porta nigra

Trier. Het gemoedelijke van de oudste stad van Duitsland.


Trier

Op maar een paar uur rijden vanaf de Nederlandse grens, ligt een hele gezellige en gemoedelijke stad waar ook nog eens veel moois te bekijken is! Ik heb het over Trier, een Duitse stad gelegen in de Eiffel, vlakbij de grens met Luxemburg. Luxemburg is overigens ook een erg mooie stad, maar daarover kan je meer lezen in een andere blog! Trier mag zich de oudste stad van Duitsland noemen en herbergt daarmee ontzettend veel geschiedenis. Lees in deze blog wat je er zoal kunt ontdekken!

porta nigra

De Porta Nigra is het bekendste gebouw van Trier

Porta Nigra, het bekende icoon

De Porta Nigra, of ook wel de Zwarte Poort, is 1 van de meest bekende iconen van de stad. Wie aan Trier denkt, denkt aan deze poort. De Porta Nigra dateert uit 160-200 na Christus als onderdeel van de stadsmuur en is gebouwd van zandsteen. Doordat de steensoort door de eeuwen heen is gaan verkleuren, is het bouwwerk zwart geworden en heeft de poort gaandeweg haar bijnaam gekregen. Hoe de poort ooit heette weet niemand meer. De Porta Nigra is het grootste Romeinse bouwwerk in Duitsland en je kunt het gebouw ook nog beklimmen! Vanaf de Porta Nigra heb je een mooi uitzicht over de omgeving:

Porta Nigra uitzicht

Het mooie uitzicht vanaf de Porta Nigra – photo credit

De Dom van Trier en Liebfraukirche

Een niet te missen ander icoon is de prachtige Dom van Trier welke dateert uit 326 na Christus. Ook deze kathedraal, met de mooi aangelegde tuinen er omheen, herbergt een legende, namelijk die van der Heiligen Rok. Het gewaad dat Jezus gedragen zou hebben, ligt hier in een mooi ingelegde kist en wordt al een tijdje niet meer getoond omdat de stof erg is aangetast. In deze blog schreef ik reeds mijn bedenkingen over dit relikwie en kan je ook lezen waarom!

Dom Trier

De indrukwekkende Dom van Trier

Legenden en verhalen

Het is fascinerend hoeveel geschiedenis deze stad al met zich meedraagt. De Onze Lieve Vrouwe kerk, een gotische kerk welke naast de Dom staat, zou al in 1235 na Christus gebouwd zijn! Het zijn tijdperken waarvan de meeste realiteit allang veranderd is in vergetelheid of in legenden. Nieuwe verhalen waarin nog maar een heel klein stukje van de waarheid verborgen zit.

Dom Liebfrau

Bijzondere gedachte: al eeuwen en eeuwen lopen hier mensen langs deze gebouwen…

Gebakjes of een wijntje op de Grote Markt

Vanaf de Dom terug wandelend de stad in, kom je vanzelf langs De Grote Markt, een mooi plein met gezellige terrasjes. Hier kan je onder andere genieten van een koffie met Küchen, gebak wat een stuk groter is dan de naam doet vermoeden! Trier ligt in het Moezeldal, een omgeving welke bekend staat om haar wijn. Daarom is het een aanrader om er wijn te gaan proeven. Op de website van Trier Info kan je informatie vinden over de wijnproeverijen die regelmatig in de stad plaatsvinden! Trouwens, loop nog eens terug naar de Dom, tegenover de ingang aan de andere kant van het plein ligt namelijk Weinstube Kesselstatt, een wijnbar waar je overigens ook heerlijk kunt eten. Onder andere buiten op het terras als het mooi weer is.

Trier markt

Het gezellige centrum van Trier

Van oud naar nieuw

Naast dat Trier een stad is met veel historie en bezienswaardigheden, is het ook een studentenstad! Door de universiteit van Trier wonen er veel jonge mensen in de stad en is er ook een groot aanbod in Trier te vinden van cafeetjes en trendy clubs later in de avond. Ook op het gebied van sport evenementen is Trier vaak een podium. Jaarlijks vind er in juni de stadsloop plaats en dit jaar is de stad bijvoorbeeld host van de Special Olympics van Reinland Pfalz.

Trier stad

Ook kom je in Trier veel straatartiesten tegen.

Praktische informatie

Trier ligt in het Moezeldal en een bezoek aan de stad is goed te combineren met een mooie wandeling in de omgeving van de stad. Op de website van Trier Info vind je informatie over welke evenementen er plaatsvinden in de stad en welke activiteiten er tijdens jouw bezoek te ondernemen zijn! In de stad zelf kan je het Tourist Information center vinden vlak naast de Porta Nigra. Hotels of een B&B kan je gemakkelijk vinden via Booking.com*.

Wil je deze informatie bewaren op Pinterest? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
Pin Trier blog

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.