eten restaurants app

Restaurant, streetfood, of…? 5x hoe te kiezen waar te gaan eten op reis.


Eten op reis

In sommige delen van de wereld is het vrij eenvoudig: je kunt gemakkelijk een leuke eetgelegenheid vinden waar mooie gerechten tegen een prima prijs worden geserveerd. Daarbij bestaan er tegenwoordig zoveel apps met informatie dat het haast onmogelijk lijkt om nog ergens een teleurstellende ervaring op te doen. De realiteit is echter anders. Ondanks de zee van aanbiedingen, de mooiste advertenties en menukaarten is het vaak nog steeds zoeken geblazen naar restaurants waar je lekker kunt eten en waar de bediening vriendelijk is. Daarom deel ik in deze blog een aantal tips welke voor mij al vaak voor een geslaagd etentje gezorgd hebben. Lees snel verder!
eten restaurants app

1. Gebruik een app voor een overzicht

Om te beginnen gebruik ik een app om snel een overzicht te krijgen van welke eettentjes er op plek van bestemming te vinden zijn. Zelf gebruik ik het meest Tripadvisor, maar ook met Foursquare of Yelp kom je een heel eind. Het voordeel is dat je gemakkelijk een overzicht krijgt van alle horeca in de buurt, plus dat er recensies worden weergegeven, al zeggen deze niet alles. Smaken verschillen! Vaak kom ik uit op 3 a 4 restaurantjes welke interessant lijken, maar daarmee heb ik mijn keuze nog niet gemaakt. Daarvoor gebruik ik vervolgens een van de volgende tips!

eten reistips kiezen

Snel een broodje eten in Rome

2. Lees blog reviews van foodies en reisbloggers

Het fijne van dat er tegenwoordig zoveel bloggers zijn, is dat er, naast op de apps, nog veel meer reviews van restaurants te lezen zijn! Met een simpele google search kom je vaak al snel uit bij een blogger die tips voor je heeft waar te gaan eten op plek van bestemming. Ook hiervoor geldt natuurlijk dat smaken verschillen, maar het geeft je een idee van waarheen je kunt gaan om te eten. Groot voordeel is dat deze reviews veel uitgebreider zijn dan op de apps, plus je krijgt er vaak nog vele tips bij voor wat te doen en te beleven op plek van bestemming.

restaurant kiezen

Hoe kies jij waar te gaan eten op reis? Lees in deze blog mijn tips!

2. Vraag het een local

Het kan zijn dat een restaurant op een app hoge beoordelingen heeft en dat je er een superleuke blog over hebt gelezen, maar ook dan kan het alsnog geen kwaad om in het barretje waar je een koffie drinkt, aan de bediening te vragen of zij dit restaurant kennen en of zij hier ook zouden gaan eten. (vooral die laatste vraag maakt doorgaans een hoop duidelijk!). Mijn ervaring is dat de inwoners van een stad of streek graag hun favoriete eetgelegenheden met je delen. Ook heb ik al vaak meegemaakt dat ze de tijd nemen om je de weg te wijzen, of zelfs de tijd nemen om met je mee te lopen naar het betreffende restaurantje. Natuurlijk kan er belangenverstrengeling in het spel zijn. Dan blijkt achteraf dat bijvoorbeeld de eigenaar van ‘het beste tapas restaurant’ de oom is van diegene die jou hierheen heeft gewezen. Zolang de kwaliteit en prijs goed is, maakt mij dit eigenlijk niet eens zoveel uit.
vraag local

3. Als je de taal niet spreekt, gebruik je ogen en neus!

Mocht je op reis zijn in een land waar je de taal niet spreekt, dan werkt het het beste om gewoon maar naar restaurants te gaan om te bekijken wat er zoal de borden van de gasten ligt. Hoe zien de gerechten eruit? En hoe ruikt het? Vaak zie je ook de keuken en meestal heb je in een halve minuut al een indruk.

Ik moet bekennen dat ik dit ook gerust in landen doe waar ik de taal wel spreek en de gerechten ook ken. Door een restaurant binnen te wandelen krijg je het snelst een indruk van of je hier wilt eten of niet. Mocht er iemand van de bediening je aanspreken dan glimlach je vriendelijk, mompel iets van excuses mocht je weer weg willen lopen, of maak duidelijk dat je ook graag een tafel zou willen reserveren voor die avond.
Barcelona tapas

4. Follow the locals

Naast de tips die je van locals kunt krijgen, kan je ook bekijken waar de locals zelf graag eten. Soms liggen deze restaurantjes wat verder lopen vanuit het centrum, of zien ze er niet heel sprankelend uit. Zo heb ik ooit de beste tapas gegeten in Barcelona in een kleine taverna in een straatje achteraf. Er stonden alleen houten bankjes en ik zou het nooit zelf hebben uitgekozen, maar het eten was er echt overheerlijk! (overigens, dit was Tasca El Corral, mocht je er binnenkort in de buurt zijn…).

Soms zijn het daadwerkelijk de populairste restaurants van de stad waar ook de locals graag eten. In Trapani zagen we avond in avond uit een lange rij staan bij een restaurant wat ook hoog aangeschreven stond in de apps. Een ober van een ander restaurant vertelde ons daarbij dat dit inderdaad het beste restaurant was van de stad en dat we er echt moesten gaan eten. Dit advies hebben we opgevolgd. We konden pas om half 11 in de avond aanschuiven, maar ik heb inderdaad nog nooit zo heerlijk gegeten. Hoe het heet? Osteria I Vitelloni.

Het voorgerecht met aubergine bij Vitelloni

Het voorgerecht met aubergine bij Vitelloni

5. Blijf genieten

Het kan natuurlijk gebeuren dat je alsnog een keer de mist ingaat. Dat het bijvoorbeeld toch niet zo’n goed idee was om te vragen naar de vis van de dag, of dat jouw smaak erg bleek te verschillen met die van de enthousiaste local die zijn lievelingsgerecht had aanbevolen. Mijn advies hiervoor is ‘niet getreurd, morgen weer een dag’. Probeer het te zien als een verrijkende ervaring en dat je in ieder geval hebt geprobeerd om iets nieuws te proeven.

Soms kan je het ook nog wel oplossen. Zo kreeg een reisgenootje een keer gebakken stukjes koeienmaag voorgeschoteld, terwijl zij in de veronderstelling was dat ze gewoon vlees had besteld. De ober zag het teleurgestelde gezicht en dat we het vies vonden ruiken. Ze vroeg ons of er misschien een misverstand was over de bestelling en vervolgens regelde ze alsnog dat er even later een gewoon stukje vlees werd geserveerd.

Een ander verhaal is het natuurlijk als de keuken het gerecht gewoon niet goed heeft bereid. Had je doorbakken vlees besteld en druipt het bloed eruit, of ruikt die pasta met zeevruchten een beetje raar? Schroom dan niet om het terug te sturen naar de keuken en om nieuwe te vragen.
restaurant kiezenDit waren mijn tips. Ik hoop dat ze je helpen in het vinden van heerlijk eten! Heb jij een leuke ervaring om te delen, of nog weer een andere tip? Laat een reactie achter onder deze blog, of via de social media.

Meer inspiratie voor lekker eten op reis? Bekijk mijn tips voor:
eten en drinken in Rome
– of deze 10 must-eats in Sicilië
– ga op ontdekkingstocht door de Piemontese keuken
– en bekijk hier mijn tips voor eten en drinken in Barcelona

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
kiezen restaurant reistips

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.