kerst

De Italiaanse kerstfiguur La Befana.

In heel Europa komen eind december of begin januari vreemde types opzetten die aan de ene kant kunnen straffen (stoute kinderen oppassen!) en anderzijds belonen (schoen zetten, pakjesavond). Het hoort bij de midwintervieringen waar onder ook Kerstmis en Sinterklaas vallen. In deze blog kan je alles lezen over waar de typisch Italiaanse variant la Befana vandaan komt en wat zij doet.

kerstsokken
In deze blog lees je alles over la Befana!

Terug naar het begin

Veel van onze huidige kerstfeest figuren lijken hun oorsprong te vinden in de perchta-traditie. Dit demonische figuur uit de Germaanse en Slavische overlevering verschijnt aan het einde van de decembermaand. Ze is de verpersoonlijking van goed en kwaad. Perchta werd een populaire figuur en in de 16de eeuw trokken mannen verkleed als Perchta in de decembermaand van huis naar huis om boze geesten te verjagen. In de 17de en 18de eeuw probeerde de katholieke kerk de Perchta gebruiken te verbieden maar zonder veel succes. In de 19de eeuw groeide het uit tot een traditie die nu nog volop leeft in met name Oostenrijk. Het feest is flink gemoderniseerd maar wordt nog op een aantal plaatsen beleefd. Vaak zien ze er monsterlijk uit maar veelal als heks. ze worden dan Frau Perchta de kerstheks genoemd. Dit klinkt al bekend, want zo wordt La Befana ook vaak genoemd.

midwinter
Al eeuwenlang wordt er in de wintermaanden feest gevierd

Verschillende winterfeesten en figuren…

In heel Europa kennen we vieringen rond kerst en eerder in de decembermaand of doorlopend tot in begin januari, maar in veel gevallen met andere figuren. Zo heb je Sint en Piet in Nederland en Vlaanderen in het begin van de decembermaand, maar in Frankrijk verschijnt Père Fouettard. Knecht Ruprecht helpt Nikolaus in het Duitstalige gebied van Europa, of ook wel Belznickel of Krampus die in sommige versies ook op een heks lijkt zoals de Perchta. Maar wie komt in de winter aan het einde van de kerstperiode langs bij de Italiaanse kinderen? Het is La Befana de kerstheks.

Befana
In Italië komt la Befana langs op haar bezemsteel!

…en in Italië la Befana!

Italië is in meerdere opzichten een bijzonder land. Sinterklaas komt er praktisch niet, maar heeft er wel zijn rustplaats gevonden in Bari. Babbo Natale, de kerstman, komt er wel, maar het meest populair is toch wel La Befana. Dit is een kleine, oude vrouw die al eeuwenlang in de nacht van 5 op 6 januari, Driekoningen, op haar bezemsteel cadeautjes, snoepjes en chocolaatjes brengt aan Italiaanse kinderen die zoet zijn geweest.

Dit gebeurt op een vergelijkbare manier als Sint en Piet of de Kerstman. In plaats van hooi en wortels voor het paard wordt er voor Befana een glas wijn en wat lekkers neergezet. Goede kinderen krijgen snoep en stoute kinderen steenkool of donker snoep. Voordat ze gaat, veegt ze de vloer. De cadeautjes wachten in de sok en altijd ligt er ook een beetje kolen of as onder in de sok, want geen enkel kind is het hele jaar door braaf geweest. Het bijbehorende versje vertelt dat ze ’s nachts komt, getooid met een Romeinse hoed en met kapotte schoenen aan haar voeten:

befana
“La Befana vien’di notte”

La Befana vien di notte
con le scarpe tutte rotte
col cappello alla romana
viva viva La Befana!

In het Nederlands:
La Befana komt bij nacht
Met haar schoenen versleten en verscheurd
Ze komt gekleed op Romeinse manier
Lang leve La Befana!

Vaak wordt La Befana geportretteerd als een oude vrouw op een bezemsteel. Ze draagt een sjaal en is met roet bedekt, omdat ze door de schoorsteen naar binnen komt. Ze lacht meestal en draagt een zak of mand met snoep en cadeautjes. Iedereen die La Befana ziet krijgt een klap met haar bezemsteel omdat ze niet gezien wil worden.

kerstfeest

Enkele legendes over la Befana

Er zijn meerdere legendes in omloop over hoe de traditie van la Befana is ontstaan. Een van de verhalen is dat de drie wijzen bij haar op de deur klopten om de weg te vragen naar Jezus Christus. Dit wist de oude heks niet, maar ze bood hen wel een slaapplaats aan. Toen de drie wijzen haar de dag erna vroegen om mee te gaan op hun reis, sloeg ze het aanbod af. Niet veel later kreeg ze zo’n spijt dat ze ook op zoek ging naar de drie wijzen (en naar Jezus). Helaas heeft ze hen nooit meer gevonden en is ze nu nog steeds op zoek.

Een andere legende gaat over een vrouw die haar zoon verloren is. Toen ze hoorde van de geboorte van Christus was ze zo ontroerd dat ze naar hem toe gegaan is en hem verwend heeft met lekkers en cadeautjes. Als dank gaf Jezus haar een gift terug: ze werd de moeder van alle Italiaanse kinderen.

Viva Viva La Befana!
Lang Leve La Befana!

il Mandorlo shop
Deze gastblog is geschreven door Jan Willem, eigenaar van Il Mandorlo shop. Proef het échte Sicilië!

Wil je deze blog opslaan op Pinterest? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

pin Befana
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.