Op en top barok: Noto, de barokhoofdstad van Sicilië.

Noto kathedraalNoto in het kort

Noto is maar een klein stadje: met haar 24000 inwoners moet Noto het niet van de grootte hebben. Het is echter wel een hoofdstad: deze stad wordt namelijk ook wel de hoofdstad van de Siciliaanse Barok genoemd! Ook is het gehele stadje, zoals wel meer steden in deze omgeving, onderdeel van het UNESCO werelderfgoed. Het wrange is dat dit alles te danken is aan een allesverwoestende aardbeving welke er in 1693 plaatsvond. Hierdoor waren vele steden rondom de Etna totaal verwoest en werden ze in die tijd herbouwd. Het was de tijd van de Renaissance en de bouwstijl Barok werd veelvuldig toegepast. Noto werd ook herbouwd en dankt haar vele mooie gebouwen aan deze tijd. In Noto zijn ze extra bijzonder om te zien, want vele gebouwen zijn gebouwd met het mooie lichte tufsteen!
Duomo Noto

Barok in Noto

Wanneer je Noto bezoekt, zijn het voornamelijk twee grote straten waar je de meest prachtige gebouwen kunt gaan bewonderen: de Corso Vittorio Immanuele en de Corso Cavour. Hier tref je onder andere de kathedraal aan (zie bovenste foto in deze blog) en het stadhuis: Palazzo Ducezio (zie foto hieronder). Ook heel mooi zijn de Chiesa di San Domenico (hierboven links op de foto) en vanaf het plein voor Palazzo Nicolaci heb je een mooi uitzicht over de stad. Naast deze gebouwen kan je nog ongeveer tien kerken en palazzo’s in de barakbouwstijl in Noto bewonderen. Wat deze bouwstijl kenmerkt is overdaad. Wat je erin terugziet zijn talloze bogen, open vormen, terwijl scherp omlijnde contouren juist worden vermeden. Barok is een rijke bouwstijl waarin de grens tussen architectuur en beeldhouwkunst vervaagt. Het levert een prachtig resultaat op. Kijk maar eens naar de foto’s in deze blog!
Noto palazzo

En verder in Noto

Naast het bewonderen van de barokke architectuur is Noto ook een stadje waar je heerlijk kunt eten en drinken. De typisch Siciliaanse gerechten kan je er vinden en bij de gelateria is er een ruime keuze in verschillende smaken granita. In Noto kan je ongeveer 20 restaurantjes vinden, maar het is een toeristisch stadje en daarom is het verstandig om van tevoren te reserveren. In de zomermaanden is het er extra gezellig: van juli tot en met september vind er het zomerfestival Effetto Noto plaats met elke avond een voorstelling, muziek, of theater. Op deze website kan je de agenda vinden.
Noto eten drinken

Praktische informatie

Noto ligt in het zuid-oosten van Sicilië in de regio Val di Noto. Het vliegveld van Catania ligt het meest dichtbij, al is het vanaf daar nog wel een ruim uur rijden. Eenmaal in Sicilië aangekomen, kan je ook goed met de trein of bus naar Noto reizen. Het stadje beschikt over een eigen treinstation en prima lijnverbindingen met de steden in de buurt. Op de website van de gemeente Noto kan je veel van deze praktische informatie vinden. Indien je er wilt overnachten kan je via Booking.com* gemakkelijk een mooie accommodatie vinden en boeken.

Lees nog meer blogs over steden en hun omgeving op Sicilië op mijn speciale pagina over dit eiland!

Wil je deze informatie als pin bewaren op Pinterest? Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:Pin Noto Barok

 

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.