Reizen door Sicilie: Ortigia, Syracuse.


Syracuse en Ortigia

Het kan verwarrend zijn: gaat deze blog nou over de stad Syracuse of over Ortigia? Het zit zo. Syracuse ligt voor een deel op een eiland en dit gedeelte van Syracuse heet Ortigia. Dit is ook direct het mooiste stuk van de stad:het is het historische centrum van Syracuse!

Piazza Duomo

Piazza Duomo

Ortigia 

Als je een bezoek aan Syracuse maakt, dan moet je dus eigenlijk naar Ortigia, want daar zijn de meeste bezienswaardigheden te vinden. Het leuke aan Ortigia is dat het vrij klein is, je kunt alles lopen, maar zodra je over het Piazza Duomo loopt waan je je in een grote luxe stad. Syracuse was al eeuwen geleden een zeer rijke stad en dat zie je in Ortigia terug  aan de gebouwen en de pleinen. Net zoals in een aantal andere Siciliaanse steden kan je ook hier veel de barokke bouwstijl vinden, maar ook behelst deze stad nog meer historie: de Dom aan het plein Piazza Duomo bestaat uit een combinatie van gebouwen welke dateren uit maar liefst drie perioden uit de oudheid! Aan de zijkant van het gebouw kan je bijvoorbeeld nog de Griekse zuilen zien, welke inmiddels in de muur van de Dom zijn verwerkt.
Ortigia

Een avond in Ortigia

Ortigia Syracuse is een leuke stad om in de avond op pad te gaan. De stad herbergt vele restaurantjes en bars en vooral in de zomer komt de stad pas in de avond echt tot leven! Tijdens een zomeravond liep ik er ook door de smalle straatjes. We zouden op bezoek gaan bij een tante van mijn man die midden in Ortigia woont. Het was een ontzettend warme avond, we zaten buiten op een balkon wat uitkeek op een binnenplein. We praatten over van alles en nog wat terwijl de ijsklontjes in onze drankjes te snel smolten. Tante wist te vertellen dat Nederlanders dol zijn op Italië: al jaren had zij een Nederlandse vriendin in deze stad! Het was een vrouw die 20 jaar geleden in Ortigia een huis had gekocht en een keramiek winkel was begonnen. De tijd tikte langzaam door en het was erg gezellig, maar we moesten nog eten en dus gingen we weer op pad.
Ortigia zomeravond

Fonte Aretusa

Tijdens onze wandeling liepen we voorbij een plein met daarnaast gelegen een soort parkje met een zoetwaterbron. Het is de fonte Aretusa, maar ze wordt ook wel de fontana delle Papere genoemd. Hoe dit precies zit kan je lezen in mijn blog over deze bijzondere plek. Via een aantal smalle straatjes kwamen we bij een klein pleintje waarop vier restaurants hun terrasjes hadden uitgespreid. Er was nog een tafeltje vrij en we hebben er genoten van heerlijk eten. Antipasti misti, welke bestond uit’caponata en parmigiana, kaas,  gedroogde tomaten en olijven en een gebraden stukje vis en vlees als hoofdgerecht, heerlijk!
winkel in Ortigia

Meer bezienswaardigheden

In Ortigia is nog veel meer te zien. Een leuke wandeling is die langs de boulevard aan zee. Je kan op deze manier een rondje lopen om de stad heen, met mooi uitzicht en ondertussen kan je hier en daar een zijstraat inslaan om nog meer bezienswaardigheden te bekijken, naast degene die ik hierboven al noemde. Verder staat er een kasteel wat dateert uit de 11e eeuw in Ortigia, castello Maniache (de openingstijden variëren) en ligt iets meer middenin het centrum op het piazza Archimede een mooie fontein met beelden van figuren uit de Griekse mythologie, de fontana di Diana.

Ortigia Diana

Piazza Archimede met de fontana Diana.

Praktische informatie

Syracuse ligt ten zuiden van Catania Airport en vanaf Catania is het een uur rijden naar Syracuse en Ortigia. Parkeren in Ortigia is een bijna onmogelijke opgave, de weinige parkeerplekken die er zijn, zijn altijd bezet. Gelukkig ligt er daar waar je bijna Ortigia weer uitrijdt en het moderne stuk van de stad inrijdt, een parkeergarage: Parcheggio Talete, waar er genoeg parkeerplaatsen te vinden zijn. Met zo’n 100 meter lopen ben je weer in Ortigia. Verder is het toerisme in Ortigia de laatste jaren sterk toegenomen. Dit biedt aan de ene kant dus meer mogelijkheden voor een bezoekje aan de stad, aan de andere kant kan het dus soms wat druk zijn en zijn de prijzen in de horeca vergelijkbaar met die hier in Nederland. Op deze website van Syracuse kan je in het Engels nog meer praktische informatie vinden. Wil je een tijdje verblijven in Ortigia? Kijk via deze link naar beschikbare accomodaties via Booking.com.*

Ortigia zee

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
Ortigia pin

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.