Op vakantie en op taalcursus: mijn ervaringen en tips.
Intro
Ik was op zoek naar een leuke reis voor tijdens de zomer. Na menig groepsreis te hebben bekeken, besloot ik een taalcursus als vakantie te boeken. Dit kwam niet uit de lucht vallen: ik had net een online cursus ‘Italiaans voor beginners’ afgerond en durfde het nu wel aan om een vervolg cursus in Italië zelf te gaan volgen! Ik koos voor een taalcursus in het stadje Salerno in het zuiden van Italië. Ik kon dan zowel de Amalfikust bezoeken als ook Napels, en ik was in dit gedeelte van Italië nog niet eerder geweest. Aangezien de taalschool een compleet pakket met excursies aanbood voor twee weken in augustus, leek me dat een goede middenweg tussen alleen op reis gaan en samen met anderen. Met sowieso mooi zomerweer in het vooruitzicht, in een land met heerlijk eten en mooie bezienswaardigheden, bedacht ik bij mezelf dat indien ik de enige studente op school zou zijn en alsnog dus ‘de anderen’ zou moeten missen, ik me altijd nog elke middag bij het plaatselijke zwembad of aan zee kon gaan vermaken. Het ging echter heel anders! Lees snel verder…
Mijn ervaringen
Een van de leuke dingen van deze reis was dat mijn vakantie niet direct begon met de taalcursus, maar met een dag excursie. Met de boot varen langs de Amalfikust, het plaatje Positano bezoeken, tijd voor aan zee op het strand liggen en dan begin van de avond weer terug, het klonk als een prima start! In de ochtend liep ik naar de taalschool, het verzamelpunt, en trof klein groepje mensen aan die ook allemaal aan deze excursie gingen deelnemen. Een Amerikaanse vrouw van in de 70, een Argentijnse man die net met pensioen was, een stel wat samen deelnam aan de cursus, een aantal jonge mensen van in de 20 uit Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland en een docente van de taalschool die onze gids voor die dag zou zijn. Een aantal van de anderen bleek ook een dag later te starten met dezelfde cursus als ik en ik vroeg me af hoeveel studenten er in totaal zouden zijn, ik dacht vijftien, misschien twintig?
Een dag later begaf ik mij in de ochtend naar de taalschool voor de eerste ochtend met taallessen en bleek het er superdruk te zijn! Meer dan vijftig studenten volgden er die weken een taalcursus in verschillende niveaus. Na een test te hebben gemaakt werd je ingedeeld in een klasje van jouw niveau en zo kwam ik bij acht meiden terecht van in de 20 en begin 30 jaar oud uit diverse landen (van Rusland tot aan Spanje en alles daartussenin). In de pauze vroeg er een aan de rest: zou er vanavond iemand samen willen eten? Daar waren een aantal wel voor in en zo hebben we er een ontzettend leuke vakantie van gemaakt. In de ochtend volgden we de taallessen, de middagen bestonden uit deelnemen aan excursies of naar het strand gaan en de avonden uit samen eten en uitgaan. Dat laatste soms wel eens ten nadele van de cursus in de ochtend welke weer gewoon om negen uur begon…
Mijn tips
Het maakt natuurlijk verschil of je alleen of samen met iemand die je kent naar een taalschool gaat. Mijn tips kunnen in beide gevallen erg nuttig zijn!
Accomodatie
Het is belangrijk om een goede accommodatie te kiezen. Het is tenslotte ook vakantie! Bij de taalschool waar ik heenging, kon ik kiezen uit: verblijven bij een familie in de stad (wel echt goed voor je taalvaardigheden), verblijven in een appartement welke je zou delen met andere studenten (leuk als je anderen wilt ontmoeten en het studentenhuis leven nog erg leuk vindt, want: ook samen de keuken en douche schoonmaken) of in een hotel. Ik had een hotelkamer geboekt, want ik wilde ook graag een eigen plek hebben tijdens deze vakantie om mij terug te kunnen trekken. Daarbij verkoos ik graag de luxe van elke dag kunnen aanschuiven aan de ontbijttafel en thuiskomen in een schoongemaakte kamer, boven de mogelijk iets gezelliger alternatieve opties.
