Turijn winkelgalerijen

Wat te doen in Turijn.

Turijn

Turijn, de stad aan de rivier de Po, is na Milaan de grootste stad van Noord-Italië. Met haar ongeveer 900.000 inwoners is zij de vierde grote stad van heel Italië. Ze is het thuis van Fiat en bekend om het produceren van chocolade. (vanwege dat laatste trok de stad in eerste instantie mijn interesse). Daarbij is het ook een hele mooie stad om te bekijken! In deze blog kan je lezen wat te doen in Turijn, al zal je mogelijk tijdens je bezoek een keuze moeten maken tussen al het leuks en moois wat deze stad te bieden heeft, want er is zoveel om te zien!

turijn stad

Ontdek in deze blog Turijn! Recent wandelde ik er met kinderwagen door de stad.

1. Wandel langs en over de pleinen

Zodra je in Turijn rondwandelt, zal je al snel ontdekken dat de stad vele mooie galerijen, straten en pleinen heeft. Het mooiste plein wat mij betreft, en ik denk dat velen mijn mening delen, is toch wel het Piazza Castello waaraan onder andere het koninklijk paleis en het pallazzo Madama liggen. Van ’s ochtends tot ’s avonds is dit een levendig plein. Het piazza San Carlo moet je ook zeker gaan bekijken. Dit plein heeft een wat eleganter sfeer en je kunt er de kerk, de chiesa di San Carlo vinden. Hiernaast zijn er nog vele andere mooie pleinen. Zo vond ikzelf Piazza Carignano erg mooi vanwege het gelijknamige pallazo dat er staat (zie ook de foto verderop in deze blog).

piazza Carignano Turijn

piazza Carignano

2. Voor de boekenwurmen: bezoek de boekenwinkeltjes aan de via Po

De galerijen met hier en daar winkeltjes die er al meer dan een eeuw zitten, geven Turijn veel sfeer. Wat mij opviel waren de vele boekenwinkeltjes die aan de via Po te vinden waren. Ook veel tweedehands boeken voor mooie prijzen kan je er vinden. Wil je liever naar een winkelstraat met wat moderner winkels en kledingwinkels dan moet je richting Via Garibaldi wandelen. In deze lange winkelstraat kom je alle bekende namen wel tegen.

Turijn winkelgalerijen

De mooie winkelgalerijen

3. Proef de Gianduja-chocolade, of het ijs

Ik moet bekennen dat ik voor mijn bezoek aan Turijn nooit van ‘Gianduja’ had gehoord. Tot op het moment dat we bij een gelateria een ijsje bestelden en mijn man de smaak ‘Gianduja’ koos. Ik vroeg hem wat dat was, gezien zijn doorgaans sterke voorkeur voor pistache of nocciola. Het is een chocolade waar fijn gemalen hazelnootjes doorheen zijn gemengd. Dit geeft de chocolade een heerlijke praliné-achtige smaak. Deze smaak komt dus van origine uit Turijn, maar inmiddels is het -gelukkig-  allang niet meer de enige plek waar deze chocolade verkrijgbaar is.

Mole Antonelliana Turijn

Een beetje verscholen zie je hier de Mole Antonelliana

4. Bewonder de bijzondere bouwwerken

Turijn herbergt een aantal bijzondere gebouwen. De meest bekende en in het oog springende is de Mole Antonelliana, een gebouw met een aparte toren vernoemd naar de architect die haar ontwierp: Alessandro Antonelli. In dit gebouw huisvest een museum, net zoals in pallazzo Madama, een ander indrukwekkend gebouw, welke je kunt vinden op piazza Castello. Daarnaast zijn er de kerken, de Kathedraal van Turijn en nog vele andere mooie gebouwen waar je al bewonderend even stil blijft staan. Ikzelf vond bijvoorbeeld het pallazo Garignano, hieronder op de foto, ook echt heel erg mooi.

pallazzo Carignano Turijn

pallazzo Carignano

5. Bezoek het Egyptisch museum

Als je over het piazza Carignano wandelt, kom je vanzelf bij het Egyptisch museum, of ook wel museo Egizio. De collectie in dit museum is een hele belangrijke als het gaat om nog bestaande stukken uit de Oudheid en is geheel gecentreerd rondom Egypte. Op de website van het museum kan je alle praktische informatie en meer informatie over de collectie vinden.

chiesa di San Carlo

Het piazza San Carlo met de chiesa di San Carlo

6. Geniet van een aperitivo

Deze tip geldt eigenlijk voor overal in Italië. In elke regio en plaats verschilt het hoe een aperitief wordt aangekleed. In Turijn kwamen we veel het ‘buffet’ tegen. Kortom: je bestelt een drankje en vervolgens kan je zelf met een bordje langs het buffet met allerlei lekkere kleine hapjes lopen om je drankje aan te vullen. Tijdens de mooie zomeravond dat wij door Turijn wandelden, zaten veel mensen buiten te genieten van hun aperitivo tot laat in de avond.

piazza Castello Turijn

Ook het piazza Castello is ’s avonds erg gezellig.

7. Eet in 1 van de gezellige restaurantjes

Wat betreft het tijdstip waarop we in Nederland meestal eten, kan je ervoor kiezen om je diner vorm te geven met het aperitivo buffet. Wil je liever ergens echt gaan eten dan zal je nog even moeten wachten. Veel restaurants in Turijn openen vanaf half 8 en vanaf dan kan je er terecht voor heerlijke gerechten of ook pizza’s, Wij aten in trattoria Caprese aan piazza Savoia. Hier kan je genieten van diverse Italiaanse gerechten en ook kan je er een pizza bestellen.

kerk Turijn

Door rond te wandelen in Turijn kom je veel mooie gebouwen en kerken tegen

Praktische informatie

Dit waren mijn tips voor een bezoek aan Turijn. Vanaf Amsterdam ben je in ongeveer 1,5 uur vliegen op de luchthaven van Turijn. Met de auto is het een goede 11 uur rijden voordat je bij de stad aankomt, dus voor een weekendje weg is dit niet aan te raden. Als je echter een bezoek aan de stad wilt gaan combineren met een wat langere vakantie in Noord-Italië, dan is het prima met de auto te bereiken. Parkeren in Turijn kost overigens niet veel. Bij ons hotel was het gratis en in het centrum parkeerden we in de parkeergarage onder piazza Vittorio voor 1,50 euro per uur.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
doen Turijn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.