Bezoek Keulen, 10 tips voor een gezellig dagje uit.


Keulen

Onlangs zijn we een weekendje weg geweest naar Keulen. Omdat de stad zo dichtbij Nederland ligt en je er ook met de trein makkelijk naartoe kunt reizen, is het ook een prima bestemming voor een dagje weg! Wil je ook deze stad bezoeken en wil je graag weten wat er te doen en te zien is op het moment dat er geen kerstmarkten zijn? Lees in deze blog hoe je een dagje weg in deze stad kunt besteden.

Keulen Dom

Hello it’s me! In deze blog neem ik je mee naar Keulen!

10:30 Het begint allemaal met de Dom

De Dom van Keulen is het meest imposante bouwwerk van de stad. Deze neo-gotische kerk met haar uitvoerige decoraties is een echte eyecatcher. Vooral indien je met de trein naar Keulen reist is de Dom gemakkelijk te vinden: het station staat er namelijk naast! De bouw van deze grootste kerk van Duitsland begon al in de 13e eeuw maar is pas in de 19e eeuw voltooid.
Dom Keulen detailIn de 2e Wereldoorlog is zo goed als heel Keulen gebombardeerd en heeft ook de Dom veel schade geleden. Gelukkig was de Dom niet verwoest, zoals grote andere delen van Keulen dat wel waren. Nadat je je foto’s van de buitenkant van de Dom hebt gemaakt is het ook zeker de moeite waard om binnen een kijkje te nemen. Je kunt de glas in loodramen bewonderen en eventueel een audiotoer volgen. Ook is het mogelijk de toren te beklimmen.
Dom Keulen toren

11:30 bezoek het Museum Ludwig of wandel over de Hohenzollernbrucke. 

Aan de achterkant van de Dom ligt onder andere het Museum Ludwig, een museum voor moderne kunst. De vaste collectie bestaat uit een belangrijke verzameling van het expressionisme en klassieke modernisme. Op de website kan je vinden welke tijdelijke tentoonstellingen er daarbij te zien zijn. Indien je niet het museum wilt bezoeken, kan je een wandeling naar de overkant van de Rijn maken, over de Hohenzollernbrucke!
uitzicht KeulenVanaf deze spoorbrug heb je een mooi uitzicht over de stad en over het water. Daarnaast is het fascinerend om te zien hoe ontzettend vol de hekken van de brug met liefdesslotjes hangen. Eenmaal aangekomen aan de overkant tref je daar de beurs, de Koeln messe, en kan je van nog meer stadsuitzicht genieten vanaf de KölnTriangle. Ook begint het zo zoetjes aan lunchtijd te worden. Daarvoor lopen we weer terug naar het stadscentrum.
Merzenich

12:30 lunchtijd! Eet een broodje bij Merzenich

Qua eten kan je in Keulen alle kanten op. Vanaf ons hotel naar de stad liepen we al langs een Italiaan, een Indiër, een Duits restaurant en een Argentijn. (dit is trouwens de Marzellenstrasse). Ook wat betreft een lunch kan je het zo groot of klein maken als je wilt. Wij kozen voor een broodje bij Merzenich, een keten die op diverse plekken in de stad een lunchroom heeft staan. Het is er gezellig druk, zowel voor de broodjes als voor het gebak wat je hier kunt kopen. Over het algemeen zijn de prijzen in de horeca in Keulen trouwens niet hoog.
stadspoort Keulen

13:30 tijd om de stad verder te ontdekken!

Het is gezellig wandelen in het centrum van Keulen. In het gedeelte wat het dichtstbij de Dom ligt, de Altstadt, kun je door straatjes wandelen die je terug in de tijd voeren. Daar vindt je ook het Wallraf-Richartz-Museum waar je je kunt vergapen aan kunst van de 13e tot 20e eeuw. Het is een van de grootste kunstmusea van Duitsland. Aan deze kant van de stad zit je nog steeds vlakbij de Rijn en kan je daar ook mooi langs de boulevard wandelen.
20180105_155550Zodra je verder naar het westen wandelt, tref je bezienswaardigheden zoals de Apostelenkerk bij Neumarkt en de Middeleeuwse poort op Rudolphplatz. Verder zal je snel merken dat de stad uitgebreid winkelgebied heeft en kan je er ook prima een dagje winkelend doorbrengen.
ijsbaan Keulen

17:00 een aperitief bij Funkhaus

Zo aan het eind van de middag is het tijd om even bij te komen en iets te drinken! Aan de Wallrafplatz ligt het leuke Funkhaus, een gezellig grand café waar je terecht kunt voor een aperitief (en trouwens ook voor een lunch, een koffie en kleine gerechten in de avond). Wij dronken er een paar drankjes en bekeken ondertussen waar we zouden gaan eten.
Peters Brauhaus Keulen

18:30 eten bij Peters Brauhaus 

Bij een dagje Keulen hoort natuurlijk echt Duits eten met een Kölsch biertje erbij. Dit is te vinden in de zogenoemde Brauhausen waarvan Keulen er een aantal kent. In de Altstadt ligt bijvoorbeeld Peters Brauhaus, een gezellig druk brauhaus waar je aan kunt schuiven voor gerechten met veel vlees. Denk aan schnitzels, schenkel en natuurlijk worst! De bediening is snel en voor je het weet zit je aan je biertje met een dampend bord eten voor je neus. Let op: de obers lopen regelmatig langs met nieuwe biertjes en zodra je jouw pilsje op hebt, zetten ze zo een nieuwe voor je neer. Bij een derde vragen ze netjes of je er nog 1 wilt.
Keulen carnaval

20:30 terug naar huis en verdere praktische informatie

Voor veel inwoners van Nederland ligt Keulen dichtbij op zo’n 2 uur reisafstand. Je kunt er zowel gemakkelijk met de auto als trein naartoe. Let op dat je voor je auto wel een milieusticker nodig hebt om te kunnen rijden in Keulen. Op de website van ANWB kun je hier meer informatie over vinden en ook de sticker aanvragen. Via NSInternational.nl* kan je je treintickets boeken en reis je bijvoorbeeld met de ICE vanaf Amsterdam in 2,5 uur naar Keulen Hauptbahnhof. Wil je toch wat langer in Keulen verblijven? Boek je hotel of B&B gemakkelijk via Booking.com*.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
keulen pinterestDit waren mijn tips voor een bezoek aan Keulen. Heb jij nog een leuke tip? Of heb je een leuke ervaring die je wilt delen? Laat een reactie achter via de social media of onderaan deze blog.

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.