ‘crisis’ momenten werkten.

De quote die ik eerder op LinkedIn deelde vond ik daarom passend voor het einde van dit jaar. Het is momenteel namelijk een moeilijke tijd, maar onderschat je eigen kracht niet. In de afgelopen maanden had ik het voorrecht om onder andere bij London Business School een online cursus te volgen. Een docente daar zei ‘you have more power than you think you have’. Het onderschatten van mijzelf doe ik maar al te vaak, terwijl juist het loslaten daarvan mij veel meer resultaat oplevert.

Kortom, wat ik je wil meegeven is ‘hou vol!’. Stop niet met hopen op dat je ooit weer kunt gaan doen wat nu even niet kan. Ga vooral door met plannen maken voor mooie reizen voor zodra reizen weer kan. Werk aan het pad naar je droombaan, want hard werk zal uiteindelijk worden beloond. Blijf mooie dromen dromen, want er komt een tijd dat je ze kunt omzetten naar iets echts. Train en houd jezelf gezond, zowel met wat je eet, als hoeveel je beweegt en rust neemt. En als je kunt uitdelen, deel iets met anderen. Het geeft je weer veel moois terug. Een heel erg mooi en gezond nieuwjaar gewenst! Ik zie je graag weer terug op Cities ’n Stories in 2021.

gelukkig nieuwjaar

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.