Woorden voor je reiswoordenboek.

Woorden en reizen

Je hebt ze vast wel eens op Pinterest of Instagram voorbij zien komen: woorden uit andere talen die iets bijzonders omtrent reizen betekenen. Een woord uit een andere taal beschrijft soms een gevoel of een ervaring veel beter dan dat je eigen taal dat kan. In deze blog heb ik mijn favorieten voor je op een rij gezet en er een setje mooie pins voor je bijgemaakt. Kijk en lees snel verder!

Saudade

Saudade, Portugees

Saudade: een diepe emotionele staat van nostalgie, of van melancholisch verlangen naar iets dat afwezig is, of naar iemand van wie men houdt die afwezig is. Nog veel meer bedraagt het een onderdrukt besef van dat datgene wat afwezig, of diegene die afwezig is, wellicht nooit meer terug zal keren. Een sterkere vorm van saudade kan worden gevoeld wanneer het onbekend is waar het of de gemiste zich bevind, zoals een verloren liefde, een vermist familielid, of iemand die overleden is (bron).

Reizen is missen: saudade

Een tijdje geleden ontdekte ik het Portugese woord saudade. Ik realiseerde mij dat hoe meer prachtige bestemmingen ik zou bezoeken en hoe meer leuke mensen ik zou ontmoeten, hoe meer ik ook hen zou missen, en hoe sterker ik de mooie plaatsen zou missen.

Mijn schoonvader betrapte mij ooit in Sicilië met een sip gezicht, terwijl ik heerlijk in de zon zat. Hij snapte het en zei “het liefst zou je deze zon mee willen nemen in een tasje hé” en ik knikte en dacht erachteraan “ja…net zoals jullie en de omgeving hier, de geuren, de kleuren, nouja gewoon, alles van hier!”

Ik zie het echter als iets positiefs. Wat dat betreft houd ik ook van een andere betekenis van het woord saudade, namelijk: de liefde die blijft. Het is als het ware de herinnering gevat in een intens missen, maar dat is dan ook qua hoeverre ik het in het Nederlands kan omschrijven. 

Nu we niet op reis mogen, schoot dit woord mij weer te binnen. Eigenlijk leefden we in een luxe om zomaar overal naartoe te kunnen gaan waarheen we wilden. De realisatie dat dit nu niet mogelijk is, maakt dat ik de saudade weer ervaar. Ook moest ik denken aan het volgende woord: fernweh

Fernweh

Fernweh, Duits

Fernweh: een sterk verlangen om te reizen, een verlangen naar plaatsen ver weg.

Reizen is verlangen

Fernweh is het tegenovergestelde van heimwee. Het omschrijft het verlangen naar het reizen naar nieuwe plaatsen die nooit je thuis zijn geweest. Het kunnen steden, afgelegen gebieden, onbekende plaatsen, of landen met een andere cultuur zijn. Of het is een bestemming die je wel eerder hebt bezocht en waar je naar terugverlangd!

Fernweh kan je voelen als het buiten regent en waait en je weet dat er plaatsen zijn waar het zonnig is. Het speelt nu bij mij erg op, nu er voorlopig nog geen reis in het verschiet ligt, terwijl ik wel graag op pad zou willen.

Selcouth

Selcouth, oud Engels

Selcouth: iets ongewoons, vreemds en ook wonderlijks.

Tot nu toe is 2020 behoorlijk selcouth

Dit woord, selcouth, vind ik erg van toepassing op de situatie nu. Het is een tijd waarin alles anders dan anders gaat. Het is wonderlijk hoe iedereen zich over straat beweegt, alert kijkend naar anderen en of er genoeg afstand wordt bewaart (een enkeling daargelaten die om afstand houden echt niks geven). Thuiswerken dag in dag uit is heel ongewoon en nog niet eerder doet de wereld bevreemdend aan.

Tegelijk vind ik het ook een wonderlijke tijd, want veel van het leven gaat ook gewoon door. Mensen kopen huizen, babies worden verwacht, studies worden uitgekozen. Ja, selcouth vind ik een woord wat perfect past bij 2020.

Wat doe jij anders deze maanden? Naast alle niet leuke veranderingen, wat is de leukste verandering die je hebt meegemaakt?

heliophilia

Heliophilia, Grieks

Heliophilia: verlangen naar zonlicht; een liefde voor de zon

Geef mij maar de zomer en reizen naar de zomerzon

De zomer is mijn favoriete seizoen. Ik betrap mijzelf op steeds meer zomerse plaatjes pinnen op mijn bord ‘Summer travel inspiration‘ op Pinterest en ik vind het heerlijk om naar buiten te gaan nu het zonnetje weer meer schijnt. Daarnaast volg ik het nieuws over weer kunnen reizen op de voet. Tot nu toe levert dit echter nog weinig concreets op.

Gelukkig kunnen we ook in Nederland veel van de zon en van mooi weer genieten. Het wordt tijd om plannen voor de zomervakantie concreet te gaan maken.

Welk woord vind jij erg mooi? En heb jij een favoriet, of één die je sterk van toepassing vind op deze tijd? Laat het me weten door een reactie achter te laten onderaan deze blog, of via de social media!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.