zoutpannen Marsala

De zoutpannen van Trapani.

Trapani is misschien niet meteen de eerste stad waar je aan denkt als je plannen maakt om Sicilië te gaan bezoeken. In deze blog lees je meer over deze mooie stad die tegelijk een hele praktische uitvalsbasis is! Wist je dat er bijvoorbeeld de grootste zoutpannen van Sicilië liggen, waar de bewoners van Carthago in de oudheid al zout wonnen? En verderop in de provincie Trapani ligt ook nog de stad Marsala. (juist, die van de Marsalawijn!) Dit is zeker een regio waar nog veel te ontdekken valt.

In deze blog beperken we ons tot de stad Trapani en de zoutpannen. Later dit jaar keer ik terug naar de provincie met een blog over Marsala en zijn wijnen. Vanuit Palermo is het niet lang rijden naar Trapani maar er gaan ook rechtstreekse vluchten naar Trapani Airport. Op 20 kilometer afstand van deze stad zet je voet aan de grond en ben je klaar voor het ontdekken van deze stad die aan de westkust van Sicilië ligt en een betoverend uitzicht op de Egadische eilanden heeft.

zoutpannen Marsala
In deze blog lees je meer over de prachtige omgeving van Trapani!

Een stukje geschiedenis

De stad heeft een rijke geschiedenis. De Romeinen noemden de stad “Drepanum” dat sikkel betekent, naar de vorm van de landtong waar de stad op ligt. Er zijn twee mythes over het ontstaan van Trapani:

1) Trapani is verrezen uit de gevallen sikkel van de godin Ceres.

2) Trapani is verrezen uit de zeis van de god Saturnus.

De eerste bewoning is waarschijnlijk ontstaan toen de Elymiërs zich vestigden op de berg in Erice en er aan zee een havenplaats ontstond. De Feniciërs ommuurden de stad (Trapani)  en versterkten de haven met torens op de havenhoofden. In 241 v. Chr. werd de Carthaagse vloot verslagen door de Romeinen onder leiding van Gaius Lutatius Catulus. Zo veroverden ze de stad en gaven ze het de Latijnse naam Trapani. Na meerdere veroveringen kwam in 1077 Roger I van Sicilië aan de macht die zorgde voor een economische en culturele bloei. De haven van Trapani was in de middeleeuwen een van de belangrijkste van de Middellandse zee.

trapani stad
Het centrum van Trapani is erg mooi en gezellig!

Terug naar het heden

In Trapani is het heerlijk om rond te dwalen door de smalle straatjes van het historische centrum. Hier kom je de meest prachtige gebouwen en kerken tegen veelal in barokstijl, net als de gezelligste terrassen en mooiste winkels. Bezienswaardigheden zijn er voldoende, zoals:

  • de San Lorenzo Kathedraal, een mooie barokke Kathedraal uit de 15e eeuw.
  • Mooie stranden die zelfs tot rondom de stad lopen.
  • Piazza Mercato del Pesce, een levendige ontmoetingsplaats aan zee met elke ochtend de bekende vismarkt die geopend is van 8.30 uur tot 13.00 uur.
  • Palazzo Sanatorio o Cavarretta, een imposant paleis met enorme marmeren beelden.
  • Kasteel Colombaia, een belangrijk monument op het eilandje voor de kust. Het werd jarenlang gebruikt als een militairbolwerk en ook als vuurtoren.
  • Erice, een mooi bergdorpje met het kasteel Torretto Pepoli, te bereiken met een stoeltjeslift vanuit Trapani.

Ook zijn er verschillende processies in Trapani, zoals:

  • Processie van de Mysteriën op Goede Vrijdag met 20 houten beeldengroepen.
  • Processie van de Madonna “dei Massari” op Heilige Dinsdag.
  • Processie van de “Moeder Pietá del Popolo”op Witte Woensdag.
  • Feest van Sant’Alberto di Trapani op 7 augustus, met een processie.

En niet in de laatste plaats zijn er de zoutpannen van Trapani. Sinds de 12e eeuw produceren deze zoutpannen het beste zout van Italië.

zoutpannen trapani
De zoutpannen. Bergen zou liggen er te wachten op hun bestemming.

De zoutpannen van Trapani

De zoutpannen van Trapani zijn verdeeld in twee zones en bevinden zich tussen Trapani en Marsala (provincie Trapani). De Nubia zoutpannen bevinden zich iets ten zuiden van Trapani. Het gebied rond Nubia hoort bij het natuurreservaat Riserva Naturale Orientata Saline di Trapani e Paceco. Onder andere ooievaars en flamingo’s behoren tot de in totaal 170 soorten vogels die hier leven. In een driehonderd jaar oud zoutwerkers huis bevindt zich het Museo del Sale waar je veel informatie kunt vinden over de zoutproductie op Sicilië.

Een paar kilometer ten noorden van Marsala ligt het tweede zoutwinninggebied: Riserva Naturale isola dello Stagnone.

Dit gebied is interessant, omdat het zich heeft ontwikkeld tot een prachtig landschap. Af en toe kom je nog een antieke windmolen tegen waarvan er nog maar weinig in gebruik zijn. Dit zoutwinningsgebied maakt deel uit van een heel mooi natuurreservaat en is gelegen in de Stagnone lagune. Het reservaat heet dan ook Riserva Naturale isola dello Stagnone. Dit gebied kent een zeer gevarieerde flora en fauna en is voor natuurliefhebbers een ware must. Dit geldt ook voor vogelaars, omdat hier veel vogels een thuis hebben gevonden en een ander deel hier stopt op doorreis.

Wist je dat de kwaliteit van het zout er zo hoog is, dat zelfs de Scandinaviërs hier hun zout halen voor de inleg van hun vis?

In de webshop van Il Mandorlo kan je dit zout kopen!

Ook in de webshop van il Mandorlo verkopen wij zout uit Trapani. Bijvoorbeeld zeezout met citroen, -oregano en -vlees en viskruiden.

Ik hoop dat je deze blog weer met veel plezier hebt gelezen!

Groet Jan Willem Engelen van Il Mandorlo.

Wil je deze blog op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

trapani zoutpannen

Meer lezen over de westkust van Sicilië? Bekijk de blogs welke ik eerder publiceerde met een verder inkijkje in de stad Trapani en Erice, de plek waar je het mooiste uitzicht van heel Sicilië kunt bewonderen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.