kerstdecoratie winter catania

Een winterse wandeling door Catania.

Catania winter wandelen
In de winter is het nog steeds erg aangenaam in Sicilië. In deze blog mijn route voor een winterse wandeling door het centrum van Catania

Winter in Catania

In Sicilië is het in de winter net zo zonnig als in de zomer. Wel is het er dan natuurlijk een stuk frisser. Toch is het er met gemiddeld zo’n 14 graden begin januari en met temperaturen tot zelfs 21 graden in februari aangenaam genoeg om er een mooie wandeling te maken! In deze blog geef ik je een korte route dwars door het centrum van Catania. Loop mee en ontdek wat je er tijdens een winterse wandeling kunt tegenkomen!

wandelen winter Catania
Catania staat vol met mooie barokke paleizen en kerkgebouwen. Kijk maar eens omhoog!

1. Van via Vittorio Emanuele II naar het piazza del Duomo

We beginnen op de via Vittorio Emanuele II aan de oostzijde van het piazza del Duomo. In zijstraten van deze straat kan je namelijk het beste parkeren als je met de auto naar Catania bent gegaan. Kom je met de trein, dan moet je even door scrollen naar het kopje praktische informatie om te lezen waar je deze route kunt starten.

Zodra je door de via Vittorio Emanuele II richting het plein piazza del Duomo loopt zie je het al: deze stad staat vol met prachtige barokke gebouwen en mooie kerken! Je treft er onder andere de imposante chiesa di St Placido, waarover later meer! Zodra je overigens bij dit kerkgebouw bent aangekomen, zie je verderop het mooie piazza del Duomo al liggen.

Agatha Catania winter
Het piazza del Duomo met op deze foto de indrukwekkende kathedraal St Agata

2. Over het piazza del Duomo naar…

Op het piazza del Duomo is veel te zien! Voordat we hier afslaan naar rechts de via Etnea in, is het leuk om eerst het plein op te lopen en schuin naar links over te steken naar het standbeeld van de Fontana del Amenano. Over de mysterieuze rivier die hier onderdoor loopt kan je meer lezen in deze blog. Wat zich hierachter op het iets lager gelegen pleintje afspeelt is karakteristiek voor Catania: het is de vismarkt!

Catania winter Amenano
Dit is van de weinige plekken waar je de mysterieuze rivier de Amenano kunt zien!
piazza del Duomo Catania
De typische toeristen treintjes rijden ook rond op het plein
Agata Catania
De prachtige kathedraal St Agata van opzij bezien

3. Karakteristiek Catania: de vismarkt

De vismarkt van Catania is een levendige bedoening: de verkopers bulderen hun beste vangst over het pleintje om zoveel mogelijk de aandacht van geïnteresseerden te trekken. Soms liggen er hele zwaardvissen welke ter plekke in nette plakken worden gehakt. Ben je een visliefhebber of helemaal niet? Deze markt is altijd een bekijkje waard! De markt tref je op haar best vroeg in de ochtend aan. Dan is er nog veel vis. Tegen het einde van de ochtend komt de markt tot zijn einde. 

vismarkt Catania
De vismarkt tref je ook aan op een winterdag.

4. Op naar de via Etnea, een mooie lange winkelstraat

We lopen weer terug over het piazza del Duomo, voorbij de Kathedraal van St Agata richting de via Etnea. De via Etnea is een mooie lange winkelstraat. Extra leuk als je hier begin januari bent is de supersale! Winkels verkopen hun winter items met soms wel 70% korting. Wat er in januari ook nog te vinden is, is mooie kerstdecoratie. De feestdagen duren in Italië tot 6 januari. Dan komt namelijk Befana langs, een oude vrouw op een bezem die snoepgoed rondstrooit in de kerstsokken.

kerstdecoratie winter catania
Kerstdecoratie in de via Etnea

5. Piazza Stesicoro, kerstkraampjes en sokken voor Befana

Na een tijdje door de via Etnea te hebben gelopen, wellicht heb je nog iets leuks kunnen vinden in de sale, treffen we een pleintje aan onze rechterhand aan de corso Sicilia. Het is piazza Stesicoro. Hier staan begin januari een aantal kerstkraampjes, zoals een met kerstsokken en snoepgoed voor Befana! Als je nog wat verder rondkijkt, zie je dat het pleintje wordt opgesierd door een standbeeld van Bellini. Welke bekende opera hij heeft gecomponeerd en meer over deze componist lees je in mijn blog over de invloeden van Belini.

Aan de andere kant van het kruispunt ligt ook een bijzondere bezienswaardigheid, het historische amfitheater van Catania! Dit is gratis toegankelijk en geeft je een inkijkje in het verleden van de stad.

Catania Bellini
Het standbeeld van Bellini op piazza Stesicoro
befana Catania
Een kraampje op piazza Stesicoro met kerstsokken en snoepgoed voor Befana
anfiteatro
Het amfitheater van Catania ligt een verdieping lager dan de wijk eromheen en is erg leuk om doorheen te wandelen!

6. Verder de via Etnea vervolgen naar…

We zijn op het punt beland dat je kunt kiezen om nog even de via Etnea verder door te lopen. Dan kom je namelijk uit bij bar Savia welke bekend staat om haar hoge kwaliteit Siciliaans gebak! De bar is al lange tijd een begrip in de stad. Nu het echter al donker begint te worden is het ook leuk om de straat weer terug te lopen naar het piazza del Duomo. De kerstdecoratie is nu mooi verlicht en geeft de straten een mooie sfeer.

piazza Duomo night
Het plein zodra de avond valt…
kerstverlichting Catania
Als de avond valt wordt ook in januari de stad nog leuk verlicht

We lopen vanaf het plein nog een klein stukje de Via Vittorio Emanuele II in. Hier kan je namelijk nog een echte kerststal bewonderen. Deze staat aan de voet van de indrukwekkende kerk San Placido.

winter Catania kerststal
De kerststal bij de kerk van St Placido

Praktische informatie 

Dit was mijn winterse wandeling door Catania. Indien je met de auto naar de stad komt, kan je deze het beste ergens in de via Vittorio Emanuele II in een zijstraat parkeren (veelal gratis, maar controleer de bordjes goed). Kom je met de trein, dan kan je deze route andersom volgen, omdat je dan het makkelijkst de stad in loopt door de straat corso Sicilia te volgen. Inderdaad, dit is de straat die op gegeven moment kruist met de via Etnea.

Meer Sicilië inspiratie opdoen? Lees in deze blog mijn algemene tips voor een bezoek aan Sicilië in de winter.

Nog meer Sicilië reistips en inspiratie vind je op de pagina met al mijn blogs over dit mooie eiland.

Een andere tip voor je reis naar Sicilië is om deze dingen te checken bij het huren van een auto.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

winterse wandeling in Catania

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.