De Piemontese keuken: dit moet je proeven in Turijn en omgeving.

Italië en eten

Iedereen weet dat je in Italië heerlijk kunt eten. Het land heeft een echte eetcultuur. Elke regio heeft haar eigen specialiteiten en overal kan je geweldige smaken ontdekken. In deze blog geef ik je een inkijkje in de Piemontese keuken. Laat de pizza maar even voor wat het is en bekijk in deze blog welke typische gerechten je in Turijn en omgeving kunt vinden!

Turijn centrum
In Turijn en omgeving kan je heerlijk eten! Lees in deze blog mijn tips voor wat te bestellen.

Het begin: apericena of antipasti

Eenmaal aan tafel in een restaurant kan je ervoor kiezen om met een voorgerecht te beginnen. In Turijn kan je in plaats van een diner ook kiezen voor een zogenoemd ‘apericena‘. Ik raad je aan om dit een keer te bestellen! Naast een wijntje of cocktail worden je allemaal kleine gerechtjes geserveerd, vaak vergezeld met brood en de uit Turijn afkomstige grissini.

aperitivo time
Een aperitivo kan ook bestaan uit een cocktail vergezeld met een plankje charcuterie en diverse kazen.

Wat je vaak in een apericena of aperitivo aantreft zijn tomino kaasjes, al dan niet met een groen sausje erover en raschera kaas. Dit zijn beide kazen van koemelk met een zachte smaak. Verder tref je vaak vitello tonato aan, tartaar en kleine stukjes frittata. Op de foto hieronder zie je hoe dit eruit kan zien.

apericena
Op deze schaal: vitello tonato, tartaar, frittata, bladerdeeghapjes, en meer!

Een pasta: de ravioli variant agnolotti

Ga je voor een diner en wil je een pasta eten? De variant op de ravioli: agnolotti, is een aanrader. Meestal is deze gevuld met vlees en wordt de pasta geserveerd in de jus van het vlees. De kleinere versie heet plin. Ik at deze in retaurant Osteria La Marlera in het plaatsje Mombaruzzo waar we van een overheerlijke lunch genoten. In plaats van de pasta te laten serveren in de jus, koos ik voor het alternatief: met boter en salie. Ook een aanrader!

ravioli burrata
Eenvoudig en heerlijk, deze pasta gevuld met burrata in een smaakvolle tomatensaus.

Een vegetarische variant bestellen kan ook. Bij Ingrosso Minuto aan de via della Basilica 1 in Turijn at ik deze ravioli gevuld met burrata in tomatensaus. Zachte en rijke smaken zijn typerend voor de Piemontese keuken. Wat je ook in Piemonte kunt vinden is de truffel. In Alba schijnen ze de beste truffel te verkopen…in een volgende blog lees je er meer over!

Het hoofdgerecht: vlees en meer vlees

Piemonte ligt tegen de Alpen aan in het binnenland. Het is daarom niet vreemd dat hier voornamelijk vlees wordt gegeten en niet zoveel vis. Hoofdgerechten bestaan vaak uit kalfsvlees, steak, maar het kan ook voorkomen dat je konijn of eend op de kaart voorbij ziet komen. In Osteria Antiche Serre besloot ik de scallopina alla Milanese te bestellen. Ik wist echter niet dat deze hier koud werd geserveerd en met een zure garnering. Een volgende keer houd ik het op konijnebout…

Marlerla antipasto
Het voorgerecht bij La Marlera was perfect in evenwicht

Tijd voor een dessert!

Er is een heel bekend toetje wat uit Piemonte komt: de panna cotta! Wil je iets anders, dan staat er ook vaak ijs op de kaart, of chocoladetaart. Ook kan je ervoor kiezen om geen dessert in het restaurant te eten, maar om bij een gelateria nog een ijsje te halen.

Menodiciotto
De ijscoupes bij gelateria Menodiciotto. Het lekkerste ijs wat we in Turijn hebben gegeten!

Chocolade met hazelnootjes

Turijn is de stad van de gianduja chocolade, een chocolade gemixt met hazelnootjes en deze smaak moet je echt geproefd hebben! De Nutella pasta is erop gebaseerd, maar de echte gianduja chocolade smaakt lekkerder. Bij Gelateria Menodiciotto proefden we de beste gianduja ijssmaak van heel Turijn.

Dit waren mijn tips voor eten in Turijn en omgeving. Wil je meer lezen over wat je allemaal kunt doen en zien in Turijn? In deze blog lees je mijn tips.

Ook in het zuiden van Italië kan je heerlijke typische gerechten vinden. In deze blog lees je welke Siciliaanse must-eats je echt moet proeven!

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.