Locatie
Ik koos voor een taalschool in een klein stadje in een omgeving welke ik graag wilde bezoeken. Uiteraard zijn er ook taalscholen te vinden in de grote steden! Het is maar net wat je leuk lijkt en ook waarmee je qua excursies en bezienswaardigheden je de tijd naast de taalcursus wilt vullen. Het kleinschalige van de taalschool sprak mij ook aan. Na een week kende ik alle docentes en bijna alle studenten wel doordat de excursies voor alle studenten van de betreffende lesweek toegankelijk waren. In de grote steden kunnen taalscholen ook groot zijn en heb je eerder kans een nummer te worden.
Lestijden
De taalschool waar ik naartoe ging bood lessen in de ochtenden aan. Er zijn ook scholen die de lessen in de middagen plannen. Let goed op bij het boeken welke informatie hierover beschikbaar is en natuurlijk wat jouw wensen zijn. Dat kan teleurstellingen voorkomen. Waar je al deze informatie vandaag haalt? Er zijn diverse bureau’s in Nederland die taalreizen aanbieden. Daarover kan je meer lezen onder praktische informatie.
Excursies
Het verschilt een beetje per taalschool wat zij aanbieden qua extra activiteiten en faciliteiten. Sommige scholen bieden veel excusies, anderen heel weinig, er zijn scholen met studieruimtes en bibliotheken en er zijn scholen die niet zoveel faciliteiten bieden. Wat taalscholen ook wel aanbieden zijn themareizen. Zo kan je je bijvoorbeeld aanmelden voor het thema ‘koken’ en zowel de excursies worden er dan op afgestemd, als ook de inhoud van de lessen.
De taal oefenen
Het klinkt een beetje als een open deur maar toch: dat je in het land bent waar de taal wordt gesproken die jij aan het leren bent, biedt tal van mogelijkheden om je taalvaardigheden te oefenen! Het is gemakkelijk om zodra je iets wilt bestellen in een restaurant of ergens iets wilt vragen, over te gaan op het Engels, maar het is juist leuk om te proberen in hoeverre het je inmiddels lukt om je verstaanbaar te maken met de taal die je aan het leren bent! In sommige plaatsen zal dit sneller gaan zodra de bevolking verder helemaal geen andere taal spreekt. In de grote steden kan dit nog wel eens lastig zijn, aangezien de inwoners zelf ook snel zullen overgaan op het Engels.
Praktische informatie
Taalscholen vind je overal. In Nederland zijn er een aantal bureau’s welke je wegwijs kunnen maken in het aanbod en ook de gehele reis voor je kunnen boeken. Dat is wel zo gemakkelijk! Je kunt bij deze aanbieders ook al je praktische vragen stellen. Voorbeelden van dergelijke bureaus zijn Italstudio voor taalreizen in Italië en Plus taalreizen en Studytravel voor taalreizen in diverse landen. Ben je al iets verder gevorderd in de taal, dan kan je natuurlijk ook contact opnemen met de taalschool zelf om informatie in te winnen. Vaak zijn ze ook wel zo dienstverlenend dat ze informatie in het Engels verstrekken. De taalschool waarover ik in deze blog mijn ervaringen heb gedeeld heet Accademia Italiana en ligt in Salerno. Er lig ook nog een andere taalschool in dit stadje, genaamd Leornardo, en de inwoners zijn daarom gewend dat er het hele jaar door studenten in de stad op bezoek zijn. Wel zo leuk: ze maakten tijd om je te laten uitspreken zodra je probeerde iets in het Italiaans te vragen en maakten vaak tijd voor een kletspraatje. Kortom, voor mij was dit een hele geslaagde vakantie. Ik hoop dat ik je met deze blog een aantal nuttige tips heb kunnen geven en wellicht heb kunnen overtuigen om ook eens te gaan! Wie weet zie ik je nog eens ergens op een taalschool terug.
Wil je deze informatie als Pin bewaren en delen op Pinterest? Graag! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!