winter Sicilie

Knallend het nieuwe jaar in. Over Siciliaanse tradities en een heerlijke spumante.

Deze blog schreef ik eerder als gastblog voor de website van Il Mandorlo shop.

We naderen een nieuw jaar wat hopelijk gevuld zal gaan zijn met nieuwe mooie momenten om naar uit te kijken. Voor het zover is, vertel ik je in deze blog wat je zoal tijdens Oud en Nieuw in Sicilië kunt verwachten én wat een wijnhuis in het zuid-oosten van Sicilië voor jouw Oudjaarsavond kan betekenen.

winter Sicilie
Het is alweer bijna het einde van het jaar!

Capodanno: het einde van het jaar

Net als in de rest van Italië, bestaan er ook in Sicilië een aantal tradities rondom Oud en Nieuw. Het zal je niet verbazen dat deze tradities vooral het eten en drinken betreffen. Zo dien je linzen te eten op Oudjaarsavond om je portie geluk in het nieuwe jaar veilig te stellen. Het gaat er dan vooral om dat je ook in het nieuwe jaar er weer financieel warmpjes bij zal zitten. Nu wordt er vrij creatief met deze traditie omgegaan, want met Oudjaarsavond wordt er graag uitgepakt qua lekker eten op tafel zetten. Sterker nog, meestal wordt er zoveel gekookt dat je op nieuwjaarsdag met de lunch hier ook nog van kan eten. Tussen alle verschillende pasta’s en vlees- of visgerechten staat daarom, vaak half verstopt, een klein schaaltje gekookte linzen waar iedereen één hapje van opschept, om zich vervolgens te goed te doen aan de veel smakelijker andere gerechten.

Sicilie capodanno
Naast heerlijke gerechten is ook een goede wijn belangrijk

Wijn en Siciliaanse wijn

Zo belangrijk als lekker eten voor de Sicilianen is, net zo belangrijk is een goede wijn. En net zoals vele gesprekken over gerechten gaan, wordt er ook veel gesproken over welke wijn bij welk gerecht past, van welk wijnhuis je vooral wel of vooral niet de wijn moet kopen en klaagt er altijd wel iemand in de familie dat hij of zij zo snel hoofdpijn krijgt van wijn, om vervolgens het glas toch nog een keer te laten inschenken. De vulkaangrond rondom de Etna zorgt voor goede wijn. Tel daar zomerse droogte bij op, hoge temperaturen en vele zonuren, en daar is je recept voor de perfecte druiven voor een heerlijke wijn. In Sicilië tref je vele wijnhuizen die al generaties lang wijn produceren. Daarover later meer!

wijnglazen
Vanwege het klimaat en de vulkaangrond vind je meerdere goede wijnhuizen in Sicilië

12 uur: proosten maar!

Om twaalf uur wordt er geproost met een champagne, brut, prosecco of spumante, zolang het maar bruist. Men feliciteert elkaar met het nieuwe jaar en het spant er vaak om of men al klaar is met het diner of net aan het toetje kan beginnen. In Sicilië zijn de toetjes op Oudjaarsavond meestal cassata siciliana, cannoli of ook wel de pasta di mandorla en torrone. Toen ik jaren geleden als ‘de Hollander’ op Oudjaarsavond tussen een groep Sicilianen oliebollen introduceerde met ‘deze gaan goed samen met de champagne’ werd er eerst argwanend naar het zakje van de oliebollenkraam gekeken. Echter, de nieuwsgierigheid won het en er werd geconcludeerd dat mijn bewering inderdaad klopte: oliebollen gaan heel goed samen met champagne!

spumante Sicilië
Een spumante om mee te proosten!

Een mooie fles afkomstig van vulkaangrond

Ook hier in Nederland ontkurken we graag een fles bubbels om middernacht om te proosten op het nieuwe jaar. Indien je een keer iets anders dan champagne wil schenken, probeer dan eens een spumante. Bij Il Mandorlo shop wordt de Spumante rosato Frappato verkocht. Deze spumante genaamd Luna Nascente is afkomstig van het wijnhuis Maggio Vini wat in het zuid-oosten van Sicilië ligt in de provincie Ragusa. Al drie generaties lang wordt er wijn gemaakt. De huidige eigenaars, Barbara en Massimo Maggio herintroduceerden organische landbouw en natuurlijke productiemethodes voor het produceren van hun wijn. Dit heeft geresulteerd in twintig verschillende wijnen die er op dit moment van dit wijnhuis te koop zijn. Eén ervan is deze bruisende droge rosé spumante, een bruisende wijn die heel geschikt is voor Oudjaarsavond! De smaak is zacht en verfrissend tegelijk.

Bijzonder weetje: de druif die voor deze spumante wordt gebruikt is een oude inheemse Siciliaanse druivensoort, de Frappato. Al in de 17e eeuw groeide deze druif in het oosten van Sicilië. (bron). Met deze spumante haal je dus iets echt authentiek Siciliaans in huis.

Proost dus! Op een heel erg mooi Nieuwjaar!

citrusvruchten
Winter is in Sicilië de tijd van sinaasappels. Meer weten over Sicilië? Volg de links!

Meer lezen over Sicilië?

Bezoek hier mijn pagina met alle blogs die ik tot nu toe over dit mooie eiland publiceerde. Bekijk bijvoorbeeld deze winterse wandeling in Catania, of loop mee de trappen op in het zonnige Modica.

Wil je deze blog op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.