Palazzolo Acreide

Sicilië en de regels door corona maatregelen.

Laatste update: 24 juli 2021 – Bestemming Sicilië

Het duurde even voordat het weer kon: reizen naar Italië en zo ook naar Sicilië! De kleurcode van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken is veranderd in groen! Wel wordt er in Italië druk gewerkt aan de implementatie van de ‘green pass’, oftewel, het coronapaspoort. Wat dit betekent voor je reis naar Sicilië en welke regels er daar deze zomer van kracht zijn, lees je in deze blog.

vliegen
Wat zijn de regels in Sicilië als het gaat om corona maatregelen? Lees het in deze blog!

Voorlopig nog een PCR test

Het eerste goede nieuws was er al even: sinds 17 mei heeft Italië de quarantaineplicht losgelaten voor reizigers uit de EU. Nu het reisadvies wijzigt van oranje naar geel is er ook bij terugkomst naar Nederland geen quarantaineplicht meer en hoef je op je terugreis in Nederland geen negatieve PCR test meer te kunnen laten zien.

Wel dien je nog steeds een negatieve PCR test uitslag die niet ouder is dan 48 uur, of een antigeentest uitslag welke niet ouder is dan 24 uur te kunnen overhandigen bij aankomst in Italië. Dit geldt voor zowel volwassenen als ook voor kinderen ouder dan 6 jaar. Vanaf 1 juli kan je met het coronapaspoort reizen. Met dit digitale bewijs van ofwel volledige vaccinatie en een 14-dagen termijn, ofwel een negatieve testuitslag, kan je reizen naar Italië.

Iets wat je ook nog dient in te vullen is het digitale ‘passenger locator form’ en dan ben je klaar om naar Sicilië af te reizen!

Vanaf 24 juli is bij aankomst op Sicilië de afname van een sneltest verplicht. Hoe deze sneltest wordt afgenomen en hoe de opvolging wordt geregeld indien je positief test is op dit moment nog onduidelijk.

reisbagage sicilie corona regels
Voorlopig is een PCR test nog verplicht

Het vervolg van je reis, de basisregels

In Sicilië zijn de meeste corona regels niet anders dan in de rest van Italië. In Italië is het niet 1,5 meter afstand houden, maar een meter. Echter, een mondkapje is daar wel weer veel meer verplicht. Gelukkig vanaf 28 juni enkel nog binnen en niet meer buiten op straat, tenzij je op drukke plekken komt. De ANWB heeft een duidelijk overzicht gemaakt van waar je allemaal verplicht bent een mondkapje te dragen. Je kunt het overzicht hier bekijken.

Sinds het aantal besmettingen ook in Sicilië fors is gedaald is de avondklok ook komen te vervallen. Je hoeft dus geen rekening meer te houden met tijdens dat je binnen moet blijven of dat de horeca moet sluiten.

Catania
Catania op een zomeravond

De regels in winkels, restaurants en musea.

Bij binnenkomst van veel winkels wordt naast het dragen van een mondkapje verwacht dat je je handen desinfecteert, of men wil dat je handschoenen draagt. Wil je uit eten, dan is het meestal verplicht om vooraf te reserveren. Omdat ook in Sicilië de horeca zich aan de 1 meter afstand dient te houden, zijn er minder tafeltjes beschikbaar. Dit is des te meer reden om je tafeltje te reserveren. 

Green pass update

Vanaf 6 augustus zal voor restaurants, zwembaden, musea, bioscopen en theaters de ‘green pass’ verplicht worden. Let op: je kunt vanaf dan dus nog steeds buiten op een terras gaan eten en ook naar zee gaan kan zonder green pass. Ook voor een koffie aan de bar nuttigen is een green pass niet benodigd. Een green pass is verkrijg je al na 1 inenting of door afname van een antigeen test (de uitslag mag niet ouder zijn dan 24 uur). Daarom wordt het ook wel de ‘green pass light’ genoemd, refererend aan het coronapaspoort waarvoor volledige vaccinatie nodig is.

Palazzolo Acreide

In Sicilië vind je echte juweeltjes zoals Palazzolo Acreide

Op het strand en in zwembaden.

