Palazzolo Acreide

Sicilië en de regels door corona maatregelen.

Laatste update: 20 september 2020

Het dilemma van reizen en reizen promoten.

Heel eerlijk: het voelt dubbel om te schrijven over corona maatregelen in Sicilië, wetende dat iedereen er het beste aan doet om nog steeds zoveel mogelijk thuis te blijven. Aan de andere kant, voor diegenen die op reis willen gaan (en ook eerlijk: ik kan niet wachten om weer op pad te gaan) wil ik graag duidelijke informatie verschaffen. Ook op reis kan je dan zorg dragen voor zo weinig mogelijk besmettingsrisico. Wat ik wel zeker weet: in Sicilië gaan ze hier heel zorgvuldig mee om. Wat zijn daar de regels? Hoe en wat je zoal kunt verwachten, lees je in deze blog!

vliegen
Wat zijn de regels in Sicilië als het gaat om corona maatregelen? Lees het in deze blog!

De start: het vliegveld en temperatuur meten bij aankomst.

Zodra je landt op het vliegveld en in de aankomsthal arriveert, zal je temperatuur worden gemeten door scanners waar je doorheen zal lopen. Indien je temperatuur hoger is dan 37,5 graden, kan je verdere toegang ontzegd worden. Toen wij afgelopen februari nog naar Sicilië reisden voor een familiebezoek, maakten we dit al mee. Mensen in beschermende pakken stonden klaar met hoofdthermometers om bij iedereen die aankwam de temperatuur te meten. Momenteel staan er scanners bij de ingang en uitgangen van het vliegveld.

reisbagage sicilie corona regels
Ik verwacht dat alle wachttijden op het vliegveld ook wat langer zullen zijn dan normaal.

Verder wordt op het vliegveld van je verwacht dat je een mondkapje draagt en handschoenen. Vergeet deze dus niet mee te nemen!

In de informatie uitgegeven door het ministerie van buitenlandse zaken is te lezen dat aan restaurants de aanbeveling gegeven wordt om ook de temperatuur van hun gasten op te meten. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe vaak dit in de praktijk voorkomt.

app sicilie corona regels
In Sicilië moet je de app SiciliasiCura downloaden en je registreren

De app die je wist die zou komen, is er al: SiciliasiCura

In Nederland wordt er nog aan gewerkt, een app om snel besmettingen te kunnen traceren. In Sicilië is er al een in gebruik! Sterker nog, als je die kant op reist en je staat niet ingeschreven als inwoner van het eiland, ben je verplicht deze app te downloaden en je te registreren. De naam van de app is SiciliasiCura, en op deze website staat de link om de app te downloaden. Het voordeel voor de gebruiker: in geval van gezondheidsklachten, kan je via de app direct contact opnemen met de medische instanties.

Catania
Catania op een zomeravond

De algemene regels: afstand houden, mondkapje op en je handen desinfecteren.

In Sicilië zijn de meeste maatregelen niet anders dan in de rest van Italië. In Italië is het niet 1,5 meter afstand houden, maar een meter. Echter, een mondkapje is daar wel weer veel meer verplicht. Enkel kinderen jonger dan 6 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. De ANWB heeft een duidelijk overzicht gemaakt van waar je allemaal verplicht bent een mondkapje te dragen. Je kunt het overzicht hier bekijken.

Sinds kort is aan de maatregelen toegevoegd dat je ook in de openbare ruimte tussen 18:00 en 6:00 uur een mondkapje dient te dragen.

In winkels en in restaurants.

Bij binnenkomst van veel winkels wordt naast het dragen van een mondkapje verwacht dat je je handen desinfecteert, of men wil dat je handschoenen draagt. Wil je uit eten, dan is het meestal verplicht om vooraf te reserveren. Omdat ook in Sicilië de horeca zich aan de 1 meter afstand dient te houden, zijn er minder tafeltjes beschikbaar. Dit is des te meer reden om je tafeltje te reserveren.

Palazzolo Acreide
In Sicilië vind je echte juweeltjes zoals Palazzolo Acreide

Op het strand en in zwembaden?

