Dom Keulen brug

Een bezoek aan dé highlight van Keulen: de Kölner Dom.

Imposante kerk

De Dom in Keulen, het gebouw zal je niet ontgaan zodra je de stad bezoekt. Het is namelijk een nogal imposant gebouw en er zijn dan ook vele eeuwen aan werk in gestoken voordat de kerk klaar was. In deze blog neem ik je mee op een korte rondleiding langs dit hoogtepunt van deze stad.

Dom Keulen
Een bekend plaatje: deze Dom en deze brug in Keulen. In deze blog zoom ik in op de Dom!

De grootste en hoogste kerk van Duitsland

De Dom van Keulen is groot en hoog. Dat maakt het gebouw in zijn geheel en van dichtbij op de foto zetten best ingewikkeld. Meestal krijg je dan foto’s die er zo uitzien:

Kolner Dom
Op deze foto staat de helft…ikzelf kijk naar het puntje van de toren.
Keulen facade
Deze foto is al iets beter geslaagd, maar nog steeds: de gehele Dom staat er niet op!

Een aantal cijfers

Met haar 157 meter hoge torens is de Dom de hoogste kathedraal van Duitsland en met haar 144 meter lengte en 85 meter breedte is het ook de grootste kerk van het land. Tot 1884 was het zelfs het hoogste gebouw ter wereld! Dat vind ik wel even een realiteitscheck wat betreft welke ontwikkelingen de wereld in de afgelopen 100 jaar heeft doorgemaakt. De kathedraal zoals zij er nu staat dateert uit 1248, al is nog maar een klein gedeelte origineel uit die tijd. Er zijn vele eeuwen overheen gegaan voordat de bouw uiteindelijk voltooid werd.

Dom glas in lood
In de Dom kan je onder andere prachtig glas in lood raamwerk bewonderen.

Overeenkomsten met een andere iconische kathedraal

Tegenwoordig is er nog maar weinig over van de kerk die er ooit in de 13e eeuw stond. Wat dat betreft heeft de Dom overeenkomsten met bijvoorbeeld de Sagrada Familia in Barcelona. Ook aan dit iconische bouwwerk wordt al jaren gewerkt. Een ontwerp van lang geleden wordt gevolgd. En net als voor deze kathedraal lag ook de bouw van de Dom lange tijd stil vanwege geldgebrek. Door een fonds waarin vele Keulenaren geld hadden gestort, werd in 1824 de bouw weer hervat en in 1880 eindelijk voltooid.

detailwerk Keulen dom
Details rechts van de deur van de Dom
neogotisch
De spitse torentjes typeren de neogotische bouwstijl

Neogotisch UNESCO werelderfgoed

De Dom van Keulen is gebouwd in de neogotische bouwstijl. Dit was een opleving van de middeleeuwse gotiek in de 19e eeuw. De vele spitsen en hoge ramen zijn typerende details voor deze architectuur stroming. Andere bekende gebouwen die in deze stijl gebouwd zijn, zijn het House of Parliament in Londen en bijvoorbeeld de Notre Dame in Parijs! Eh, ja, dat is inderdaad die mooie kerk die is uitgebrand vorig jaar. Het goede nieuws: Macron heeft toegezegd dat de herstelwerkzaamheden binnen 5 jaar gereed moeten zijn. Terug naar de Dom in Keulen. Dit gebouw heeft heel wonderlijk vele bombardementen in de tweede Wereldoorlog doorstaan. Het werd als herkenningspunt gebruikt door de Amerikanen, terwijl de rest van de stad het zwaar te verduren kreeg. De Dom zelf bleef grotendeels ongedeerd, maar kreeg enkele decennia later te maken met effecten van zure regen. Sinds 1996 is de Dom UNESCO werelderfgoed en meer dan dat is het een belangrijk icoon voor de stad Keulen.

Dom interieur
De buitenkant van de Dom is mooi, maar binnenkijken is ook leuk! Wij waren er met kerst zoals je ziet

De Dom anno nu

Tegenwoordig is de Dom een echte trekpleister. Op de website vind je alle actuele informatie over evenementen en rondleidingen en momenteel bijvoorbeeld over de laatste maatregelen rondom het coronavirus. De Dom gaat daarbij met haar tijd mee: je kunt tegenwoordig de Dom app downloaden! Neem hier een kijkje op de officiele website van de Kölner Dom, je kunt daar ook de link naar de app vinden.

Dit was mijn korte rondleiding langs deze prachtige kathedraal. Meer lezen? Bekijk in deze blog mijn 10 tips om te doen in Keulen. Eerder schreef ik al de volgende blogs over iconische gebouwen in andere steden:

Milaan en de galleria Vittorio Emanuele. Over die mooie galerij naast de Dom van Milaan.
Inspired by…het leven en werk van Gaudí. In deze blog heb ik alle informatie voor je op een rij gezet van de gebouwen die Gaudí in Barcelona heeft ontworpen.
Het nieuwe FMCCA in Antwerpen: a room with a zoo. Naast de Antwerpen Zoo staat een prachtig gebouw wat recent is gerenoveerd, lees erover in deze blog!
Op en top barok: Noto, de barokhoofdstad van Sicilië. Niet één barok paleis, maar het gehele stadscentrum bestaat uit groots opgetrokken barokke paleizen en kerken. Noto is een adembenemend mooie plaats. Neem in deze blog vast online een kijkje!

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken.

Pin Dom Keulen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.