In Sicilië kon je afgelopen zomer naar het strand en waren zwembaden open. Ook nu zijn de stranden en zwembaden weer open voor bezoekers. De ligbedjes liggen nog steeds meer op afstand van elkaar. In zee hoef je geen mondkapje op. Wel moet je er 1 bij je hebben en deze opdoen als je bij de bar een drankje wilt bestellen bijvoorbeeld.

Tot slot: maak een goede afweging.

Dit was mijn informatie wat betreft de regels rondom corona maatregelen in Sicilië. Ik zal deze blog updaten zodat deze actueel blijft. Boven alles: mocht je op reis gaan, bereid je dan goed voor. Helaas kan het ook nog steeds gebeuren dat het reisadvies wordt aangepast naar oranje. Kijk daarom goed wat je verzekering dekt en maak de afweging of je eventueel een risico wilt lopen door een reis te boeken.

sciacca
De stad Sciacca staat bekend om haar vele trappen welke mooi gedecoreerd zijn.

En hier vind je Sicilië reisinspiratie!

Wil je meer lezen over Sicilië? Bekijk alle informatie op de speciale Sicilië pagina op mijn blog.

Tot 30 september is het programma See Sicily actief: het biedt interessante kortingen zoals een derde overnachting gratis! Lees het laatste nieuws hierover in deze blog.

Wil je later dit jaar naar Sicilië? Tot en met oktober is het weer er nog zomers. Lees wat je er kunt doen in de herfst en in de winter.

Bewaar deze informatie op Pinterest:

pin Sicilie corona regels
31 antwoorden
 1. Ank Roos
  Ank Roos zegt:

  Wij gaan 22 aug naar Sicilie. Mijn vriendin,haar man,haar zus en ik(vrouw).
  We hebben een auto gehuurd.
  Maar mag dat wel?
  Hoe zijn de regels.

  Met vr gr Ank Roos.

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Ank,

   Volgens de laatste update op de Italiaanse rijksoverheid website (governo.it) zijn de regels als volgt: indien jullie uit verschillende huishoudens komen, dat neem ik nu maar even aan, dan mag je met maximaal 3 personen in een auto zitten (de stoel naast de bestuurder dient leeg te blijven) en moet je een mondkapje dragen. Kortom, met 4 personen uit verschillende huishoudens in een auto kan helaas niet.

   Wat je nog zou kunnen doen is contact opnemen met het autoverhuurbedrijf met dezelfde vraag. Wellicht kunnen zij een creatieve oplossing aandragen, een alternatief bieden, of in het meest nadelige geval in gesprek gaan over het annuleren.

   Beantwoorden
 2. mario
  mario zegt:

  Hallo
  Wij gaan 21 augustus naar sicilie, zijn ze erg strikt met handschoenen op het vliegveld
  ik heb nu gelukkig jou blog gelezen, maar denk dat heel veel mensen dit niet weten
  mondkapje likt mij logisch

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Mario,
   Hoe strict ze zijn weet ik eerlijk gezegd niet. Voor de zekerheid zou ik sowieso een set in je bagage meenemen. Dan heb je ze bij je mocht het nodig zijn.
   Fijne vakantie alvast!

   Beantwoorden
 3. Petra
  Petra zegt:

  Hallo Janine,
  6 september as ga ik met mijn vriendin naar Sicilië. Kun je mij ook aangeven hoe het op dit moment is?
  Wat is er verplicht op het vliegveld? Mondkapje en handschoenen? Ik hoor graag van je.
  Groetjes Petra

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Petra,
   Op het vliegveld zijn inderdaad handschoenen en een mondkapje verplicht. Verder zal ik deze blog gaan updaten, want ook al is het meeste nog hetzelfde, er is 1 verandering sinds kort: vanaf 18:00 ’s avonds is het nu ook verplicht om in de openbare ruimte een mondkapje te dragen. Kortom, op pleinen, straten, vooral daar waar het druk kan worden, kan je overdag nog zonder mondkapje wandelen, maar in de avond niet meer.
   Groetjes en fijne vakantie alvast!
   Janine

   Beantwoorden
 4. Herman
  Herman zegt:

  Ik heb de app aangevraagd alles ingevuld maar werkt niet.
  Geeft aan gebruikersnaam en wachtwoord onjuist heb nieuwe aangevraagd maar krijg geen reactie
  Wie nog meer problemen of krijg je dit pas 48 uur van te voren?

