Gaudi en de Sagrada Familia.

Meningen over de Sagrada Familia
In deze blog neem ik je mee naar een wel heel bijzonder bouwwerk wat midden in Barcelona staat: de Sagrada Familia! De meningen over deze kerk lopen zeer uiteen. Zo ook in mijn vriendenkring. De opvattingen variëren van “ik vind het de mooooooiste kerk die ik ooooooit heb gezien” alsdus vriendin A. die ontzettend veel kerken heeft bekeken in haar leven en met wie ik vorig jaar deze kerk ging bezoeken. Een andere vriendin van mij heeft ook een mening erover en die is een stuk korter en minder lovend: “Ik vind het niet mooi”. Vriendin G. die overigens uit Barcelona komt, volgt als doorgewinterde inwoner argwanend de nieuwe ontwikkelingen in de bouw van de Sagrada Familia.

“Ueh, wat is dat!?” riep ze van schrik uit toen we een aantal maanden geleden langs de Sagrada Familia reden en de bouwvakkers net een nieuw ornament hadden geplaatst. Dit ornament had weer een andere kleur steen dan dat de Sagrada Familia al heeft en vriendin G. had hier een punt: het was niet de mooiste toevoeging. “Misschien gaan ze het nog verven?” probeerde ik vriendin G. te sussen. Ze reed vol afschuw verder. Haar mening over de Sagrada Familia is er de laatste tijd niet positiever op geworden. Terug naar het begin van deze alinea: er zijn mensen die het gebouw prachtig vinden! Waarom ik er een blog aan wijd is omdat ik het niet per se een mooi als wel een fascinerend gebouw vind, onder andere omdat het nog steeds niet af is! Over hoe dat nou komt en waarom het ook leuk is om rond deze tijd van het jaar de Sagrada Familia te bezoeken, lees je verder in deze blog.

Een stukje geschiedenis 
Het begon allemaal in 1882. Gaudi had de leiding gekregen over de opdracht van ene Josep Bocabella om een kerk te bouwen, nadat deze opdracht van iemand anders was afgenomen. Hij heeft er al zijn opvattingen over architectuur in gestopt en had in eerste instantie een planning aangehouden van tien jaar waarin de kerk af moest zijn. Inmiddels zijn we al meer dan 100 jaar verder. In de afgelopen jaren is er weinig overgebleven van de oorspronkelijke ontwerpen van Gaudi. In 1926 Gaudi is overleden aan zijn verwondingen na een ongeluk en 10 jaar later zijn veel bouwtekeningen verloren gegaan bij een brand. De oostkant van de Sagrada Familia geeft nog een oorspronkelijk ontwerp van Gaudi weer. Alle overige delen zijn niet van zijn hand en de verschillen zijn goed te zien. De totaalconstructie is echter wel van de hand van Gaudi en zit heel bijzonder in elkaar. Toen er een poging werd gedaan om reconstructies van maquettes te maken met CAD (de software voor constructies ontwerpen) bleek CAD niet voldoende te zijn vanwege de bijzondere manier van ontwerpen van Gaudi. Er moest andere software aan te pas komen om de constructies te kunnen maken.

In de Sagrada Familia zit ontzettend veel symboliek uit de Bijbelse verhalen. Daar waar in andere kerkgebouwen je dit vaak terug kunt vinden op schilderijen, zijn in deze kerk de verhalen verwerkt in de stenen van de kerk zelf! Momenteel wordt er nog steeds gebouwd aan de kerk. Er wordt naar gestreefd dat de Sagrada Familia af zal zijn in 2026, op de 100e sterfdag van Gaudi.

Bezoek nu de Sagrada Familia!
Om zelf je mening te vormen over de Sagrada Familia, of omdat je gewoon heel nieuwsgierig bent geworden, is het zeker een aanrader om deze kerk te bezoeken zodra je in Barcelona bent! Ook deze tijd van het jaar is het leuk om erheen te gaan. Naast de Sagrada Familia staat namelijk een grote kerstmarkt en de kerk is ’s avonds mooi verlicht in kerststijl. Ook is het juist deze tijd van het jaar leuk om de Nativity tower te bezoeken, daar waar in het glas in lood en verder in de toren het kerstverhaal is weergegeven. Voor meer informatie en om bijvoorbeeld vast je ticket online te bestellen (wat heel handig is omdat je dan niet daarvoor ter plekke in de lange wachtrij hoeft aan te sluiten) bezoek hier de website van de Sagrada Familia.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.