Andiamo! 7x insiders tips voor je vakantie naar Sicilië.

Vakantie in Sicilië

Ter voorbereiding op je reis naar Sicilië zijn er genoeg blogs, reisgidsen en websites te raadplegen met informatie over wat te bezoeken en wat te doen. In deze blog ga ik een stapje verder. Ik ga je namelijk een aantal insiders tips geven welke je zullen helpen om nog meer van dit mooie eiland te gaan genieten! Al een aantal jaren ben ik regelmatig in Sicilië en maak ik door mijn man en mijn schoonfamilie de Siciliaanse leefstijl van heel dichtbij mee. Lees verder en ontdek de geheimen van Sicilië!

Sicilië vakantie

Sicilië is prachtig…in deze blog geef ik je nog meer tips en weetjes voor je volgende reis!

1. Het eten: indien je iets te eten wordt aangeboden, proef het!

Je hebt er vast al over gelezen dat Italië en ook Sicilië een eetcultuur heeft. Wat dit echt betekent, zul je pas begrijpen als je er enige tijd bent. In de zorgvuldig klaargemaakte gerechten kan je het echter al snel proeven! Een belangrijke tip welke ik zelf ook door ervaring moest leren is: indien iemand je iets te eten of drinken aanbiedt, of dat nu iemand van een marktkraampje is die zijn waar wil verkopen, of een eigenaar van een agriturismo die net sinaasappels heeft geplukt, neem het aan en proef het. Doe je dit niet dan wordt het gezien als heel erg raar en in het slechtste geval als een belediging. Sicilianen zullen je namelijk enkel iets aanbieden als zij ervan overtuigd zijn dat dit het product met de beste kwaliteit is wat zij je kunnen aanbieden. Natuurlijk gaat het hen er ook om iets te verkopen, maar dat mag je ook afslaan. Belangrijker is het aangebodene proeven. Mocht je iets aangeboden krijgen wat je echt tegenstaat, zeg dan dat je helaas allergisch bent voor (vis, nootjes, noem maar op). Dat wordt als legitieme reden geaccepteerd dat je even overslaat.

Sicilië proeven

Mijn tip: proef de kleine gebakjes met ricotta en proef de granita alla mandorla!

2. Tijd en op tijd: dat werkt ietsje anders.

Om het meteen maar duidelijk te maken: tijd is echt een ander begrip in Sicilië. Het is zeker mogelijk om afspraken te maken en er gaan bepaalde dingen volgens rooster, maar je zult merken dat er wat rek in zit. Stel je wil een boottocht maken met een boot welke volgens het rooster om 11:00 uur zou vertrekken, dan kan je er vanuit gaan dat de boot dan ook vertrekt, maar dan ongeveer. De boot zal er vast klaarliggen, maar wees niet verbaasd als je pas een kwartier later iemand de motor aan ziet zetten. Hetzelfde geldt voor winkel openingstijden. Doorgaans sluiten de winkels ’s middags en openen zij hun deuren weer rond 17:00 uur. Wil je zeker weten dat de winkel open is waar je bijvoorbeeld nog voor die leuke sieraden wilde kijken, ga dan om 18:00 uur langs, dan zal de winkel gegarandeerd open zijn. Een uur eerder heb je kans dat je nog voor een dichte deur moet wachten.

Winkels Sicilië openingstijden

Veel winkeltjes zijn tussen de middag gesloten, maar in de avond zijn ze langer open.

In de wat grotere steden zal men overigens meer stipt zijn, maar ook daar kan je dit soort situaties meemaken! Treinen en bussen rijden overigens wel volgens rooster, meestal dan, maar net zoals in Nederland komen ook daar vertragingen voor. Mijn tip: blijf in je uitgeruste vakantie modus en laat je Nederlandse -ietwat strikte- begrip van tijd los. Denk in plaats van “om … uur” in “rond … uur”, dan maak je het voor jezelf een stuk leuker!

Sicilië citroenen

De citroenen in Sicilië: ze zijn er in overvloed en te proeven in vele heerlijke gerechten.