  Beantwoorden
 5. Dion
  Dion zegt:

  In hoeverre klopt deze informatie nog aangezien dit van 18 juli is en we nu dik 2 maanden verder zijn? Hoe erg wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd op het aantal mensen in auto’s?

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Dion,
   De informatie is nog up to date. Ik kijk regelmatig of er nog wijzigingen zijn en zodra ze er zijn verwerk ik deze in deze blog. Dat er in het algemeen controles plaatsvinden weet ik wel zeker, aangezien wij zelfs al voor de coronacrisis wel eens gestopt werden door de politie (destijds omdat ze regelmatig controleren op rijbewijsbezit e.a.) Of je tijdens je vakantie een controle tegen gaat komen kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen. Familie van mij is twee weken geleden in Sicilië geweest en heeft bijvoorbeeld geen controle meegemaakt. Het blijft uiteindelijk ieders eigen verantwoordelijkheid om de regels wel of niet op te volgen.
   Mocht je die kant op gaan dan wens ik je alvast een goede reis!
   Groetjes, Janine

   Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Nina,
   Sinds 27 september zijn er nieuwe maatregelen in Sicilië ingevoerd (de registratieplicht dmv de app is verlengd tot 30 oktober en op het vliegveld moet iedereen bij aankomst een sneltest ondergaan). In deze regels lees ik dat toeristen uit Nederland nog steeds welkom zijn. We vallen met geheel Nederland onder landencategorie B, wat betekent dat we nog zonder beperkingen naar Sicilië mogen reizen. Het blijft natuurlijk wel spannend of er de komende 2 weken nog regels wijzigen. Ik blijf het in ieder geval op de voet volgen!
   Groetjes

   Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hi Mark,

   De sneltest is net als een gewone coronatest een afname van speeksel met een wattenstaafje. Het verschil is dat de test ter plekke kan worden geanalyseerd en dat je binnen enkele minuten dus het resultaat hebt.

   Groetjes en alvast een fijne vakantie!
   Janine

   Beantwoorden
 6. Hans
  Hans zegt:

  Hoi,
  ik overweeg eind volgende week een lang weekend naar Sicilië te gaan (nog niet geboekt). Hoe is het met het aantal besmettingen op Sicilië?
  Verder lees ik dat sinds kort een corona sneltest plaatsvindt op het vliegveld maar kan daar nergens meer info over vinden (is het alleen koortsmeting of meer?, kosten?, snelheid van uitslag, etc). Weet jij waar ik meer info kan vinden?

  En tot slot: ik twijfel over de regio Cefalu en Taormina. Heb je een advies?

  Dank alvast voor je reactie.

  Hans

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Hans,

   Wat betreft de sneltest kon ik vinden op siciliaweb.it dat het een test met wattenstaafje betreft, waarvan echter de uitslag met een directe analyses binnen enkele minuten al duidelijk wordt, ipv dat de test elders naar een kantoor moeten worden gestuurd. Praktisch en snel. Over kosten niks gevonden, ik ga er eigenlijk vanuit dat dit gratis is, net zoals hier in NL.

   Wat betreft het aantal besmettingen…dit zijn er nu zo’n 170 per dag in totaal (met verder gemiddeld 1 dode per dag) hele andere cijfers dan in Nederland vooralsnog. Mocht je een beetje Italiaans kennen, dan kan je op deze website de statistieken volgen: https://statistichecoronavirus.it/regioni-coronavirus-italia/sicilia/

   Qua keuze voor een lang weekend: Taormina en omgeving ken ik en is erg mooi. Cefalu heb ik zelf nog niet bezocht. Het is ook een verschil tussen vliegen naar Palermo of vliegen naar Catania. Als ik jou was zou ik ook daarnaar kijken qua prijzen en vliegtijden.

   Mocht je die kant opgaan dan wens ik je alvast een goede reis!

