Tower Bridge

5x waarom je dit jaar nog naar het Verenigd Koninkrijk wilt reizen. Over de Brexit en meer.

Brexit, het is officieel sinds 31 januari 2020

De dag dat het dan echt officieel werd, ging eigenlijk voorbij zonder dat ik er erg in had: op 31 januari jl. is het Verenigd Koninkrijk (later in deze blog veelal afgekort tot het VK) uit Europa gestapt.
Pas later ging ik nadenken over welke mogelijke gevolgen dit voor een reisje naar Londen heeft, of naar welke andere stad dan ook die aan de overkant van de Noordzee ligt. Ik heb het uitgezocht en zet het hiervoor voor je op een rij. Gelukkig gaan andere ontwikkelingen in de reiswereld ook gewoon door welke het weer gemakkelijker maken naar het VK te reizen! Lees daarvoor meer onder het kopje Eurostar.

VK Brexit Londen
Sinds 31 januari is het een feit: het VK is uit de EU gestapt!

1. De overgangsperiode tot 31 december 2020: nu veranderd er nog niks

Mocht je graag naar het VK willen reizen en willen weten waar je aan toe bent? Zorg dan dat je voor eind dit jaar nog een reis boekt. Tot 31 december veranderd er namelijk nog niks aan de regelgeving. Dit jaar wordt de tijd gebruikt door het VK en de EU om over alle nog af te spreken regelgeving een ei te leggen. Zolang dit nog duurt, kan je dus nog met je ID-kaart reizen en brengt geld opnemen in het VK geen extra kosten met zich mee.

londen
Zo heel veel verandert er nu ook weer niet, dít jaar nog niet tenminste

2. De Eurostar reist vanaf 30 april rechtstreeks naar Londen

Een leuk nieuwtje verscheen in mijn inbox een aantal weken geleden: de Eurostar gaat vanaf 30 april rechtstreeks naar Londen reizen vanaf Amsterdam en vanaf 18 mei ook vanaf Rotterdam! Je hoeft dus niet meer over te stappen in Brussel. Doordat de tickets ook een aantrekkelijke prijs hebben, wordt dit een interessant alternatief voor het vliegtuig. Vanaf Amsterdam zal de reis ongeveer 4:10 uur gaan duren en vanaf Rotterdam 3:29 uur. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van NS International*. Hier kan je ook direct je tickets boeken.

Londen St Pauls
Londen is straks erg makkelijk te bereiken met de trein!

3. Na 31 december 2020 komen waarschijnlijk deze gevolgen bij je reis kijken

De echte reden om een reis naar een bestemming in het VK niet uit te stellen naar volgend jaar is eigenlijk dat er nog heel veel onduidelijk is. Zelfs in de officiële berichtgeving van de Rijksoverheid worden voornamelijk een aantal zaken opgesomd waarvan men vermoed dat dit zeer waarschijnlijk gaat veranderen. Wil je dus zekerheid, dan is het zaak dat je dit jaar nog erheen op reis gaat. Welke regels er waarschijnlijk gaan veranderen? Denk bijvoorbeeld aan:

 • dat de kans groot is dat je straks niet meer met een ID-kaart naar het VK kunt reizen. Je zult een paspoort nodig hebben als reisdocument;
 • dat bellen vanuit het VK kan duurder worden, mochten de Europese roamingregels niet meer van toepassing zijn;
 • dat er waarschijnlijk nieuwe regels opgesteld gaan worden over wat je allemaal wel en niet mee mag nemen vanuit het VK terug naar Nederland;
 • en dat je langer in de rij zult staan bij paspoortcontroles en douane. Burgers uit het Verenigd Koninkrijk gaan strenger gecontroleerd worden. Hierdoor kunnen Nederlandse reizigers ook in langere rijen komen te staan. De kans is ook groter dat je bagage doorzocht zal worden.
londen dome
Het reuzenrad Londen Eye geeft een mooi uitzicht over de stad

4. Er is ook goed nieuws: waarschijnlijk komt er geen visumplicht voor reizen korter dan 90 dagen

Ook al is er nog veel onduidelijk, er is één punt waarover men al wat meer duidelijkheid verschaft en dat is direct ook een leuke: het is niet waarschijnlijk dat er een visumplicht komt voor de vakantieganger die korter dan drie maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijft. Kortom, voor je weekendje stedentrip hoef je dít in ieder geval niet uit te zoeken en aan te gaan vragen.

Tower Bridge
1 van de iconen van Londen: de Tower Bridge

5. In het VK liggen vele leuke steden om te bezoeken

Los van de Brexit zijn er vele redenen om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, want het biedt voor ieder wat wils. Je kunt er wandelen langs de ruige kust, of door de Schotse Hooglanden, óf op stedentrip gaan natuurlijk. Wat betreft een stedentrip kan je op Cities ’n Stories alles lezen over sfeerproeven in Londen, een stad die erg geschikt is voor een bezoek rond de feestdagen, maar ook in de lente erg mooi erbij ligt. Bekijk ook wat maakt dat Edinburgh een echt stoere stad is en lees in deze blog bijvoorbeeld over de culinaire kant van Bristol! Wat betreft Londen kan je allerlei leuke tips van een local vinden op het blog A Lady in London. Deze blogger heeft meerdere prijzen gewonnen en reist voor haar blog de hele wereld over. Haar thuisbasis is Londen en ik vind vooral haar foto’s op Instagram van de stad erg mooi!

voordeur
Genoeg redenen om naar het VK te reizen!

Ten slotte: deze blogpost zal ik gaan updaten bij nieuwe ontwikkelingen

Met dat ik een blog wilde gaan schrijven over de gevolgen van de Brexit voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, kwam ik erachter dat er op dit moment vooral nog erg veel onduidelijkheden zijn. Daarom wil ik de komende tijd deze blog updaten en bijwerken zodra er beslissingen worden gemaakt welke betrekking hebben op het reizen. Hierdoor wordt dit hopelijk een nuttige info blog voor je, mocht je ergens de komende tijd een reis willen gaan boeken naar een bestemming in the UK.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

 • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
2 antwoorden
 1. Ineke
  Ineke zegt:

  Dus toch maar dit jaar december nog een tripje Londen doen! Staat nl op ons lijstje mn om een keer die treinreis erbij te beleven 👍

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Leuk, het gemak van een treinreis ipv met het vliegtuig moeten gaan, is wat mij ook erg aantrekt. December is daarbij ook een hele leuke maand om Londen te bezoeken!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.