Palazzolo Acreide

Sicilië en de regels door corona maatregelen.

Laatste update: 31 maart 2021

Onderstaande blog is een weergave van de regels van vorig jaar, 2020. Zodra meer bekend wordt óf en wannéer we weer naar Sicilië kunnen voor een vakantie, zal ik deze blog updaten naar de regels anno 2021.

Momenteel geldt een negatief reisadvies, of ook wel code oranje voor heel Italië. Op de website van Visit Sicily vind je meer info over de testplicht en quarantaine regels, mocht je een noodzakelijke reis moeten afleggen.

Lees meer over reizen in 2021 in mijn blog over veilig en verantwoord reizen.

Het dilemma van reizen en reizen promoten.

Sinds 28 oktober 2020 heeft heel Italië code oranje gekregen. Dit betekent dat het advies is er enkel naartoe te reizen voor noodzakelijke reizen.

Heel eerlijk: het voelt dubbel om te schrijven over corona maatregelen in Sicilië, wetende dat iedereen er het beste aan doet om nog steeds zoveel mogelijk thuis te blijven. Aan de andere kant, voor diegenen die op reis willen gaan (en ook eerlijk: ik kan niet wachten om weer op pad te gaan) wil ik graag duidelijke informatie verschaffen. Ook op reis kan je dan zorg dragen voor zo weinig mogelijk besmettingsrisico. Wat ik wel zeker weet: in Sicilië gaan ze hier heel zorgvuldig mee om. Wat zijn daar de regels? Hoe en wat je zoal kunt verwachten, lees je in deze blog!

vliegen
Wat zijn de regels in Sicilië als het gaat om corona maatregelen? Lees het in deze blog!

De start: het vliegveld en temperatuur meten bij aankomst.

Het is verplicht om een negatief testresultaat wat niet ouder is dan 72 uur mee te nemen en op het vliegveld te tonen.

Handige link: op deze pagina van de website van het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken kan je in het Engels lezen vanuit welke landen je zonder restricties naar Italië kunt reizen.

Toen wij afgelopen februari nog naar Sicilië reisden voor een familiebezoek, maakten we de eerste maatregelen al mee: mensen in beschermende pakken stonden klaar met hoofdthermometers om bij iedereen die aankwam de temperatuur te meten. Momenteel staan er scanners bij de ingang en uitgangen van het vliegveld.

reisbagage sicilie corona regels
Ik verwacht dat alle wachttijden op het vliegveld ook wat langer zullen zijn dan normaal.

Verder wordt op het vliegveld van je verwacht dat je een mondkapje draagt en handschoenen. Vergeet deze dus niet mee te nemen!

In de informatie uitgegeven door het ministerie van buitenlandse zaken is te lezen dat aan restaurants de aanbeveling gegeven wordt om ook de temperatuur van hun gasten op te meten. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe vaak dit in de praktijk voorkomt.

app sicilie corona regels
In Sicilië moet je de app SiciliasiCura downloaden en je registreren

De app die je wist die zou komen, is er al: SiciliasiCura

In Nederland is de Coronamelder app recent gelanceerd, een app om snel besmettingen te kunnen traceren. In Sicilië is er al een in gebruik geweest afgelopen zomer.

De naam van de app is SiciliasiCura, en deze werd afgelopen zomer gebruikt. Momenteel is de app niet in gebruik, maar is een registratieplicht nog geldig.

Catania
Catania op een zomeravond

De algemene regels: afstand houden, mondkapje op en je handen desinfecteren.

In Sicilië zijn de meeste maatregelen niet anders dan in de rest van Italië. In Italië is het niet 1,5 meter afstand houden, maar een meter. Echter, een mondkapje is daar wel weer veel meer verplicht. Enkel kinderen jonger dan 6 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. De ANWB heeft een duidelijk overzicht gemaakt van waar je allemaal verplicht bent een mondkapje te dragen. Je kunt het overzicht hier bekijken.