   Groetjes, Janine

   Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Gio,
   De sneltest wordt ook met een wattenstaafje afgenomen, net zoals de coronatests hier. Het heet echter sneltest omdat binnen enkele minuten de uitslag al zichtbaar is.
   Groetjes, Janine

   Beantwoorden
 7. Mattie
  Mattie zegt:

  Hi Janine! Fijn om te lezen dat je zulke goede adviezen en uitleg geeft 🙂 ook wij gaan komend weekend naar Sicilië. Een mooi vooruitzicht, maar heb je enig idee wat er gebeurt mocht je bij aankomst een positieve sneltest hebben? Wordt je dan meteen terug naar NL gestuurd? Of zit je dan vast op de luchthaven? We hebben een zoontje van 5, en is natuurlijk niet heel fijn om met hem vast te zitten voor langere tijd op de luchthaven. Dank je!

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Mattie,

   Op dit moment maakt het moeten afnemen van een test het reizen inderdaad een stuk onzekerder. Wat ik kon vinden qua informatie over wat er gebeurd indien de test positief uitwijst is enkel dat je verdere toegang tot het eiland ontzegd wordt. Heel onduidelijk dus of je dan inderdaad snel weer terug naar Nederland kunt, of dat je daar nog een tijd op moet wachten. Wat ik heb gelezen over de vlucht van Corendon naar Palermo vorige week, was ook niet om heel blij van te worden: met slechts 3 mensen in de vlucht die positief waren getest, moest de rest van de reizigers van die vlucht ook direct weer terug naar Nederland. Een heel vervelende situatie natuurlijk en ik vind eerlijk gezegd ook dat het niet gegaan is volgens de regels die zijn aangegeven, namelijk dat je met een negatieve test het land in mag.

   Edit: mijn eerdere informatie over een test al afnemen hier in Nederland was gebaseerd op het advies voor de landen Frankrijk, Spanje, Malta en Kroatie en niet op Nederland. Bij deze dus verwijderd! Ik heb de vraag uitgezet om helderheid te krijgen of het meenemen van een negatief testresultaat wat niet ouder is dan 72 uur ook het recht geeft om het eiland op te gaan.

   Groetjes, Janine

   Beantwoorden
 8. Jurgen van Beek
  Jurgen van Beek zegt:

  Hoi Janine,

  9 juli vliegen wij naar Sicilie (Cantania) om een week later naar Pisa te vliegen waar we nog enige tijd verblijven om vervolgens weer naar huis te vliegen. Weet jij of je bij het reizen van Cantania naar Pisa (beide in witte gebieden) ook een sneltest moet laten doen? En kan dat op Catania-airport?

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Jurgen,

   Vanaf 1 juli zal voor alle reizen naar Italië het coronapaspoort worden gehanteerd. Kortom, indien je nog niet volledig bent gevaccineerd en daarom toch nog een negatieve testuitslag nodig hebt, dan is testen nog nodig. Voor reizen binnen Italië gelden geen restricties meer, maar ik kan het helaas niet uitsluiten of dat voor een vliegreis binnen Italië ook geldt. Heeft de vliegticketaanbieder daarover wellicht informatie? Mocht ik het antwoord vinden, dan zal ik dat hier toevoegen.

   Groetjes, Janine

   Beantwoorden
 9. Cindy
  Cindy zegt:

  Hallo,

  De informatie is niet echt duidelijk. Belgie is oranje en we reizen vanaf 31/07 naar Sicilie, nu ook oranje. We zijn beiden in het bezit van een coronapaspoort. Dienen wij nog een pcr test uit te voeren?

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Cindy,

   Indien je dit zeker wilt weten, is het het beste om bij je vluchtaanbieder dit te vragen. Vluchtaanbieders willen namelijk ook nog wel eens strengere regels dan een land zelf aanhouden.

   Beantwoorden
 10. Rachel
  Rachel zegt:

  Hi!
  16 aug wil ik naar Sicilië gaan !
  Zelf ben ik hersteld van covid( opgelopen in maart ) dus kan hiermee dan reizen.. alleen ik lees dat sinds vandaag je ook een sneltest moet doen bij aankomst op het vliegveld.. waar doe je dit en krijg je dan ook een bewijs van een negatieve uitslag en waar laat je dat dan zien? Of sta je in de rij om naar buiten te gaan en geven mensen dan even snel een stokje in je neus?
  Alvast bedankt voor je antwoord !

