Kathedraal Palermo zijkant

Een dag in Palermo: dit moet je zien!

Hoofdstad van Sicilië

Om alles in Palermo te bekijken is een bezoek van een dag veel te kort. Soms heb je echter maar een dag, zoals ik had tijdens afgelopen zomer. We waren namelijk op doorreis richting een bruiloft in Castellamare del Golfo. Een bruiloft in hartje zomer in Sicilië? Ik hoor het je denken. De maanden juli en augustus zijn er het hoogseizoen voor bruiloften wat maakt dat je ook tijdens dagen met temperaturen van 35 graden mensen in pak ziet lopen. Daarover een andere keer meer. Terug naar Palermo! In deze blog geef ik je mijn tips voor wat te doen in één dag in deze mooie stad en vertel ik je wat mijn favoriete bezienswaardigheid is. ‘Ammuni!,’ laten we gaan!

Quattro canti
In deze blog lees je mijn tips voor Palermo in 1 dag!

De Kathedraal van Palermo

De grote kathedraal middenin de stad is onmisbaar tijdens je bezoek. Het is een bijzonder gebouw, een mix van diverse bouwstijlen, want door de eeuwen heen is er nogal eens aan verbouwd. Ooit was het zelfs een tijdje een moskee en ook is het gebouw een keer met de grond gelijk gemaakt en volledig herbouwd. Je raadt het al, genoeg om te gaan bekijken en te ontdekken! De buitenkant is al prachtig om te zien en ook het interieur is erg mooi. Neem de tijd om alle details te bekijken!

Kathedraal Palermo
De Kathedraal van Palermo bestaat uit vele diverse bouwstijlen
Kathedraal Palermo zijkant
Kathedraal van de zijkant bezien
Kathedraal Palermo
De ingang van de kathedraal. Je ziet mij en mijn dochter hier naar binnen wandelen!

Een kapel ingelegd met mozaïek uit de 12e eeuw

Vanaf de kathedraal kan je beide kanten op wandelen om een paar andere niet te missen highlights te gaan bewonderen. Indien je vanaf de via Vittorio Emanuele naar links wandelt kom je een mooi park tegen met daarachter het Normandische Paleis. Het park is fijn om doorheen te wandelen, vooral tijdens warme dagen! In het Normandische Paleis is de Palatijnse kapel echt de moeite waard. Deze kapel is namelijk nagenoeg volledig ingelegd in mozaïek en dateert al uit de 12e eeuw! Wat verder bijzonder is aan deze kapel is dat ze uit een combinatie van Byzantijnse, Normandische en Arabische invloeden bestaat. In deze kapel vind je uit alle culturen iets terug.

Tip: met je toegangsticket voor het paleis mag je ook de koninklijke tuinen achter het paleis bekijken. Er staan eeuwenoude bomen en gewassen. Een aanrader!

Normandische Paleis
Het Normandische paleis vanuit het park bezien
Palatine Palermo
Een klein stukje Palatijnse kapel
tuinen Palermo
Detail uit de tuinen van het Normandische paleis

Terug het centrum in, de Quattro canti

Zodra je weer terug door het park wandelt en langs de kathedraal de stad in loopt, kom je in de buurt van mijn favoriete plein met daaromheen op elke hoek een kunstwerk: de Quattro canti. Het plein heet officieel piazza Vigliena of ook wel teatro del Sole, maar de naam Quattro canti (vier hoeken) is toch het bekendst. De gebouwen dateren uit de 17e eeuw en zijn ontworpen toen de stad werd uitgebreid. Op elk gebouw zie je standbeelden en fonteinen: de beelden met de waterfonteinen stellen de seizoenen voor, de beelden daarboven de vier Spaanse koningen en helemaal bovenin worden de gebouwen opgesierd door de vier beschermheiligen van de wijken die erachter liggen.

De Quattro canti is mijn favoriete bezienswaardigheid in Palermo. De combinatie van de statige beelden van de seizoenen en koningen en heiligen op de vier gebouwen en het rumoer van de straten er omheen vond ik mooi om mee te maken.

Quattro canti
Twee van de ‘Quattro canti’ zie je op deze foto.

En dan is het nu tijd om iets te gaan eten!

Zowel in de via Maqueda als de via Vittorio Emanuele liggen genoeg bars en restaurants om iets te gaan eten. Je kunt ervoor kiezen om ergens een mix van frituur te bestellen (panelle, arancini, etc) of om later op de avond (denk 8 uur, 9 uur) voor een diner te gaan. Wij kozen voor de tussenvariant en gingen een pizza eten bij pizzeria Mastunicola. Deze pizzeria ligt in een zijstraat van de via Maqueda. Je eet er heerlijke Napolitaanse pizza. Ook in Sicilië weten ze heel goed dat dit de beste pizza’s zijn! Pizzeria Mastunicola vind je aan de via Venezia 71.

De pizza was sneller op dan dat we een foto konden nemen. In plaats daarvan nog een Palermo plaatje.

Was dat het?

Natuurlijk is er nog heel veel meer te zien in Palermo. De drie bezienswaardigheden die ik je hierboven heb getipt zijn slechts een glimp van de vele kerken, paleizen, pleinen en fonteinen die Palermo rijk is. Indien je echter maar kort in Palermo kunt zijn, zouden dit mijn aanraders zijn om te bezoeken. Deze drie bezienswaardigheden liggen ook dichtbij elkaar, alles is op loopafstand nog geen tien minuten. Voor het Normandische paleis dien je een toegangskaartje te kopen. Er zijn verschillende tarieven afhankelijk van wat je precies wilt gaan bekijken.

Palermo kijk omhoog
Er is nog veel meer te zien in Palermo!

Ik wil meer Sicilië inspiratie!

Wil je nog meer tips en inspiratie voor je vakantie in Sicilië? Dan ben je hier aan het juiste adres! Bezoek deze pagina waarop ik al mijn blogs op Sicilië heb gepubliceerd.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

Palermo in een dag
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.