pannettone italie

Panettone, de Italiaanse kersttraditie.

In alle landen waar kerst gevierd wordt, staat met de kerstdagen wel een speciaal kerstbrood/-gebak op tafel. Zo kennen we in Nederland de kerststol en de tulband. In Sicilië en ook in de rest van Italië wordt voor de kerst massaal panettone gebakken en ingekocht. Vaak ook om cadeau te geven aan vrienden en familie. Panettone is het Italiaanse kerstgebak/-brood bij uitstek! In deze blog lees je enkele legendes rondom het ontstaan ervan en ook delen we met je bij welke webshop je een heerlijke Siciliaanse variant kunt bestellen voor jouw kerst.

pannettone italie
In deze blog lees je alles over dit heerlijke kerstbrood de panettone!

Het ontstaan van de panettone, twee legendes

Panettone is een luxe brood dat van oorsprong afkomstig is uit Milaan. De legendes luiden dat het originele recept rond de 15de eeuw is ontstaan. Zoals vaker bij Italiaanse gerechten/recepten zijn er meerdere mooie legendes over het ontstaan van de panettone.

1. Het kerstbrood voor de hertog

Een eerste legende speelt zich af in Milaan rond de vijftiende eeuw. Deze legende vertelt dat de panettone voor het eerst op tafel stond in 1495 bij Ludovico Sforza il Moro (op dat moment de hertog van Milaan). De hertog nodigde met kerst een aantal gasten uit voor een banket op zijn kasteel. Met dit banket vierde Ludovico het besluit van keizer Massimilano, waarin hij hertog Ludovico nieuwe macht toekende. Als dessert serveerde chef Antonio Toni zijn ‘panis quidam acinis uvae confectus’ oftewel zijn rozijnenbrood. Dit rozijnenbrood viel bij de hertog zo goed in de smaak, dat hij Toni verzocht om het recept hiervan met alle bakkers van Milaan te delen. Het nieuwe rozijnenbrood kreeg uiteindelijk de naam van de maker, ‘pane di Toni’ (brood van Toni) oftewel: panettone.

panettone bakken
Het bereiden van het deeg is een zorgvuldig klusje

2. De bakkersdochter Adalgisa

Een tweede legende speelt zich af rondom een bakkersdochter. Meer dan 500 jaar geleden werd een jonge jongen, genaamd Toni immens verliefd op de dochter van een bakker in Milaan. Haar naam was Adalgisa en zij werkte samen met haar vader keihard om de kleine bakkerij draaiende te houden. Toni wilde niks liever dan zoveel mogelijk bij zijn grote liefde Adalgisa in de buurt zijn. Hij bedacht het plan om ook in de bakkerij van Adalgisa’s vader te gaan werken. Op deze manier kon hij elke dag bij haar in de buurt zijn en zo geschiedde. Toni bedacht allerlei manieren om een Italiaanse kerstbrood wat werd verkocht in de winkel van de bakkkerij lekkerder te maken. Hij zorgde dat hij aan meer boter kon komen en voegde deze toe. Net als veel rozijnen, stukjes gedroogde citroen en/of sinaasappel. Toni voegde de duurste grondstoffen toe.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat de klanten van de bakkerij massaal de panettone begonnen te kopen. De mensen kwamen van ver om alleen maar dat lekkere kerstbrood van Toni te kunnen bemachtigen. Toni’s brood, pane di Toni. Het legde Adalgisa en Toni overigens geen windeieren. Doordat iedereen de pane di Toni massaal kwam kopen, werden de twee rijk. Eindelijk kon Toni zijn grote liefde Adalgisa trouwen!

panettone
Het deeg moet lang rijzen, het liefst wel 36 uur!

Panettone anno nu

Tegenwoordig wordt de panettone nog steeds als dessert gegeten tijdens de kerstdagen. Met een warme drank erbij maar ook vaak met een glaasje likeurwijn of een glas spumante. Ook komen er steeds meer verschillende smaken panettoni op de markt. Behalve de panettone tradizionale, met rozijnen, gekonfijte sinaasappel en hele amandelen, zijn er ook steeds vaker panettoni te verkrijgen gevuld met de lekkerste crèmes. Wat te denken van een panettone gevuld met hazelnootcrème of pistachecrème bedekt met groene chocolade en gehakte pistache. Kortom er is voor iedereen wat wils!

panettone sicilie
Panettone met pistachecrème

Siciliaanse panettone bestel je bij il Mandorlo!

De panettoni van Etna Dolce die wij verkopen in onze webshop zijn gemaakt van de beste grondstoffen van op en rond de Etna. De grondstoffen liggen hier namelijk letterlijk voor het oprapen, of zijn zó geplukt. Denk aan de lekkerste hazelnoten, amandelen, pistache, citrusvruchten en meer. De panettoni worden met de hand gemaakt en ingepakt. Het maken van een panettone is een zeer delicaat en tijdrovend werk. De panettoni van Etna Dolce zijn gemaakt met zuurdesem dat 36 uur heeft gerezen. Dit zorgt ervoor dat de panettone erg luchtig van structuur wordt (dit in tegenstelling tot de vaak drogere en goedkopere varianten, die in één dag gemaakt worden).

De banketbakker houdt het hele proces constant zorgvuldig in de gaten. Nadat de panettoni mooi gerezen en gebakken zijn, worden ze direct in rekken op hun kop gehangen, een mooi gezicht. Dit om te voorkomen dat het zware deeg van de panettone inzakt en het zijn luchtige structuur verliest. Zijn de panettoni helemaal afgekoeld dan worden zij handmatig prachtig gedecoreerd met glazuur en pistache bijvoorbeeld, of gevuld met de lekkerste hazelnoot- of pistachecrème. Er is tegenwoordig genoeg keuze in smaken. Als de panettoni klaar zijn worden ze met de hand verpakt, in een prachtige cadeauverpakking. Klaar om met de kerstdagen cadeau te geven aan familie of vrienden, of om gewoon jezelf mee te verwennen natuurlijk.

panettone Etna Dolce
De heerlijke panettone van Etna Dolce bestel je bij Il Mandorlo!

Tot slot: fabel of feit? Panettone tegen de keelpijn

Je kunt je misschien wel voorstellen, aangezien er rond de kerstdagen in Italië massaal panettoni worden gebakken en gekocht, er best wat panettoni overblijven na de feestdagen. Wat kan je daar nou mee doen zal je denken? Op 3 februari (de dag van San Biagio, de heilige Blasius) worden de laatste restjes panettoni massaal opgegeten. Er wordt vaak zelfs een stuk panettone speciaal bewaard voor 3 februari. De Italianen geloven dat als je op 3 februari een stuk panettone eet, je gelijk het hele jaar beschermt bent tegen keelpijn.

Deze blog is geschreven door Jan Willem van Il Mandorlo, een webshop met prachtige Siciliaanse producten, zoals de panettone! Neem er snel een kijkje!

Wil je deze informatie opslaan op Pinterest? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.