Sinds begin oktober dien je ten alle tijde buiten een mondkapje te dragen, naast dat je al langere tijd in winkels, restaurants en publieke ruimtes een mondkapje op moet. Op de website van Visit Sicily kan je de laatste stand van zaken in het Engels lezen.

In winkels en in restaurants.

Bij binnenkomst van veel winkels wordt naast het dragen van een mondkapje verwacht dat je je handen desinfecteert, of men wil dat je handschoenen draagt. Wil je uit eten, dan is het meestal verplicht om vooraf te reserveren. Omdat ook in Sicilië de horeca zich aan de 1 meter afstand dient te houden, zijn er minder tafeltjes beschikbaar. Dit is des te meer reden om je tafeltje te reserveren.

Palazzolo Acreide
In Sicilië vind je echte juweeltjes zoals Palazzolo Acreide

Op het strand en in zwembaden?

In Sicilië kon je afgelopen zomer naar het strand en waren zwembaden open. Hoe het komende zomer zal zijn, is afhankelijk van de situatie. Ik verwacht dat net als afgelopen jaar er nog veel restricties zullen gelden. Op de stranden waar je een strandbedje en parasol moet huren, zal je bij het huren je gegevens moeten achterlaten (vanwege de mogelijkheid tot traceren achteraf) en liggen de plekken meer op afstand van elkaar. In zee hoef je geen mondkapje op. Wel moet je er 1 bij je hebben en deze opdoen als je bij de bar een drankje wilt bestellen bijvoorbeeld.

Kortom, zorg dat je je mondkapjes bij je hebt.

Een voorraad mondkapjes meenemen op je vakantie naar Sicilië is een must. Gelukkig zijn ze veel verkrijgbaar, zoals bij Hema*. Ook voor handgel kan je bij Hema terecht.

mondkapje hema
Zowel mondkapjes als handgel koop je gewoon bij Hema. Deze simpele instructie staat ook op hun website.

Meer Sicilië informatie.

Dit was mijn informatie wat betreft de regels rondom corona maatregelen in Sicilië. Ik zal deze blog updaten zodat deze actueel blijft. Boven alles: mocht je op reis gaan, bereid je dan goed voor. Houd rekening met de ander en volg gewoon de regels. Alleen zo kan je een steentje bijdragen aan het toerisme in Sicilië op een verantwoorde manier.

sciacca
De stad Sciacca staat bekend om haar vele trappen welke mooi gedecoreerd zijn.

Wil je meer lezen over Sicilië? Bekijk alle informatie op de speciale Sicilië pagina op mijn blog.

Wil je later dit jaar naar Sicilië? Tot en met oktober is het weer er nog zomers. Lees wat je er kunt doen in de herfst en in de winter.

Nieuwsgierig naar informatie over de kortingsacties en vouchers voor toeristen? Lees het laatste nieuws hierover in deze blog.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Fijn! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

pin Sicilie corona regels
 • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
20 antwoorden
 1. Ank Roos
  Ank Roos zegt:

  Wij gaan 22 aug naar Sicilie. Mijn vriendin,haar man,haar zus en ik(vrouw).
  We hebben een auto gehuurd.
  Maar mag dat wel?
  Hoe zijn de regels.

  Met vr gr Ank Roos.

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Ank,

   Volgens de laatste update op de Italiaanse rijksoverheid website (governo.it) zijn de regels als volgt: indien jullie uit verschillende huishoudens komen, dat neem ik nu maar even aan, dan mag je met maximaal 3 personen in een auto zitten (de stoel naast de bestuurder dient leeg te blijven) en moet je een mondkapje dragen. Kortom, met 4 personen uit verschillende huishoudens in een auto kan helaas niet.

   Wat je nog zou kunnen doen is contact opnemen met het autoverhuurbedrijf met dezelfde vraag. Wellicht kunnen zij een creatieve oplossing aandragen, een alternatief bieden, of in het meest nadelige geval in gesprek gaan over het annuleren.

