lezen

Inspired by…Jenny Colgan, een bestseller auteur.

laatste update: 10 juni 2023

Wie is Jenny Colgan?

Jenny Colgan is een auteur uit Schotland. Ze heeft met haar gezin inmiddels in verschillende steden en landen gewoond, waaronder ook in Nederland, maar heeft zich nu gevestigd in Edinburgh. In Nederland en Vlaanderen brak ze door met deel 1 van de Café Zon en Zee serie. Toch is ze in andere landen al langer bekend en heeft ze maar liefst al 40 boeken op haar naam staan! Dat is heel inspirerend voor iemand zoals ik met de ambitie om tenminste één boek te publiceren. In deze blog lees je mijn reviews van de serie Cafe Zon en Zee en hoop ik je te inspireren er minstens één te gaan lezen. Een leuk item op haar website: je kan er een heel groot deel van de recepten vinden die in haar boeken staan!

lezen
Een goed verhaal neemt je mee naar een andere wereld

Mijn favoriet: deel 1 Café Zon en Zee

Dit boek blijft mijn favoriet. Het is deel 1 van de serie en het verhaal speelt zich grotendeels af in het fictieve afgelegen dorpje Mure wat op een Schots eiland ligt. De hoofdpersoon Flora woont en werkt al een tijdje in Londen, maar moet voor een opdracht terug naar Mure. Voor haar is dit het dorpje waar ze vandaan komt waar veel herinneringen liggen en waar haar familie en beste vriendin Lorna nog steeds wonen. Ze moet opnieuw een weg vinden om weer met haar enigszins stugge en tegelijk ook warme familie te leven. Wat helpt is een oud kookschrift van haar overleden moeder. Ze geeft dit deel van haar verleden een mooie plek in het nu: ze opent een pop-up restaurant aan de haven.

Waarom lezen?

Bovenstaand is slechts een fractie van wat er in dit heerlijke boek allemaal gebeurt en waarin je kennis maakt met een aantal mooie karakters. Het is echt een boek wat je meeneemt naar een plek die niet voor de hand ligt: het ruige Schotse noorden. Je leert onder andere wat Selkies zijn en een aantal tradities van de cultuur komen in het boek voorbij. Dit maakt dit boek net weer even anders dan de vele romans die er al geschreven zijn.

strand
Het eindeloze strand…

Deel 2: Het eindeloze strand

In het vervolg op Café Zon en Zee runt Flora alweer een tijdje haar restaurant waar zowel toeristen als de inwoners van Mure graag komen.  Ook in dit boek volg je verschillende verhaallijnen, naast het verhaal van de hoofdpersoon Flora. Rondom de huisarts Saif loopt een van deze verhaallijnen. Saif is ooit gevlucht uit Syrië en kon een verblijfsvergunning krijgen op voorwaarde dat hij huisarts van Mure werd. In dit boek krijgt het goede en ook schokkende nieuws dat zijn zoontjes in Engeland zijn aangekomen. De grote vraag die hem namelijk bezighoudt is waar zijn vrouw, die bij zijn zoontjes in Syrië achtergebleven was, nu zou zijn. Tegelijk begint voor hem een moeilijke uitdaging: zijn zoontjes alleen te moeten opvoeden zonder zijn vrouw, al gaat dit met behulp van school en een maatschappelijk werker en hier en daar de hulp van de medebewoners van Mure elke dag weer een stukje beter. Daarbij gaat een broer van Flora trouwen wat zorgt voor een hoop drukte.

Waarom lezen?

Wat dit boek vooral een page-turner maakt, is wat Joel, de vriend van Flora, doormaakt. In deel 1 is hij nog een zeer succesvolle advocaat, in dit boek krijgt hij een opdracht die ervoor zorgt dat hij bijna instort. Hij verblijft het grootste deel van het boek in New York waardoor je vanaf het eiland Mure af en toe een uitstapje naar deze roerige stad maakt. Uiteindelijk komt het boek bij de bruiloft van Flora’s broer, maar hebben in de tussentijd een aantal mensen het dreigende noodlot al begrepen, een geheim wat onder andere Joel al even bij zich draagt. Ook dit is een heerlijk boek om even bij weg te dromen, maar wat tegelijkertijd confronterende onderwerpen zoals ernstige ziekte en vluchtelingen problematiek niet schuwt. Juist doordat Jenny Colgan heel treffend weet te omschrijven hoe de personages in hun dagelijkse leven met ieder hun eigen uitdagingen omgaan, maakt dat het een mooi leesboek is.

New York
In het boek Het eindeloze strand speelt één verhaallijn zich in New York af.

De kersteditie: deel 3 Wintereiland

Het derde deel van deze boekenreeks speelt zich af rondom kerst. Ook dit is weer een heel mooi boek met opnieuw verrassende wendingen in de gebeurtenissen die de karakters meemaken. In dit deel duik je in de kerstsferen op het eiland. Een speciale engel zorgt voor commotie en ook het kerstspel op de basisschool verloopt niet helemaal gladjes. Kortom, ook dit boek is een waardevolle toevoeging aan de serie.

Deel 4: Het eilandhotel

In dit deel dient een hilarisch nieuw karakter zich aan, chef kok Gaspard gaat aan het werk in het hotel. Hij is ongenuanceerd in zijn mening en zorgt voor een nieuwe dynamiek op het eiland. Over de ontwikkelingen die de andere karakters in dit deel meemaken, verklap ik niks. Wat dat betreft wil ik geen spoilers weggeven. Ook dit deel van de serie is een heerlijke weglezer.

eilandhotel

Deel 5: Een eilandbruiloft

Begin februari van dit jaar verscheen het laatste deel van de serie Café Zon en Zee. Niet één, maar wel twee bruiloften worden er voorbereid op het eiland Mure. De ene bruiloft is die van Flora en Joël en de andere bruiloft van de tot nu toe nog onbekende zus van Jan: Olivia. Zij wil graag het hotel als trouwlocatie, maar dat wil Flora niet. Kortom, ook in dit laatste deel komen er na veel omwegen de verhaallijnen weer bij elkaar en krijgt de verhaallijn van Lorna en Saif een verassende wending. Het boek is een mooie afsluiter van deze prachtige serie.

Deel 6? Ja! Er is ook nog een kort verhaal: Een verre kust

Gaandeweg dat Jenny Colgan deze serie publiceerde, verscheen er ook een kort verhaal: Een verre kust. Het leuke is dat dit verhaal zich nog vóór deel 1 afspeelt en je leert de karakters nóg beter kennen.

Van welke auteur lees jij graag boeken? Laat het mij weten in een reactie onder deze blog, of via de social media.

Wil je graag nog meer lezen? De combinatie van heerlijk eten en romantiek gebruik ik ook graag in mijn verhalen. Ik publiceerde inmiddels al een heel aantal korte verhalen op mijn blog! Je kunt ze vinden op de pagina Stories. Lees er bijvoorbeeld mijn korte verhalen Een liefde die door de maag ging, en Tapas, wijn en twee geheimen. Ik ben benieuwd naar wat je ervan vindt!

Wil je deze blog op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

  • dit zijn affiliate links. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.