5x wat te doen in Napels.


Napels

Sommige steden hebben iets zwart-wits: je vindt ze prachtig, of je vindt ze helemaal niks, er zit geen middenweg in. Dat geldt ook voor Napels, een grote stad in het zuiden van Italië. Ik heb tenminste nog nooit iemand gehoord die Napels ‘opzich wel een mooie stad’ vond, ‘maar verder niet bijzonder ofzo’ nee. Meestal hoor ik: ‘wat een lelijke saaie stad’, of ‘wat een prachtige goudmijn!’ Dat ik tot die laatste categorie behoor mag duidelijk zijn. Ik zou er anders nog geen blog aan wijden! Omdat Napels haar schatten niet op een presenteerblaadje geeft, geef ik je hier 5 tips om te doen zodra je deze stad gaat bezoeken!

1. Aan zee: Castello del’Ovo en de Vesuvius

Napels ligt aan zee en dat geeft een mooi uitzicht! Des te meer omdat je vanaf de diverse uitzichtpunten al snel de vulkaan zal zien. De Vesuvius maakt het uitzicht karakteristiek voor Napels. Ook aan de kust ligt het Castello del’Ovo, oftewel, het kasteel van het ei. De legende is dat hier de oorsprong van de stad ligt. Er zou een ei hangen in een kooi met de opdracht om heel te blijven en anders zou de stad vergaan. Of dit ei er nog steeds hangt, kan je zelf gaan bekijken!

2. Wandel over de Spaccanapoli

De Spaccanapoli is niet zozeer 1 straat, maar behelst meerdere straatnamen. De bijnaam van deze straten die de stad in tweeën splitst is Spaccanapoli. Het doorlopen van deze straten is een leuke manier om verschillende delen van de stad te ontdekken! In 1 van de zijstraten, de Via San Gregorio Armeno, zijn de winkeltjes van ambachtslieden te vinden. Wat zij maken zijn beelden, soms in zeer kleine miniaturen, voor in de kerststal! Dit is een kunstvorm die van oudsher wordt bedreven in Napels en is bijzonder om te zien!

3. Ga ondergronds

Dat er nog veel meer te zien is in Napels dan dat je tijdens een eerste bezoek kunt beseffen, komt onder andere doordat veel bezienswaardigheden ‘ondergronds’ liggen! Vele kerkgebouwen herbergen grondvesten van nog oudere kerken en ook heeft de stad een heel gangenstelsel waar je met excursies een kijkje kunt nemen. Iets heel anders ondergronds wat ook heel gaaf is om te zien zijn de nieuw aangelegde metrostations. Een aantal metrostations zijn prachtig om te zien! Hieronder op de foto zie je metrostation Toledo welke geheel voorzien is van mozaïek en boven de roltrap een bijzondere koker die naar het daglicht leidt en waar de lampen reageren op of er iemand op de roltrap staat!

4. Eet zoete lekkernijen in de Galleria Umberto

Wat je tijdens een bezoek aan Napels ook zeker niet moet vergeten is het proeven van dolci zoals Baba (een cakeje gedrenkt in rum) of een Sfogliatelle. Pasticceria Mari in de winkelpassage Galleria Umberto aan de via Toledo is een hele geschikte plek om deze zoetigheden te kopen! Enkele locals tipten ons dat we bij deze pasticceria moesten zijn voor de beste sfogliatelle. Ik moet zeggen dat het tijdens ons bezoek de enige plek is geweest waar we dit gebak hebben gegeten, dus of andere bakkers nog betere verkopen weet ik niet. Wel was van deze gebakjes de kwaliteit supergoed! Trouwens, de Galleria Umberto is prachtig om te bekijken. Waar je een dergelijke winkelpassage eerder hebt gezien? Inderdaad, in Milaan! Over de Galleria in Milaan kan je meer lezen in deze blog.
napels Galleria Umberto

5. Geniet van een pizza

Ik zie je denken ‘pizza kan je toch in heel Italië eten?’ en dat klopt. Echter, de pizza komt van origine uit Napels! Ga daarom erop uit om ergens een pizza te eten. De Napolitaanse pizza kenmerkt zich door een dunne bodem en dikke korst. Erg lekkere pizza’s kan je bijvoorbeeld eten bij Trianon, een pizzeria die al bestaat sinds 1923!

Praktische informatie

Er zijn nog veel meer dingen te doen en te zien in Napels. Eigenlijk is mijn grootste tip: ga vooral voorbereid naar de stad toe, want het is niet een stad die zich leent voor een makkelijke wandeling waarop je alle bezienswaardigheden wel tegenkomt. Tegelijkertijd is het een stad met een heel eigen sfeer en zodra je die ook maar een klein beetje gaat waarderen, zal je bezoek aan Napels de moeite waard zijn! Je kunt ervoor kiezen een reis naar Napels te combineren met een vakantie aan de Amalfikust. In mijn blog over steden langs de Amalfikust kan je ontdekken wat deze regio naast strand nog meer te bieden heeft. Via TUI.nl* kan je bijvoorbeeld een reis boeken variërend van enkel een bezoek aan Napels tot aan een rondreis.

Dit waren mijn tips voor een bezoek aan Napels. Lees ook mijn andere blog over Napels met een sfeer impressie: stad met vele mooie gezichten.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken: Napels

Ben jij ook een keer in Napels geweest? En wat vond je ervan? Heb je nog een tip die ik nog niet heb genoemd? Deel het door een reactie achter te laten.

 

 • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
4 antwoorden
 1. Eva
  Eva zegt:

  Als ik dat zo lees, heb ik zo’n vermoeden dat ik ook bij de laatste categorie ga behoren, wat een plaatjes allemaal zeg! Italië is sowieso nog een groot raadsel voor me, maar als ik ooit die zo gewenste roadtrip daar ga maken, moet Napels dus zeker op het lijstje!

  Beantwoorden
  • janine reso
   janine reso zegt:

   Hoi Eva! Napels is zeker een aanrader om onderdeel te laten zijn van een roadtrip. Kan je er meteen de mooie Amalfikust route aan vast plakken, ook echt een aanrader!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.