5x doen in Sicilië in de zomer.

De zomer in Sicilië

Eerder schreef ik al wat je kunt doen en verwachten in Sicilië in de drie andere seizoenen. Ik schreef wat je zoal kunt doen in de lente, waar je rekening mee moet houden in de herfst en ook waarom de winter ook een leuk seizoen is om Sicilië te bezoeken. Elk seizoen heeft zijn charme op dit mooie eiland, ook de zomer! Eén ding is wel duidelijk: tijdens de zomer kan het er flink warm worden. Vooral in de maand juli kan de temperatuur oplopen tot 41 graden! Hoe je hiermee om kunt gaan en meer tips om er een geslaagde vakantie van te maken, lees je in deze blog!

sicilie zomer cactusfruit

De zomer is in Sicilië de tijd van het cactusfruit.

1. Ga veel naar het strand

Indien je tijdens de zomer Sicilië bezoekt, zorg dat je je zwemkleding en zonnebrand bij je hebt, want niks is zo verfrissend als een duik in zee. Daarbij zijn vele stranden in Sicilië ook heel erg mooi! Begin de ochtend met een duik, of bezoek in de middag een van de mooie stranden. In mijn blog over uitstapjes vanuit Catania kan je meer informatie vinden over bijvoorbeeld de stranden van San Lorenzo. Het zeewater is veelal ontzettend helder en vele stranden liggen in natuurreservaten, wat ook iets zegt over de mooie natuur aan de kustlijn.

zee Sicilie zomer

De heldere zee bij Favignana

2. Ontbijt met granita en andere frisse tips

De eerste keer dat je hierover hoort, klinkt het misschien een beetje gek: ontbijten met ijs. Het is echter wat veel Sicilianen doen in de zomer. Om precies te zijn bestellen ze een granita met een brioche. Deze combinatie van het frisse granita ijs en een warme brioche, is inderdaad een heerlijk verfrissend ontbijtje. Vooral wanneer de temperatuur in de ochtend al rond de 35 graden ligt. In Catania is Savia een gevestigde naam. Ga je iets verderop naar Acireale, bestel dan je granita bij Bar Cipriani zoals wij deden hieronder op de foto.  Nog een andere tip: indien je ergens fruit koopt, leg het in de koelkast. Niet alleen bederft het fruit anders vrij snel, maar ook is het verfrissend om lekker koud fruit te kunnen eten tijdens de warme dagen. Denk aan watermeloen bijvoorbeeld! Indien je een flesje water mee wilt nemen naar het strand, leg deze dan van tevoren in de vriezer. Zodra je op pad gaat, zal het water in mum van tijd ontdooien en heb je de beschikking over fris in plaats van lauw water.

granita ontbijten

Granita met brioche eet je in de zomer als ontbijt, of gewoon als lekker tussendoortje.

3. Verschuif je ritme naar de avond

Zo verlaten als de steden overdag tijdens de zomer erbij kunnen liggen, zo levendig worden ze in de avond. Zodra de temperaturen heel iets aangenamer worden, beginnen de mensen hun huizen te verlaten voor een aperitivo bij een bar. Mijn tip is: doe net zoals de locals en ga pas eind van de middag rond vijf uur op pad. Veel winkels in Sicilië gaan toch pas na vijf uur weer open en doordat het ietsje koeler is dan midden op de dag, is het wat leuker om dan een stad te gaan bekijken. Wat je dan in de middag moet doen? Ook hiervoor geldt ‘act like a local’, kortom: houdt een siësta. Niet dat je meteen op bed moet gaan liggen. Een boek lezen in een luie stoel, of sportwedstrijden kijken vanuit diezelfde luie stoel, is ook al goed. Op deze manier kom je de warme middag wel door en begin je uitgerust aan de avond.

Noto Sicilie zomer

Wij bezochten onder andere Noto aan het begin van de avond.

4. Wel en niet doen tijdens Ferragosto

Op 15 augustus is het Maria Hemelvaart, Ferragosto, en dat wordt in heel Italië gevierd. Veelal zoeken mensen hun familie op voor een groot diner tijdens de lunch, het pranzo di Ferragosto. Ook gaan ze met de hele familie naar het strand. Rond middernacht worden er vaak vreugdevuren op het strand aangestoken en worden er op diverse plekken aan het strand feestjes georganiseerd. Goed om te weten is dat op deze dag zo goed als alles gesloten zal zijn. Wellicht dat een enkele bar nog open is in de ochtend, maar verder is dit een typische nationale feestdag en zijn de mensen daarom vrij. Houd hier dus rekening mee wanneer je iets zou willen gaan doen op deze dag.

Ferragosto lasagne

Tijdens Ferragosto staat de lunch centraal. Vaak wordt er een lasagne bereid, of een gerecht met aubergine.

5. Wat te doen als het echt 41 graden is?

Het kan voorkomen dat het echt heel erg warm wordt in Sicilië. In de maand juli en begin augustus kan het zomaar 41 graden worden. Op deze dagen moet je vooral niet teveel doen en of binnen blijven, of buiten in de schaduw blijven. Zoek een airco op en doe het rustig aan. Wil je toch ergens heen gaan? Neem vooral voldoende water mee en ga niet midden op de dag reizen. Ook voor de locals is dit te warm en ziet iedereen uit naar wat mildere temperaturen. Gelukkig komt het ook meestal maar 1 of enkele dagen voor dat het echt zo warm wordt. Verder zullen temperaturen in de zomer schommelen tussen de 31 en 35 graden en kan je er zelfs wel eens een verfrissende regenbui treffen.

buiten eten sicilie

Verschuif je ritme naar de avond en eet ook wat later. Door de hoge temperaturen kan je lekker buiten eten!

Praktische informatie

Dit waren mijn tips voor een bezoek aan Sicilië in de zomer. Lees voor nog meer tips mijn andere blogs over Sicilië op de speciale Sicilië pagina. Ben je op zoek naar mogelijkheden voor een reis naar Sicilië, bekijk dan ook eens de reizen welke worden georganiseerd door TUI*. Zij bieden je het comfort van een iets meer georganiseerde reis waarin je veel van het eiland kan gaan bekijken. Ook kan je er kiezen voor een verblijf op 1 bestemming om zelf van daaruit het eiland te gaan verkennen.

fiat500 sicilie

Ook leuk: Fiatjes spotten. Hoeveel zie jij er doorgaans tijdens een vakantie in Italië?

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
sicilie zomer

 

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.