Alba Piemonte

Tartufi Morra, een niet geheel ongelukkige truffeljacht in Alba.

De koning van de truffel

Alba is de stad van de koning van de truffel: Giacomo Morra. Il re dei tartufi begon er in de jaren dertig van de vorige eeuw zijn imperium. In Italië en daarbuiten is Morra een bekende naam in de truffelwereld! Ooit was hij de initiator van de fiera del tartufo, een grote fair welke nog steeds jaarlijks in Alba wordt gehouden.

Recent gingen wij naar Alba. Ons bezoekje aan deze stad viel echter dubbel in het water. Wat begon als een prachtige zonnige dag, eindigde in plensbuien en veel stank. Wat er precies gebeurd is? Ik ga het je vertellen…

Alba Piemonte
In deze blog vertel ik je over ons avontuur in Alba!

Onderweg naar Alba

Het is op een mooie zonnige dag dat we vanuit vakantieadresje net onder Turijn in de auto stappen. Het is een goed uur rijden naar Alba, maar we willen graag truffels kopen, dus we hebben het er voor over. In Alba kan je de beste truffelwinkel van de regio vinden: Tartufi Morra aan het pleintje piazza Pertinace.

Naarmate we dichterbij Alba komen, wordt de lucht grijzer. Ik controleer buienradar, maar los van een klein buitje later die dag, lijkt het erop dat het wel mee gaat vallen. We rijden een prachtige vallei in en met vele haarspeldbochten komen we langzamerhand aan in Alba. Tegelijk met een enorme hoosbui! We besluiten de auto te parkeren en daar de bui even af te wachten. Vaak duurt zo’n plensbui maar even en zal het daarna vast weer zonnig worden.

Alba truffeljacht
Een flinke hoosbui maakt dat we in de auto blijven

Na regen komt…nog meer ellende

Met dat we de auto parkeren, begint mijn dochtertje te jengelen en spuugt zonder nadere waarschuwing haar totale middag snack het autostoeltje in en zet het op een brullen. Die haarspeldbochten waren haar blijkbaar niet meegevallen… Het regent buiten nog steeds dat het giet, maar onze aandacht is nu totaal gericht op het kalmeren van de peuter en tegelijk de autostoel weer schoonmaken. Gelukkig heb ik altijd een pak vochtige doekjes mee en na tien minuten zijn zowel de auto als dochterlief weer enigszins schoon. Het is gelukkig warm, dus dat ze enkel nog in romper is gekleed maakt haar niet zoveel uit. Het regent echter nog steeds hard en met dit spuugmoment erbij ben ik eigenlijk wel klaar met deze middag.

“Ik wil naar huis” zeg ik tegen mijn man die nog verwoed iets op Google maps aan het opzoeken is. “We gaan naar huis, maar niet zonder dat we truffel hebben gekocht.” is zijn antwoord. De truffel! Die was ik door alle commotie helemaal vergeten. Ik geef toe. Hij start de navigatie op het adresje van de truffelwinkel die hij heeft opgezocht en we rijden die kant op.

truffel morra
De truffel was ik door alle commotie helemaal vergeten

Vanaf 1930 organiseert Giacomo Morra een jaarlijkse truffel fair in Alba. Vanuit de hele wereld komen mensen deze fair bezoeken! Door elk jaar rondom de fair de grootste truffel cadeau te doen aan een beroemd persoon, verwerft Giacomo Morra nog meer bekendheid rondom de truffel. Ook zorgt hij er op deze manier voor dat de truffel een gewild product wordt. bron

En toen werd het nog erger…

Meestal moeten dingen eerst nog net iets erger worden voordat het weer beter gaat. Zo ook in dit geval. Ik bleef met mijn dochter in de auto wachten terwijl mijn man gewapend met paraplu en Google maps op zoek gaat naar de winkel.  Eenmaal bij de winkel aangekomen blijkt deze gesloten te zijn. Mijn man wil het nog niet geloven. Echt? Is de winkel dicht? Op Google stond dat de winkel geopend was. Aan alle kanten wordt het internet er deze middag niet geloofwaardiger op. Er hangt een briefje op de deur met de informatie dat de winkel in verband met vakantie tot 10 augustus gesloten is. Het is 10 augustus. Zou de winkel echt vandaag dan ook nog dicht zijn? Het is wel echt driedubbel pech vandaag.

“If the end is not good, it’s not the end”

Dat mijn man enige tijd voor de winkel blijft staren, wekt de aandacht van degene die boven de winkel woont. Een raampje gaat open en mijn man maakt er direct gebruik van: “Mi scusi, weet u of de winkel nog opengaat vandaag?” De man die uit het raampje hangt, antwoord met een gebaar van ‘blijf even wachten,’ en zegt “Ik kom naar beneden!”

Een minuut later gaat de deur van de winkel open en wenkt de man mijn man binnen te komen. “We zijn net terug van vakantie, ik zou inderdaad deze middag open gaan, maar met dit slechte weer…” gebaart de man naar buiten kijkend. Een geluk bij een ongeluk. Tien minuten later loopt mijn man terug naar de auto met een tas met de begeerde truffel. We rijden naar huis, blij met dit succes, ondanks de regen en het spuug incident.

truffelpasta
Thuis genoten we van een heerlijke pasta met truffel!

Giacomo Morra was de eerste Italiaan die de witte truffel op de markt zette als crème in een tube. Sindsdien is de productlijn van Morra flink uitgebreid en is de winkel een ware publiekstrekker. Het assortiment bestaat uit een grote hoeveelheid smaakmakers voor in de keuken. Zowel zwarte als witte truffel zijn te koop bij Morra en beide zijn verwerkt in de diverse crèmes, oliën en in bijvoorbeeld de truffelboter. Wil je er zelf ooit een kijkje nemen? Ik hoop voor je dat je bezoek een stuk gemakkelijker zal verlopen dan de onze!

Trek gekregen? Lees in mijn blog over eten en drinken in Turijn over nog meer heerlijkheden uit de Piemontese keuken.

Een speciaal bedankje aan Jessica Lokker van Lokkermedia. Met haar tips en inspiratie tijdens de cursus reisverhalen schrijven, is dit uiteindelijk het resultaat geworden!

Bewaar deze infomatie op Pinterest:

Truffeljacht Alba
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.