3. De vulkaan: raak niet in paniek door uitbarstingen.

Voor de Sicilianen is de Etna als de moeder van het eiland. Zij ‘geeft’ door haar uitbarstingen de vruchtbare vulkaangrond aan het eiland, waardoor er vele heerlijke gewassen kunnen groeien. Het is niet voor niks dat er vele wijngaarden rondom de Etna te vinden zijn! De vulkaangrond is zeer geschikt om druiven op te verbouwen. Omdat de Etna een actieve vulkaan is, komen uitbarstingen regelmatig voor, maar zijn ze daardoor klein. Je hoeft je dan ook niet snel druk te maken of je er wel veilig bent. Tenzij je natuurlijk net begonnen was met een Etna hike, je je in de buurt van de krater bevindt en de gids je dringend adviseert het gebied te verlaten. Ik vind het zelf altijd mooi om te zien, deze altijd rokende vulkaan en heb ingezien dat de inwoners van Sicilië met respect voor de vulkaan over haar spreken.

Etna Sicilië

De vulkaan de Etna. Als het helder is, kan je haar van verre afstand zien.

4. De dagindeling: pas je dagritme aan

Waarschijnlijk heb je al een ander ritme op vakantie dan wanneer je thuis bent. Voor een reis naar Sicilië zijn er daarvoor nog een aantal tips. Ben je een vroege vogel, dan is dat mooi meegenomen, want zowel tijdens zomers als winters loont het om vroeg op pad te gaan. Je zult merken dat ook de Sicilianen tijdens de zomer gebruik maken van de vroege ochtenduren om al veel te doen, want dan is het qua warmte ook nog te doen. Maar eigenlijk het gehele jaar door koop je bijvoorbeeld de beste vis op de markt in de vroege ochtend, kun je gezellig een koffie aan de bar drinken met de locals, koop je heerlijk vers brood voor bij de lunch en begin je vervolgens aan de rest van de dag.

Sicilië vismarkt

Ga naar de vismarkt in de vroege ochtend. Deze flinke vissen zagen we liggen in Ortigia!

Het begin van de middag wordt veel gebruikt als een pauze. In de zomers is het wel logisch waarom dit zo is, in de andere seizoenen zal het meer mogelijk zijn om toch op pad te gaan om bijvoorbeeld een stad te bekijken. Tijdens de zomer is het zaak om, of aan zee te blijven en de verfrissing op te zoeken, of om thuis bij de airco of in de schaduw een boek te gaan lezen of middagdutje te doen. Houdt deze pauze aan totdat rond een uur of 17:00 de ergste warmte voorbij is. De avonden lopen tot veel later door, dus je hebt nog genoeg tijd over om bijvoorbeeld een stad te gaan bekijken. Avondeten gebeurt rond half negen en winkels sluiten hun deuren rond negen uur. Ook kan het voorkomen dat ze rond elf uur in de avond nog wel eens open zijn.

Sicilië tijd Catania

Ook aan het einde van de middag heb je nog genoeg tijd om een stad te gaan bekijken, Catania bijvoorbeeld!

5. De taal: leer een klein woordje Italiaans

In Sicilië wordt voornamelijk óf dialect gesproken, óf Italiaans. In de grotere steden kan je met Engels wel uit de voeten, maar in de wat kleinere plaatsen vaak niet. Het loont daarom om wat basiskennis Italiaans op te doen voordat je er naartoe gaat! Tegenwoordig heb je ook apps waarmee je een taal kunt leren. Download bijvoorbeeld de app Duolingo. Met deze app kan je gemakkelijk woordjes en zinnetjes leren, waardoor je in ieder geval de mensen kunt groeten, iets kunt bestellen, een vraag kunt stellen en kunt vragen of iemand jou nog een keer wilt uitleggen wat hij of zij zonet heeft gezegd.

Catania Sicilië

Soms kan het van pas komen om een woordje Italiaans te spreken.

Over het algemeen zijn Sicilianen erg hulpvaardig en zal je niet snel in een situatie belanden waarin niemand jou helpt. Zodra ze horen dat je probeert in hun taal iets te vragen, zal de bereidheid je te helpen alleen maar groter zijn. Lijkt het je sowieso leuk om Italiaans te leren, bekijk dan ook eens de website van Augusta taal, de taalschool in Amsterdam van mijn man, een echte Siciliaan overigens!

6. De prachtige zee en de riserva naturale: bezoek ze, maar pas op voor de ricci.

De mooiste regio’s van Sicilië zijn toch wel die aan de kust. Het eiland is onlosmakelijk verbonden met de zee en het is dan ook echt de moeite waard om deze te bezoeken! Het zeewater is superschoon en daardoor erg helder. Je kunt er vaak vissen zien zwemmen en vanaf het voorjaar tot aan oktober een verfrissende duik nemen (daarna kan ook wel, maar dan is het toch ook in Sicilië wat kouder). Aan de kust tref je vele ‘riserva naturale‘ oftewel, beschermde natuurgebieden, welke je zeker moet bezoeken als je in de buurt bent: je kunt er vaak de prachtigste stranden vinden.

