De Sagrada Familia. Een bijzondere kerk in Barcelona.

De Sagrada Familia

In deze blog neem ik je mee naar een wel heel bijzonder bouwwerk wat midden in Barcelona staat: de Sagrada Familia. Waarom ik er een blog aan wijd is niet in de eerste plaats omdat ik het een mooi gebouw vind, maar ook omdat het erg bijzonder in elkaar zit en omdat het nog steeds niet af is. Lees in deze blog meer over deze fascinerende kerk.

Een stukje geschiedenis

Het begon allemaal in 1882. Gaudí had de leiding gekregen over een opdracht van ene Josep Bocabella om een kerk te bouwen, nadat deze opdracht van iemand anders was afgenomen. Hij heeft er al zijn opvattingen over architectuur in gestopt en had in eerste instantie een planning aangehouden van tien jaar waarin de kerk af moest zijn. Inmiddels zijn we al meer dan 100 jaar verder. In de afgelopen jaren is er weinig overgebleven van de oorspronkelijke ontwerpen van Gaudí. In 1926 is Gaudí overleden aan zijn verwondingen na een ongeluk en 10 jaar later zijn veel bouwtekeningen verloren gegaan bij een brand. Dit maakte dat een groot gedeelte van het ontwerp in de geest van Gaudí.

gaudi placa

De Sagrada Famiglia bezien vanaf het plaça de Gaudí.

De constructie is erg bijzonder

De oostkant van de Sagrada Familia geeft nog een oorspronkelijk ontwerp van Gaudí weer. Alle overige delen zijn niet van zijn hand en de verschillen zijn goed te zien. De totaalconstructie is echter wel van de hand van Gaudí en zit heel bijzonder in elkaar. Toen er een poging werd gedaan om reconstructies van maquettes te maken met CAD (de software voor constructies ontwerpen) bleek CAD niet voldoende te zijn vanwege de bijzondere manier van ontwerpen van Gaudí. Er moest andere software aan te pas komen om de constructies te kunnen maken.

sagrada detail

Hier zie je duidelijk hoe de symboliek in het gebouw is verwerkt.

Symboliek zit in de stenen zelf

In de Sagrada Familia zit ontzettend veel symboliek uit Bijbelse verhalen. Daar waar in andere kerkgebouwen je dit vaak terug kunt vinden in de beelden en schilderijen die in de kerken hangen, zijn in deze kerk de verhalen verwerkt in de stenen zelf! Binnenkijken in deze kerk is de moeite waard. De lichtinval door de verschillende glas in lood ramen, de kunst en symboliek door Gaudí, het is echt een gebouw wat heel anders is dan andere kerkgebouwen. Momenteel wordt er overigens nog steeds gebouwd aan de kerk. Er wordt naar gestreefd dat de Sagrada Familia af zal zijn in 2026, op de 100e sterfdag van Gaudi.

christmas Barcelona

Een leuk vooruitzicht: rond de kerstdagen naar Barcelona reizenphoto credit

Bezoek zelf ook de Sagrada Familia!

Om zelf je mening te vormen over de Sagrada Familia, of omdat je gewoon heel nieuwsgierig bent geworden, is het zeker een aanrader om deze kerk te bezoeken zodra je in Barcelona bent! Het voorjaar en najaar zijn de beste tijden om de stad te bezoeken qua het weer. Rond de kerstdagen is het extra leuk om erheen te gaan, maar wel is Barcelona dan ook erg druk. Naast de Sagrada Familia staat er een grote kerstmarkt en de kerk is ’s avonds mooi verlicht in kerststijl. Ook is het juist deze tijd van het jaar leuk om de Nativity tower te bezoeken. In deze toren is onder andere in het glas in lood het kerstverhaal  weergegeven.

Barcelona straat

Barcelona is een erg leuke stad om te bezoeken. Tip: neem wel goede wandelschoenen mee.

Praktische informatie

Voor meer informatie en om bijvoorbeeld vast je ticket online te bestellen (wat heel handig is omdat je dan niet daarvoor ter plekke in de lange wachtrij hoeft aan te sluiten) bezoek de officiele website van de Sagrada Familia.

Wil je meer lezen over het werk van Gaudí? Lees erover in deze blog en ontdek tegelijk waar je zijn bouwwerken in Barcelona kunt vinden: Inspired by…het leven en werk van Gaudí.

Meer inspiratie opdoen voor je reis naar Barcelona? Lees ook deze blogs:
Eten en drinken in Barcelona.
5x highlights van Barcelona.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
Sagrada Barcelona

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.