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Rachel,

   Ik had het ook begrepen inderdaad dat de vliegvelden op Sicilië het afnemen van een sneltest weer hebben ingevoerd. Hoe dit dit keer in de praktijk precies wordt gedaan weet ik niet. Vorig jaar betrof het een test die bij je werd afgenomen en waarvan de wachttijd 20 minuten was na resultaat. Wellicht dat je vluchtaanbieder al meer specifieke informatie voor je heeft.

   In ieder geval succes met de reisvoorbereidingen en alvast veel plezier ook!
   Janine

   Beantwoorden
 11. mariella
  mariella zegt:

  Hallo Rachel,
  Om te beginnen wat een prachtige verhalen heb je geschreven, wat een ideeën, top hoor. Ik ben er nog wel even zoet mee om de leukste dingen eruit te halen.
  Wij vliegen op Catania en gaan zeker dingen bekijken maar we gaan niet naar Palermo bv. want 2/3 uur heen en dan nog terug vind ik teveel, dat doen we een andere keer als we in die buurt zijn. Nu alleen alles rond Catania.
  Op 20 aug. vertrek ik met mijn 5 kids 10 dagen naar Sicilië (we zijn allemaal 2x ingeënt) Die test bij aankomst is nog een dingetje, niemand weet precies hoe dat gaat lopen, ik wacht maar af.
  We hebben een mooi huis gehuurd via Ecco Italia in Trecastagni.
  Natuurlijk willen we de Etna bezoeken. Nu vind ik de div. aanbieders maar welke raad jij aan? We gaan met de auto tot de kabelbaan en willen dan met de kabelbaan en daarna met de bussen o.i.d. verder omhoog. Kunnen we gebruik maken van die SeeSicily kortingsacties?
  Het lijkt me ook mooi een boottocht te maken naar de Stromboli en dan ’s avonds het lava de zee in te zien drijven, welke tocht zou jij aanraden, beklimmen lijkt me een beetje boven onze macht.
  Alvast bedankt voor een reactie.
  groet en wellicht ontmoeten we elkaar 🙂
  Mariëlla

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Mariëlla,

   Dankjewel! En wat leuk om te horen dat jullie binnenkort naar Sicilië gaan. Wat betreft een Etna Tour beveel ik Lemon tour aan (https://www.lemontour.it/). Francisco en zijn team verzorgen al enkele jaren Etna excursies en hebben hun aanbod door de jaren uitgebreid met nog veel meer leuke rondleidingen. Contactgegevens staan op de website. Ik weet eerlijk gezegd niet of je bij hen ook gebruik kunt maken van de See Sicily kortingactie. Voor zover ik begreep zijn deze kortingen in eerste instantie verbonden aan het verblijf wat je boekt, maar je kunt dit uiteraard altijd even vragen. Ik ben zelf nog niet op Stromboli geweest, dus daarvoor kan ik je helaas geen aanbeveling doen.
   Veel succes met de voorbereidingen gewenst! Ikzelf ben vanaf 18 augustus alweer onderweg naar Nederland, dus we gaan elkaar dan net niet treffen.

   Groetjes, Janine

   Beantwoorden
 12. Viviën
  Viviën zegt:

  Hi Janine, ik ga 9 augustus naar Sicilië om 6 dagen te genieten in celafu! Weet jij toevallig hoe het zit met de sneltest die je op het vliegveld moet doen?

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Lisa en Viviën,

   Helaas weet ik niet hoe de sneltest precies wordt georganiseerd op de vliegvelden in Sicilië. Ik neem aan dat je wachttijd erdoor op het vliegveld langer wordt, en zodra je positief test, mag je dus ook niet verder reizen. Wellicht weet je vlucht organisatie al meer over hoe ze deze zomer het testen hebben ingericht?

   Groetjes, Janine

   Beantwoorden
 13. Lisa
  Lisa zegt:

  Hallo,
  Ik heb plannen om van 2 tot 7 augustus naar Sicilie te komen, alleen. Ik ben niet ingeënt (medische redenen), dus een antigeen test is sowieso vooraf nodig. Vraagje. Heb jij enig idee hoe die testen op het vliegveld gaan? en stél .. ik heb een positieve test.. hoe zit het dan met zo’n quarantaine hotel en hoe lang zit je in quarantaine?
  Hartelijke groet, Lisa

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.