Catania en de invloeden van Bellini.

Vismarkt Catania

De vismarkt in Catania

Catania

Onlangs verscheen een gedeelte van de stad Catania op de Nederlandse TV! In het programma ‘Gort over de grens’ bezocht wijnboer Ilja Gort in deze aflevering het eiland Sicilie. En onder andere bezocht hij de vismarkt in Catania waar hij op zoek ging naar de ziel van de Italiaan. Deze vismarkt is een levendige boel! Het is een beetje chaotisch door het geschreeuw van de verkopers die hun vis aan de man willen brengen en de mensen die er rondkijken naar het beste stukje vis wat er die ochtend te krijgen is. Een heel ander gedeelte van de stad is het Catania van Bellini. Vincenzo Bellini heeft helaas maar kort geleefd, maar hij heeft een grote invloed uit kunnen oefenen. Lees verder wat je tegenwoordig nog van deze componist tegen kunt komen in deze mooie barokke stad aan de voet van de Etna!

Vincenzo Bellini

Het standbeeld van Vincenzo Bellini in Catania.

Vincenzo Bellini

De Italiaanse componist Vincenzo Bellini leefde van 1801 tot 1835 en is vooral bekend geworden door zijn opera’s. In de korte tijd dat hij leefde, heeft hij er maar liefst tien gemaakt! De opera Norma is er 1 van, waarin Maria Callas, jaren na zijn dood, geregeld de hoofdrol op zich nam. Bellini groeide op in Catania, maar studeerde compositie in Napels en reisde voor zijn werk naar Milaan, Venetië en uiteindelijk naar Parijs voor zijn laatste opera I Puritani. Pas in 1867 is zijn lichaam vanuit Parijs naar Catania gebracht en in de Dom van Catania opnieuw begraven. Sindsdien rust Bellini in zijn thuisstad.

Invloeden in het hedendaagse Catania

Als je tegenwoordig Catania bezoekt, kan je een aantal dingen bewonderen die rechtstreeks te maken hebben met Bellini. Zo ligt aan het plein piazza Vincenzo Bellini het Teatro Massimo Bellini. Het operagebouw is geopend in 1890 met een uitvoering van de opera Norma. Ook nu nog zijn er uitvoeringen van diverse opera’s te bewonderen en meer! Op de website van Teatro Massimo Bellini kan je meer informatie vinden. In de zomeravonden is het trouwens gezellig op het plein waar het aan ligt. Naast het operagebouw zijn er namelijk vele restaurantjes te vinden met terrasjes welke populair zijn zodra de temperaturen stijgen!

Giardini Bellini

Verderop in Catania kan je een heel mooi park vinden. Het heet Giardini Bellini of ook wel Villa Bellini, deze namen worden allebei gebruikt voor het park wat trouwens ook het oudste stadspark is van Catania. Het dateert al uit 1854. Onder andere vind je er een mooie fontein, vele standbeelden en trappen naar een hoger gelegen gedeelte vanaf waar je het park mooi kunt bekijken. Ook dit gedeelte van Catania is een stuk rustiger dan de vismarkt en ademt een hele andere sfeer. In het filmpje hieronder kan je een mooie samenvatting bekijken van de vele facetten van deze stad. Op 0.07 kan je het operagebouw voorbij zien komen!

Praktische informatie

Zowel vanuit Amsterdam met Transavia en Easyjet, als vanuit Eindhoven met Ryanair, kan je met een rechtstreekse vlucht naar Catania reizen. Op het vliegveld van Catania bevinden zich diverse autoverhuur aanbieders, maar wil je enkel een bezoek aan de stad zelf brengen en verder niet naar de omgeving, dan is het aan te raden om de bus naar de stad te pakken. Autorijden in de stad zelf is namelijk goed opletten geblazen: de rijstijl van veel Italianen is er chaotisch en voor je het weet heeft je huurauto een kras of een deuk.

Wil je nog meer lezen over Catania? Eerder schreef ik er al deze blog over met welke highlights je er echt niet moet missen! In deze blog schreef ik over twee nogal bijzondere highlights van de stad en deelde ik in deze blog waar je het beste een dolci of polpette kunt eten.

Wil je deze informatie bewaren als pin op Pinterest? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
Catania Bellini

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.