Modica panorama

Chocomodica, het winterfestival in Modica

Modica, stad van de chocolade

Een maand geleden, op 8 december werd een feestdag in Italië gevierd genaamd Immacolata, oftewel de onbevlekte ontvangenis van Maria. Meestal worden er gedurende het weekend waarin deze feestdag plaatsvindt allerlei evenementen georganiseerd. In Modica vindt tijdens dit weekend om de paar jaar een bijzonder evenement genaamd Chocomodica plaats, wat, hoe kan het ook anders, volledig draait om de bijzondere chocolade afkomstig uit deze stad. In deze blog lees je er meer over!

Chocomodica
officiele poster van Chocomodica afgelopen december – bron afbeelding

Chocolade als kunst

In Modica wordt al sinds 1746 chocolade op een bijzondere manier vervaardigd. De cacao en andere ingrediënten om de chocolade te maken worden amper verwarmd waardoor de suikerkristallen intact blijven en daarmee, zo beweren de kenners, ook de smaak van de chocolade beter tot zijn recht komt. Het vervaardigen van chocolade in Modica wordt gezien als een kunstvorm. Niet zo gek, want de hele stad ademt een eeuwenlange traditie van kunst en cultuur.

kat slapend Modica
Stad vol van kunst en chocola, en met katten die dutten in de zon

Het winterfestival Chocomodica

Om de paar jaar wordt er het festival Chocomodica georganiseerd om de bijzondere chocolade in de spotlights te zetten. Het festival bestaat uit een bonte mix van conferenties, workshops, presentaties, spelletjes, laboratoria, evenementen, shows, demonstraties, en entertainment. Ook wordt, niet geheel onbelangrijk, van de kerstboom op het plein de lampjes aangezet. De website, al is deze in het Italiaans, geeft je een indruk van het evenement.

Modica trappen
De stad ligt op twee flanken van heuvels…

Modica sight seeing

Het mag duidelijk zijn, mocht je ooit Modica bezoeken dan dien je absoluut de karakteristieke chocolade te gaan proeven. Ook is de stad zelf heel erg mooi om te gaan bekijken. Het is aan te raden om er naartoe te gaan in alle jaargetijden behalve de zomer. Modica ligt namelijk tegen een heuvel en je zal er flink wat trappen moeten lopen om alles te kunnen zien! Ben je er toch tijdens de zomer, bezoek de stad dan ’s avonds of vroeg in de ochtend. Een wandeling door deze stad is namelijk wel echt een must.

Duomo Modica
…en je moet dus echt veel trappen lopen om al het moois te kunnen zien.

Trappen op en af in een wereld van barok

Rondwandelen in Modica doet aan als een echte ontdekkingstocht: achter elke hoek verschuilt weer een nieuw panorama of prachtig gebouw. Naast de Dom zijn er nog veel meer mooie kerken en andere gebouwen te bewonderen. Net als nagenoeg elke andere stad in deze regio van Sicilië is namelijk ook Modica na de allesverwoestende aardbeving van 1693 volledig herbouwd in barokke stijl. De St Pieter Kathedraal wordt gesierd door standbeelden van alle apostelen, in de straten kom je verschillende mooie palazzi tegen en ook de klokkentoren van het castello di Conti (het kasteel van de graven) is een echter blikvanger.

trappen Modica
Overal lopen trappen en trappetjes die soms lijken op een labyrinth

Praktische informatie (vooral voor zoetekauwen!)

Omdat het in Sicilië zelfs in december nog aangenaam is met temperaturen van rond de 13 a 15 graden, is ook deze maand heel geschikt om het eiland te bezoeken. Het is erg leuk om er de kerstsfeer mee te maken en, als je kan, dergelijke evenementen als Chocomodica mee te pakken. De overige wintermaanden zijn ook de moeite waard: het is perfect weer om de steden en musea te bezoeken en daarbij is dit de periode van verse ricotta en van vers geplukte (bloed)sinaasappels. Voor zoetekauwen is het daarom een waar feest om op Sicilië te zijn gedurende de wintermaanden.

chocolade il Mandorlo shop
in de webshop van Il Mandorlo kan je ook de chocolade van Modica bestellen!

Deze blog schreef ik eerder als gastblog voor Il Mandorlo shop. Ben je al nieuwsgierig geworden naar de chocolade uit Modica? Bestel het in de webshop van Il Mandorlo!

Lees ook: 6x Sicilië in de winter voor nog meer wintertips en bekijk hier mijn winterse wandeling door Catania.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

chocomodica


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.