fontein amenano Catania

Sicilië in het najaar: op ontdekkingstocht langs het cultureel erfgoed

palazzo cultureel erfgoed Sicilie
Sicilie herbergt vele schatten: zo stuit je zomaar op prachtige palazzo’s tussen winkels en woonhuizen. In deze blog meer over cultureel erfgoed!

Nazomeren in Sicilië, genieten van cultuur!

Zodra de dagen in Nederland alweer frisser worden en regenachtiger, is het in Sicilië nog warm en aangenaam. Het is bij uitstek een bestemming voor een heerlijke nazomer! Al eerder schreef ik over mijn tips voor een bezoek aan Sicilië in de herfst. In deze blog zoom ik in op een jaarlijks terugkerend festival wat dit jaar wel heel groot gaat uitpakken: le vie dei Tesori, ofwel ‘de wegen van de schatten’. Er doen dit jaar wel 19 plaatsen mee aan dit evenement rondom het cultureel erfgoed en het vindt plaats in de weekenden van september en oktober. Wat het precies inhoudt lees je in deze blog!

fontein amenano Catania
de fontana dell’Amenano in Catania

Een festival rondom het cultureel erfgoed: le vie dei Tesori

In Sicilië kan je ontzettend veel bezienswaardigheden bekijken. De steden staan vol met paleizen, kathedralen, pleinen met standbeelden, poorten, kastelen en fonteinen. Dat de Sicilianen hiermee een schatkist in bezit hebben weten ze als geen ander. Om al het moois in de schijnwerpers te zetten, is er het evenement le vie dei Tesori in het leven geroepen. Tijdens de weekenden van september en oktober worden gebouwen opengesteld die normaliter gesloten zijn, worden er rondleidingen georganiseerd en kan je op een leuke manier een stukje van de cultuur van het eiland ontdekken. Eigenlijk een soort open monumentendag dus, maar dan 2 maanden lang!

Noto barok
De imposante gebouwen in het centrum van Noto

Mijn aanraders om te bezoeken

Tussen de vele bezienswaardigheden die je er kunt gaan bezoeken, heb ik een aantal favorieten zitten. Zowel aan de oostkust als aan de westkust zijn er hele bijzondere en mooie gebouwen te vinden. Tijdens le vie dei Tesori worden ze in de spotlights gezet.

1. Catania: bezoek hier kasteel Ursino, een kasteel wat ooit aan zee lag, en ga terug naar vervlogen tijden middenin het centrum van de stad
2. Noto: deze stad is opgebouwd uit zacht tufsteen, het is prachtig om te zien! Het centrum is niet heel groot en kan je gemakkelijk tijdens een middag bekijken. Lees en bekijk de mooie foto’s van deze barokke hoofdstad van Sicilië
3. Acireale: dit stadje wordt vaak overgeslagen, en dat is jammer, want ze herbergt vele verassingen, zoals een prachtig terras aan zee.
4. Erice: deze superoude stad herbergt een kasteel op een onmogelijke plek en geeft je het mooiste uitzicht van Sicilië
5. Palermo: deze hele stad is een groot openlucht museum. In Palermo worden er dan ook zeer veel verschillende events georganiseerd. Het complete overzicht vind je op de website

fontein villa Bellini Catania
de fontein in park villa Bellini in Catania

Praktische informatie

Op de website van le vie dei Tesori vind je alle informatie (ook in het Engels) over het programma en de tickets. Let op: er zijn ook in Sicilië coronamaatregelen van kracht. In deze blog lees je de laatste update.

Wil je nog meer Sicilië inspiratie opdoen? Op deze pagina vind je alle blogs die ik al over dit mooie eiland schreef.

Deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

cultureel erfgoed Sicilië
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.