Zee Sicilië

De zee is veelal helder en schoon. Ideaal om een duik in te nemen!

Pas wel op voor de ‘ricci‘ de stekelige zee-egeltjes welke door de Sicilianen overigens als lekkernij worden gezien, maar welke je behoorlijk kunnen prikken. Zij kunnen zich bevinden op de rotsen aan de kust in het ondiepe water. Toen ik voor het eerst in Sicilië naar de zee ging, was het mijn man die mij ervoor waarschuwde: “pas op voor de ricci, kijk eerst goed naar de rotsen voordat je erop wilt klimmen, er kunnen namelijk ricci op zitten.” Doordat het water zo helder is, kan je de zee-egels goed zien. Maar dan moet je het dus wel weten en eerst even goed kijken!

Sicilië genieten

Genieten van een lekker drankje na een lange middag op het strand.

7. Genieten: neem er de tijd voor

Je zult gaan ervaren dat Sicilië een eiland is met veel prachtige bouwwerken, veel mooie plaatsen om te bezoeken, veel mooie natuur en overheerlijk eten. Er is dan ook 1 ding waar de Sicilianen goed in zijn: genieten! Dit betekent wel eens dat ze na het eten nog twee uur lang kunnen praten over het eten, of bijvoorbeeld de hele geschiedenis van een bepaald gebied kennen en dit graag met je delen, maar dat hoort er allemaal bij. Het betekent vooral ‘neem er de tijd voor’ en dat is waar wij Nederlanders vaak toch nog niet zo goed in zijn. Het kan best een uitdaging zijn om je gejaagdheid los te laten en tijdens je ontbijt bij zo’n leuke bar je enkel te richten op het proeven van het chocoladebroodje en te genieten van de cappuccino. Dit in plaats van ook ondertussen in gedachten al uit te stippelen waar je de rest van die dag en de dagen daarna heen zou willen gaan en voor hoelang precies en daarmee of je nu nog tijd hebt voor nóg een koffie. Probeer het eens los te laten om meer in het moment te leven.

Sicilië levenskunst

Leven in het moment: een praatje maken bij de viskraam in Taormina.

Het is de levenskunst van de Sicilianen en ik ben het erg gaan waarderen. Wie maakt het uit wat jij morgen gaat doen? Wat helpt het je om het vandaag te weten? Misschien bestaat de aarde morgen wel niet meer. Het gaat om het hier en nu, het jij en de ander, het lekkere eten en de andere vele mooie dingen van een dag waarvan je kunt genieten. Ik kom er zelf elke keer weer door tot rust. Daarbij ben ik gaan relativeren hoe we hier met al onze planningen en agenda’s vat op ons leven proberen te houden. Ik moet dan denken aan 1 van de grapjes van mijn schoonvader over het gebruiken van een agenda: “ok, dus stel, ik schrijf in mijn agenda dat ik volgende week dinsdag rode wijn ga drinken. Maar stel dat ik volgende week dinsdag helemaal geen zin blijk te hebben in rode wijn? Wat dan?” (deze opmerking gevolgd door hartelijk gelach, maakt dat je je  als Nederlander even goed te kijk voelt gezet).

Catania genieten

Genieten in Catania van de mooie kerken en barok.

Praktische informatie

Dit waren mijn insiders tips voor je reis naar Sicilië. Ik hoop dat je er wat aan gaat hebben! Sinds een paar jaar is het toerisme in Sicilië erg in opkomst en zie ik dat ook in Nederland de diverse bestemmingen in Sicilië steeds populairder worden als vakantiebestemming. Dit is een mooie ontwikkeling welke veel kansen biedt voor dit mooie eiland. Daarbij maakt dit het voor jou en mij ook gemakkelijker om er rond te reizen. Bekijk bijvoorbeeld eens het diverse aanbod van reizen naar Sicilië van TUI.nl*. Wil je meer lezen over Sicilië, bekijk dan ook de andere blogs op mijn pagina over dit eiland.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
insiders tips Sicilië

 

  • dit is een affiliate link
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.