   Beantwoorden
 2. mario
  mario zegt:

  Hallo
  Wij gaan 21 augustus naar sicilie, zijn ze erg strikt met handschoenen op het vliegveld
  ik heb nu gelukkig jou blog gelezen, maar denk dat heel veel mensen dit niet weten
  mondkapje likt mij logisch

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Mario,
   Hoe strict ze zijn weet ik eerlijk gezegd niet. Voor de zekerheid zou ik sowieso een set in je bagage meenemen. Dan heb je ze bij je mocht het nodig zijn.
   Fijne vakantie alvast!

   Beantwoorden
 3. Petra
  Petra zegt:

  Hallo Janine,
  6 september as ga ik met mijn vriendin naar Sicilië. Kun je mij ook aangeven hoe het op dit moment is?
  Wat is er verplicht op het vliegveld? Mondkapje en handschoenen? Ik hoor graag van je.
  Groetjes Petra

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Petra,
   Op het vliegveld zijn inderdaad handschoenen en een mondkapje verplicht. Verder zal ik deze blog gaan updaten, want ook al is het meeste nog hetzelfde, er is 1 verandering sinds kort: vanaf 18:00 ’s avonds is het nu ook verplicht om in de openbare ruimte een mondkapje te dragen. Kortom, op pleinen, straten, vooral daar waar het druk kan worden, kan je overdag nog zonder mondkapje wandelen, maar in de avond niet meer.
   Groetjes en fijne vakantie alvast!
   Janine

   Beantwoorden
 4. Herman
  Herman zegt:

  Ik heb de app aangevraagd alles ingevuld maar werkt niet.
  Geeft aan gebruikersnaam en wachtwoord onjuist heb nieuwe aangevraagd maar krijg geen reactie
  Wie nog meer problemen of krijg je dit pas 48 uur van te voren?

  Beantwoorden
 5. Dion
  Dion zegt:

  In hoeverre klopt deze informatie nog aangezien dit van 18 juli is en we nu dik 2 maanden verder zijn? Hoe erg wordt er bijvoorbeeld gecontroleerd op het aantal mensen in auto’s?

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Dion,
   De informatie is nog up to date. Ik kijk regelmatig of er nog wijzigingen zijn en zodra ze er zijn verwerk ik deze in deze blog. Dat er in het algemeen controles plaatsvinden weet ik wel zeker, aangezien wij zelfs al voor de coronacrisis wel eens gestopt werden door de politie (destijds omdat ze regelmatig controleren op rijbewijsbezit e.a.) Of je tijdens je vakantie een controle tegen gaat komen kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen. Familie van mij is twee weken geleden in Sicilië geweest en heeft bijvoorbeeld geen controle meegemaakt. Het blijft uiteindelijk ieders eigen verantwoordelijkheid om de regels wel of niet op te volgen.
   Mocht je die kant op gaan dan wens ik je alvast een goede reis!
   Groetjes, Janine

   Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Nina,
   Sinds 27 september zijn er nieuwe maatregelen in Sicilië ingevoerd (de registratieplicht dmv de app is verlengd tot 30 oktober en op het vliegveld moet iedereen bij aankomst een sneltest ondergaan). In deze regels lees ik dat toeristen uit Nederland nog steeds welkom zijn. We vallen met geheel Nederland onder landencategorie B, wat betekent dat we nog zonder beperkingen naar Sicilië mogen reizen. Het blijft natuurlijk wel spannend of er de komende 2 weken nog regels wijzigen. Ik blijf het in ieder geval op de voet volgen!
   Groetjes

   Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hi Mark,

   De sneltest is net als een gewone coronatest een afname van speeksel met een wattenstaafje. Het verschil is dat de test ter plekke kan worden geanalyseerd en dat je binnen enkele minuten dus het resultaat hebt.