In Sicilië kan je naar het strand en zwembaden zijn open. Op de stranden waar je een strandbedje en parasol moet huren, zal je bij het huren je gegevens moeten achterlaten (vanwege de mogelijkheid tot traceren achteraf) en liggen de plekken meer op afstand van elkaar. In zee hoef je geen mondkapje op. Wel moet je er 1 bij je hebben en deze opdoen als je bij de bar een drankje wilt bestellen bijvoorbeeld.

Kortom, zorg dat je je mondkapjes bij je hebt.

Een voorraad mondkapjes meenemen op je vakantie naar Sicilië is een must. Gelukkig zijn ze veel verkrijgbaar, zoals bij Hema*. Ook voor handgel kan je bij Hema terecht.

mondkapje hema
Zowel mondkapjes als handgel koop je gewoon bij Hema. Deze simpele instructie staat ook op hun website.

Meer Sicilië informatie.

Dit was mijn informatie wat betreft de regels rondom corona maatregelen in Sicilië. Ik zal deze blog updaten zodat deze actueel blijft. Boven alles: mocht je op reis gaan, bereid je dan goed voor. Houd rekening met de ander en volg gewoon de regels. Alleen zo kan je een steentje bijdragen aan het toerisme in Sicilië op een verantwoorde manier.

sciacca
De stad Sciacca staat bekend om haar vele trappen welke mooi gedecoreerd zijn.

Wil je meer lezen over Sicilië? Bekijk alle informatie op de speciale Sicilië pagina op mijn blog.

Wil je later dit jaar naar Sicilië? Tot en met oktober is het weer er nog zomers. Lees wat je er kunt doen in de herfst en in de winter.

Nieuwsgierig naar informatie over de kortingsacties en vouchers voor toeristen? Lees het laatste nieuws hierover in deze blog.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Fijn! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

pin Sicilie corona regels
 • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
6 antwoorden
 1. Ank Roos
  Ank Roos zegt:

  Wij gaan 22 aug naar Sicilie. Mijn vriendin,haar man,haar zus en ik(vrouw).
  We hebben een auto gehuurd.
  Maar mag dat wel?
  Hoe zijn de regels.

  Met vr gr Ank Roos.

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Ank,

   Volgens de laatste update op de Italiaanse rijksoverheid website (governo.it) zijn de regels als volgt: indien jullie uit verschillende huishoudens komen, dat neem ik nu maar even aan, dan mag je met maximaal 3 personen in een auto zitten (de stoel naast de bestuurder dient leeg te blijven) en moet je een mondkapje dragen. Kortom, met 4 personen uit verschillende huishoudens in een auto kan helaas niet.

   Wat je nog zou kunnen doen is contact opnemen met het autoverhuurbedrijf met dezelfde vraag. Wellicht kunnen zij een creatieve oplossing aandragen, een alternatief bieden, of in het meest nadelige geval in gesprek gaan over het annuleren.

   Beantwoorden
 2. mario
  mario zegt:

  Hallo
  Wij gaan 21 augustus naar sicilie, zijn ze erg strikt met handschoenen op het vliegveld
  ik heb nu gelukkig jou blog gelezen, maar denk dat heel veel mensen dit niet weten
  mondkapje likt mij logisch

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Mario,
   Hoe strict ze zijn weet ik eerlijk gezegd niet. Voor de zekerheid zou ik sowieso een set in je bagage meenemen. Dan heb je ze bij je mocht het nodig zijn.
   Fijne vakantie alvast!

   Beantwoorden
 3. Petra
  Petra zegt:

  Hallo Janine,
  6 september as ga ik met mijn vriendin naar Sicilië. Kun je mij ook aangeven hoe het op dit moment is?
  Wat is er verplicht op het vliegveld? Mondkapje en handschoenen? Ik hoor graag van je.
  Groetjes Petra

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Petra,
   Op het vliegveld zijn inderdaad handschoenen en een mondkapje verplicht. Verder zal ik deze blog gaan updaten, want ook al is het meeste nog hetzelfde, er is 1 verandering sinds kort: vanaf 18:00 ’s avonds is het nu ook verplicht om in de openbare ruimte een mondkapje te dragen. Kortom, op pleinen, straten, vooral daar waar het druk kan worden, kan je overdag nog zonder mondkapje wandelen, maar in de avond niet meer.
   Groetjes en fijne vakantie alvast!
   Janine

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.