Catania highlights: kasteel Ursino en de ondergrondse rivier.

Catania

Catania is een grote stad aan de oostkust van Sicilië. Grote kans dat als je met het vliegtuig naar deze kant van Sicilië reist, je het vliegveld van Catania als bestemming hebt! Al eerder schreef ik over deze stad, want er is veel te zien en te ontdekken! Lees bijvoorbeeld mijn blog over een aantal mooie bezienswaardigheden of mijn recenter blog over Catania met 5 redenen waarom je deze stad moet bezoeken. Tijdens mijn meest recente bezoek van enkele weken geleden, trof ik een tweetal nieuwe highlights aan. Beiden fascinerend op hun eigen manier. De ene is makkelijk te vinden, de ander is nagenoeg onzichtbaar wanneer je buiten over de straten wandelt. Welke het precies zijn? Lees snel verder!
image

Castello Ursino

Castello Ursino is een kasteel wat gebouwd is in 1250. Het is een machtssymbool van koning Federico de Tweede in een stad waar hij niet populair was. Het kasteel heeft de aardbeving van 1693 overleefd toen een groot deel van de stad werd verwoest. Fascinerend is dat het kasteel op een klip in de zee stond toen het gebouwd werd. Echter, door de vele uitbarstingen van de vulkaan de Etna, ligt het kasteel tegenwoordig een kilometer landinwaarts!

Bezoek het museum

Het kasteel is indrukwekkend om te zien. Zelfs nu het tegenwoordig is omgeven met straten en pleinen. Tegenwoordig huisvest Castello Ursino een museum: Museo Civico. Aan het plein naast het kasteel liggen een aantal restaurants waar je heerlijk kunt eten. Vooral restaurant Il Borgo di Federico is een aanrader! Mijn tip: reserveer er op tijd. Vooral tijdens de zomermaanden kan je hier namelijk een flinke wachtrij aantreffen!
Catania barok

De ondergrondse rivier

Iets heel anders fascinerend is dat Catania over een ondergrondse rivier beschikt: de Amenano. Ooit stroomde deze rivier door de stad, maar door de tijd is zij ondergronds geworden. De rivier loopt onder bijna heel Catania door, maar er zijn maar weinig plekken waar je haar kunt zien! Een is één bekende plek. Deze kan je vinden door op het piazza del Duomo naar de fontein aan je linkerhand te wandelen bezien vanaf de Kathedraal van St Agatha. Inderdaad, dit is de Fontana dell’ Amenano en je kunt de rivier er een stukje onderdoor zien stromen.
Catania fontana amenano

Er zijn andere plekken waar je de rivier kunt zien, maar…

Er zijn ook andere plekken in de stad waar je de rivier kunt zien. De inwoners van Catania kunnen je ze aanwijzen, maar ze houden ze ook graag geheim. Zo mocht ik tijdens mijn laatste bezoek even meelopen een restaurant in om zo’n plek te bekijken. We moesten een trap af lopen naar een benedenverdieping van het restaurant en vervolgens leidde een deur naar nog een trap…en daar beneden stond heel schattig een tafeltje voor twee personen gedekt in een grot met allemaal lampjes…waar aan langs de rivier stroomde! Het is een van de bijzondere plekken waar je de rivier kunt zien stromen. Helaas heb ik beloofd deze plek geheim te houden…Misschien heb je geluk en tref je een local die jou de weg wijst!

Praktische informatie

In Catania zijn naast dit kasteel en de ondergrondse rivier nog veel meer bezienswaardigheden te ontdekken. De stad herbergt veel verhalen en daarbij laten de bouwstijlen uit verschillende tijden zien hoeveel de stad al heeft meegemaakt. Indien je zelf Catania graag een keer wilt bezoeken, kan je met een directe vlucht vanuit Amsterdam of Eindhoven er gemakkelijk naartoe reizen. Kijk bijvoorbeeld voor een ticketvergelijk en de beste prijs op Skyscanner* Vanaf het vliegveld ben je zo in de stad met Alibus of met een taxi.
Catania plein

Het weer in Sicilië

De meest geschikte tijd voor een stedentrip naar Catania zijn de seizoenen lente, najaar en winter. Omdat de stad aan de voet van de Etna ligt en er ook veel met vulkaansteen in de stad is gebouwd, warmt zij namelijk vrij snel op en koelt zij niet snel af. In de zomermaanden, wanneer het sowieso flink warm kan worden in Sicilië, blijft in het bijzonder in Catania de warmte heel erg lang hangen door al het vulkaansteen. Iets om rekening mee te houden indien je van plan bent om een paar dagen Catania te bezoeken. Mocht je er toch tijdens de zomermaanden heen willen gaan, plan je bezoek in de avond, of heel vroeg in de ochtend. Dan zijn de temperaturen nog aangenaam om de stad te bekijken.

Wil je meer Sicilië ontdekken? Lees ook mijn andere blogs over Sicilië en maak je reisvoorbereiding compleet.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
castello ursino amenano

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.