   Groetjes en alvast een fijne vakantie!
   Janine

   Beantwoorden
 6. Hans
  Hans zegt:

  Hoi,
  ik overweeg eind volgende week een lang weekend naar Sicilië te gaan (nog niet geboekt). Hoe is het met het aantal besmettingen op Sicilië?
  Verder lees ik dat sinds kort een corona sneltest plaatsvindt op het vliegveld maar kan daar nergens meer info over vinden (is het alleen koortsmeting of meer?, kosten?, snelheid van uitslag, etc). Weet jij waar ik meer info kan vinden?

  En tot slot: ik twijfel over de regio Cefalu en Taormina. Heb je een advies?

  Dank alvast voor je reactie.

  Hans

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Hans,

   Wat betreft de sneltest kon ik vinden op siciliaweb.it dat het een test met wattenstaafje betreft, waarvan echter de uitslag met een directe analyses binnen enkele minuten al duidelijk wordt, ipv dat de test elders naar een kantoor moeten worden gestuurd. Praktisch en snel. Over kosten niks gevonden, ik ga er eigenlijk vanuit dat dit gratis is, net zoals hier in NL.

   Wat betreft het aantal besmettingen…dit zijn er nu zo’n 170 per dag in totaal (met verder gemiddeld 1 dode per dag) hele andere cijfers dan in Nederland vooralsnog. Mocht je een beetje Italiaans kennen, dan kan je op deze website de statistieken volgen: https://statistichecoronavirus.it/regioni-coronavirus-italia/sicilia/

   Qua keuze voor een lang weekend: Taormina en omgeving ken ik en is erg mooi. Cefalu heb ik zelf nog niet bezocht. Het is ook een verschil tussen vliegen naar Palermo of vliegen naar Catania. Als ik jou was zou ik ook daarnaar kijken qua prijzen en vliegtijden.

   Mocht je die kant opgaan dan wens ik je alvast een goede reis!

   Groetjes, Janine

   Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Gio,
   De sneltest wordt ook met een wattenstaafje afgenomen, net zoals de coronatests hier. Het heet echter sneltest omdat binnen enkele minuten de uitslag al zichtbaar is.
   Groetjes, Janine

   Beantwoorden
 7. Mattie
  Mattie zegt:

  Hi Janine! Fijn om te lezen dat je zulke goede adviezen en uitleg geeft 🙂 ook wij gaan komend weekend naar Sicilië. Een mooi vooruitzicht, maar heb je enig idee wat er gebeurt mocht je bij aankomst een positieve sneltest hebben? Wordt je dan meteen terug naar NL gestuurd? Of zit je dan vast op de luchthaven? We hebben een zoontje van 5, en is natuurlijk niet heel fijn om met hem vast te zitten voor langere tijd op de luchthaven. Dank je!

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Mattie,

   Op dit moment maakt het moeten afnemen van een test het reizen inderdaad een stuk onzekerder. Wat ik kon vinden qua informatie over wat er gebeurd indien de test positief uitwijst is enkel dat je verdere toegang tot het eiland ontzegd wordt. Heel onduidelijk dus of je dan inderdaad snel weer terug naar Nederland kunt, of dat je daar nog een tijd op moet wachten. Wat ik heb gelezen over de vlucht van Corendon naar Palermo vorige week, was ook niet om heel blij van te worden: met slechts 3 mensen in de vlucht die positief waren getest, moest de rest van de reizigers van die vlucht ook direct weer terug naar Nederland. Een heel vervelende situatie natuurlijk en ik vind eerlijk gezegd ook dat het niet gegaan is volgens de regels die zijn aangegeven, namelijk dat je met een negatieve test het land in mag.

   Edit: mijn eerdere informatie over een test al afnemen hier in Nederland was gebaseerd op het advies voor de landen Frankrijk, Spanje, Malta en Kroatie en niet op Nederland. Bij deze dus verwijderd! Ik heb de vraag uitgezet om helderheid te krijgen of het meenemen van een negatief testresultaat wat niet ouder is dan 72 uur ook het recht geeft om het eiland op te gaan.

   Groetjes, Janine

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.