Sicilië eten

Hier eet je de beste ricotta, granita, chocolade, marsepein en couscous in Sicilië!

Tips van een local

Eenmaal aangekomen in Sicilië kan je je tegoed doen aan heerlijk eten. Van streetfood bij een kraam tot aan verse vis bereid op haar best in een restaurantje aan zee. Van niet kunnen kiezen uit de vele dolci bij een pasticceria tot aan de warme zomerhitte willen verdrijven met een glas gevuld met granita. Daarbij vinden de inwoners van het eiland het geweldig om over eten te praten. Regelmatig gaat het dan ook over waar je echt moet zijn voor een bepaald gerecht of gebak. In deze blog geef ik je tips over waar je de beste versie van een aantal heerlijkheden kunt proeven, volgens de locals tenminste. En als je het mij vraagt, zíj kunnen het weten!

Sicilië eten
Een tafeltje staat klaar. Laat de heerlijkheden maar komen! (foto geschoten in Erice)

Voor de beste granita ga je naar Noto, of…?

Om meteen iets op te helderen: de granita aan de westkust is iets korreliger dan de granita aan de oostkust van Sicilië. de laatste lijkt meer op een soort poedersneeuw, een creme bijna, dan op ijs. Beide kanten van het eiland hebben wat dit betreft zo hun voorkeur. Mijn schoonfamilie woont aan de oostkust, dus je raad het al, hun oordeel gaat over de variant die zij de beste vinden. En voor de allerbeste granita moet je in Noto zijn. Nu is Noto in elk geval een bezoek waard vanwege de bijzondere gebouwen die je in het stadscentrum kunt bewonderen. Een foto impressie vind je in deze blog. Welke bar je precies moet hebben in Noto? Dat maakt weinig uit. Iedere Siciliaan zal je zeggen ‘in Noto vind je de beste granita’.

Granita Noto
In Noto at ik een granita alla fragola, niet een standaardsmaak, maar ook erg lekker!
Noto chiesa
De stad Noto is ook vanwege haar bijzondere gebouwen een bezoekje waard.

Echter, mijn schoonzus, toeristisch gids in Catania en omgeving, tipte mij dat ook in Acireale, een klein stadje gelegen boven Catania, een bar ligt die echt overheerlijke granita verkoopt: Caffe Cipriani. Volgens haar kan geen enkele bar aan hen tippen. Uiteraard moest ik daar meer van weten. Het was waar, wat betreft de chocolade en de pistache smaak, heb ik nog niet weer een granita gegeten die van betere kwaliteit was.

Granita Acireale
Deze granita met pistache met een schepje granita chocolade kan maar moeilijk worden overtroffen!

De beste ricottagebakjes? In Pallazolo moet je zijn

Ricotta is een product wat veelvuldig wordt gebruikt in de Siciliaanse keuken. Zowel voor hartige als ook zoete gerechten. Ik ben een echte zoetekauw en ook over waar je de beste ricottagebakjes kunt eten bestaat een mening die de meeste Sicilianen wel delen. Het is het stadje Palazzolo wat erom bekend staat de beste pasticceria te herbergen wat betreft ricottagebak. Het is Corsino Pasticerria waar je moet zijn. Proef het zelf! Al sinds 1868 maken zij overheerlijke gebakjes. Het adres: Via Nazionale, 5 Palazzolo Acreide. Als je er toch bent, bezoek dan ook het verdere historische centrum van Pallazolo Acreide.

Bij pasticceria Corsino proefden we dit heerlijke ricottagebakje

Eet marsepein in de zomer in Trapani

Nu vind ik marsepein iets typisch voor Sinterklaas, een snoepgoed voor tijdens winterse dagen. Verbaasd keek ik dan ook hoe tijdens hartje zomer in Trapani mensen op een terrasje in de middag marsepein aan het eten waren. Ik bedoel, geef mij maar ijs als het zo warm is, of een verfrissend glas granita al limone. In Sicilië groeien echter veel amandelbomen en de amandel wordt op diverse manieren gebruikt. Een klassieke granita smaak is amandel. Koekjes van amandelmeel en wat wij kennen als amandelspijs, pasta di mandorla, zijn veelvuldig te verkrijgen. In Trapani moet je zijn voor het beste marsepein. Mijn tip is Pasticerria Collicchia in het historisch centrum. Een impressie van Trapani zelf kan je lezen in deze blog.

Trapani marsepein
Kijk er niet van op als je tijdens warme dagen in Trapani mensen dit ziet eten!

Bezoek het couscousfestival voor couscous met zeevruchten in San Vito lo Capo

Aan de westkust vind je een gerecht waar je nog invloeden van de Arabische overheersing aantreft: couscous met zeevruchten. In steden als Trapani staan deze op de kaart, maar aan de oostkust zal je het gerecht vrijwel niet vinden. Tussen alle pasta’s lijkt het een beetje een vreemde eend in de bijt, maar het is een populair gerecht. Het verschilt een beetje per restaurant welke zeevruchten er worden gebruikt, of dit enkel garnalen zijn, of dat je ook andere zeevruchten in je couscous terugvindt. Wil je de allerbeste variant gaan proeven en tegelijkertijd een wedstrijd en live muziek meemaken? Bezoek dan het couscousfest in San Vito lo Capo. Op de website van het festival vind je alle informatie.

San Vito Lo Capo
San Vito lo Capo is niet enkel bekend vanwege het jaarlijkse couscousfest. Ook het strand is één van de mooiste van Sicilië.

Proef de rauwe chocolade in Modica

De stad Modica staat bekend om chocolade. Deze wordt er namelijk nog op traditionele wijze gemaakt: de cacao wordt gemixt met andere ingrediënten en wordt vervolgens maar tot maximaal veertig graden verhit, waardoor de suiker niet smelt en ook de cacao een deel van haar smaak behoudt welke bij de industriële processen verloren gaat. Hierdoor krijgt chocolade uit Modica een karakteristieke smaak en textuur. Kortom, het is de moeite waard om in Modica een stukje chocolade te proeven! Wij kozen enkele heerlijke smaken uit bij Don Cioccolato, een winkel en bar aan de Corso Umberto waar veel verschillende smaken chocolade verkrijgbaar zijn.

Modica stad
Modica is een prachtige stad om te gaan bekijken.

Er is meer!

Dit waren zo een aantal tips, maar uiteraard is er nog veel meer. In welk restaurantje eet je de lekkerste verse vis? Waar moet je zijn voor de beste cannoli? En waar kan je eigenlijk een overheerlijke pizza eten? Wie weet heb jij ook ergens op het eiland iets gegeten waarvan je vindt dat iedereen het zou moeten proeven! Ik ben benieuwd. Laat het weten via een reactie of via de social media! In de tussentijd: buon appetito!

PS: op deze pagina kan je nog meer blogs vinden met tips voor je bezoek aan Sicilië. Dit is niet de eerste keer dat ik over het heerlijke eten op Sicilië schrijf. Lees ook 10x dit moet je proeven! Must-eats in Sicilië en winterse zoetigheden uit Sicilië.

Wil je deze blog op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

Food Sicilie
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.