7x checken bij het huren van een auto.

On the road again

Het geeft veel vrijheid om met een (huur)auto op pad te kunnen in het land waar je op vakantie bent. Je kunt nog meer van het mooie landschap bekijken en gemakkelijk plaatsen bezoeken die met het openbaar vervoer, als dit er al is, wat lastiger te bereiken zijn. Met autohuur heb ik wisselende ervaringen opgedaan, maar weet ik inmiddels waar ik op moet letten. In deze blog vertel ik je mijn tips om rekening mee te houden zodra je een auto wilt gaan huren.

auto huren

Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten bij het huren van een auto. Lees in deze blog mijn tips!

1. Check de verzekeringen

Daar sta je dan bij de balie van de autoverhuurder en kom je meteen voor zo’n lastige keuze te staan: ga je een verzekering afsluiten voor je huurauto? En zo ja, welke? Er zijn namelijk verschillende varianten en de kosten ervan verschillen ook flink. Net als met elke verzekering is het een persoonlijke overweging en risico inschatting. Voorzie je met het inparkeren in die smalle straatjes bij je B&B snel een krasje of deukje? Of is je rijervaring al zo grondig dat het risico op schade wel in een heel klein hoekje zit? Het blijft een persoonlijke keuze, maar wel een belangrijke. Denk na over waar en hoeveel je met de auto wilt gaan rijden. Is het onduidelijk wat er precies gedekt wordt door de verzekering? Blijf doorvragen totdat je dit helder hebt. Het zou jammer zijn als je in de veronderstelling bent dat de schade gedekt is en dit niet zo blijkt te zijn.

auto huren verzekering

Bekijk goed welke verzekering wat dekt.

  • Ga er niet te makkelijk vanuit dat je creditcardverzekering of aansprakelijkheidsverzekering de schade wel dekt. Vaak zijn gehuurde objecten, zoals dus ook auto’s, uitgesloten van de dekking. Kijk ook deze voorwaarden goed na.
  • Zelf heb ik dit nog niet meegemaakt, maar het schijnt soms te gebeurden dat indien je via een tussenpersoon een auto hebt gehuurd en deze gaat afhalen, bij de balie opnieuw allerlei verzekering pakketten krijgt aangeboden terwijl je al een verzekering hebt. Blijf rustig en duidelijk herhalen dat je verzekerd bent en niet nog een verzekering gaat afsluiten.
Kreta huurauto

Op Kreta reden we met een huurauto door het prachtige landschap

2. Lees je huurcontract

Je staat nog steeds bij de balie en je hebt je contract afgesloten. Inmiddels sta je ook al wel een beetje te trappelen om weg te gaan, want het is immers je vakantie! Toch is het heel belangrijk om je huurcontract door te lezen voordat je het tekent. Is alles duidelijk en zijn de voorwaarden helder? Weet je wat je moet doen bij calamiteiten? Nu heb je namelijk nog je kans om hierover vragen te stellen. Zorg zolang je op pad bent dat je deze papieren bij je hebt. Naast dat dit meestal verplicht is, heb je ook de juiste telefoonnummers bij de hand en staat er in de papieren ook vaak kort uitgelegd wat te doen bij bijvoorbeeld autoschade.

fiat 500

Onze Fiat 500 in Sicilië

3. Maak duidelijke afspraken over de tank

Het staat niet altijd duidelijk in een contract of je bij het inleveren van je auto de tank vol moet afleveren, of dat deze ook leeg mag zijn. Soms betaal je extra indien je de auto met een lege tank in wilt leveren. Bij weer andere verhuurders is het verplicht om de auto in te leveren met een volle tank. Ga dit goed na voordat je wegrijdt.

4. Maak afspraken over waar en wanneer de auto weer inleveren.

De plek waar je je auto bij terugkomst weer moet inleveren, staat doorgaans ook aangegeven. Soms echter niet en is het verstandig om dit even te vragen. Indien je na sluitingstijd van het kantoor de auto in wilt komen leveren, ga dan eerst na of dit wel mogelijk is. Hebben ze bijvoorbeeld een speciale brievenbus voor de autosleutels, of is het enkel mogelijk de auto in te leveren tijdens openingstijden? Om niet voor verassingen te komen te staan is het verstandig om dit van tevoren te checken.

auto huren tips

Is de plek waar je de auto in moet leveren hetzelfde als het afhaalpunt?

5. Extra’s kosten extra

Het klinkt wel makkelijk: een navigatie erbij huren, of regelen dat er meerdere mensen de auto mogen besturen, maar let op, dit kost ook allemaal extra geld. De kosten voor juist deze twee zaken, navigatie en tweede chauffeur, kunnen hoog oplopen! De oplossing? Zorg zelf voor navigatie op bijvoorbeeld je telefoon. Overleg van tevoren wie de auto zal gaan besturen.

navigatie auto huur

Je eigen navigatie gebruiken scheelt doorgaans in de kosten.

6. Controleer je auto

Met de sleutel in de hand ben je nu klaar om te gaan! Bijna dan. Er is nog een belangrijke stap die je echt niet over moet slaan: controleer de auto voordat je wegrijdt en bekijk of de eventuele schade welke staat aangegeven op de informatie die je mee hebt gekregen over de auto klopt. Ook belangrijk: heb je deze informatie meegekregen? Ga terug zodra je iets opmerkt aan de auto wat niet staat aangegeven, ook al lijkt het iets onzinnigs. Doe je dit niet, dan heb je kans dat bij terugkomst jou de kras wordt aangerekend.

autohuren sleutels

Alles gecontroleerd? Tijd om te gaan!

7. Ten slotte: vergelijk het aanbod

Eigenlijk is mijn laatste tip datgene waarmee je het beste kunt beginnen. Indien je een auto wilt gaan huren, bekijk dan eerst het aanbod online bij de verschillende autoverhuur bedrijven. Bekijk welke voorwaarden er worden gehanteerd en welke merken er in de verschillende categorieën worden verhuurd. Hierdoor krijg je een beeld van de mogelijkheden en kan je de beste keuze maken.

Wat zijn jouw ervaringen met het huren van een auto? Deel ze in een reactie onder deze blog of via de social media.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
auto huren reis

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.