5x tips hoe te ontspannen in de drukte van een stad.

Leuk de stad, lekker dynamisch!

Velen dromen ervan: een leven in een stad die nooit slaapt. Keerzijde is dat je er behoorlijk uitgeput van kunt raken. Doordat het altijd druk is in een stad, er wonen nou eenmaal veel mensen op een klein oppervlak, kan je het gevoel krijgen nooit echt te kunnen ontspannen. Ikzelf woon al jaren in de stad. Ik heb niet altijd in hele drukke gedeeltes gewoond, maar bijvoorbeeld rond half 7 in de ochtend wakker worden door het geluid van de eerste tram is mij niet vreemd.

wakker worden

Want zeg nou zelf, bij ontspannen wakker worden denk ik eerder aan dit plaatje dan aan tramlawaai en andere stadse geluiden…

Mijn tips om te ontspannen

Ook heb ik bijvoorbeeld ervaren dat fietsen door het centrum van Amsterdam naast een goede fietsbel en goede remmen ook sterke zenuwen vereist. In deze blog geef ik je mijn tips voor hoe je kunt ontspannen te midden van alle drukte. Het dynamische van een stad kan namelijk heel erg leuk zijn, maar rust in je hoofd ook en het goede nieuws is dat deze twee dingen prima kunnen samengaan.

fietsen stad

Fietsen door een drukke stad kan al flink hectisch zijn. In deze blog mijn tips voor hoe te ontspannen!

1. Zorg voor rust in je huis

Hoe druk je omgeving ook kan zijn en hoe hectisch de werkdag waarvan je thuiskomt, zodra je huis een oase van rust is, helpt dat al om te ontspannen. Kortom, ruim op, gooi een teveel aan spullen weg (of geef ze weg, of breng ze naar een kringloop), maak het gezellig, het is wel je thuis en laat het ook zo af en toe eens stil zijn. Hiermee bedoel ik, zet een keer geen muziek aan, geen TV, zet geen beeldscherm van je telefoon voor je neus, enkel de stilte. Zet desnoods thee, steek een kaars aan, kijk naar buiten en laat de stilte je tot rust komen. Woon je met veel anderen in huis en is het vrijwel onmogelijk om deze stilte te creëren? Zorg dan in ieder geval voor een rustige sfeer in huis en creëer je ontspan momenten waar mogelijk.

ontspannen kat

Hoe ontspannen eruit ziet? Nou zo…

2. Ga wandelen

Een half uurtje per dag wandelen doet heel veel goed. Dat is zelfs uit onderzoek gebleken: je humeur verbetert, je slaapt beter en daarbij heeft het nog veel meer positieve gezondheidseffecten. Dat wandelen echt werkt, zul je moeten ervaren. Ben je erg gestresst, of zijn er veel dingen die je continu bezighouden, maak dan tijd voor een lange wandeling. dit kan heel goed dwars door de stad. Ook al is het druk, je zult vast gedeeltes kennen die wat rustiger zijn of die zich lenen voor even een eindje wandelen. Ikzelf vind het juist leuk om een tijdje door de drukte te lopen om vervolgens thuis extra te genieten van de rust. Door regelmatig een stukje te wandelen zal je gaan merken dat je dingen beter kunt gaan relativeren en dat er langzaamaan meer rust komt.

wandelen ontspannen

Naast het wandelen zelf is ook de buitenlucht gezond.

3. Maak een plan

Zien de komende weken en maanden er voor je uit als een grote brei van dingen die je allemaal wilt doen en wordt je onrustig van nog allerlei verplichtingen die daar ook nog eens bijkomen? Kom uit de waan van de dag door een plan te maken. Schrijf op wat je zou willen doen, welke dingen je een streep doorheen zou willen zetten en ook: waar krijg je energie van? Deze laatste vraag helpt je om mogelijk nog wat dingen af te strepen van het lijstje met ‘dingen die je wilt doen’. Deze oefening helpt je om te ontspannen en vooral om keuzes te maken. Indien je de decembermaand al met huivering tegemoet ziet vanwege de verwachtingen van je familie, of vrienden, wees hier dan ook op tijd duidelijk in, naar jezelf en de anderen. Het kost misschien hier en daar wat discussie (want, waarom ga je wel naar verjaardag van de één, en niet naar feestje van de ander) maar uiteindelijk zal je ervaren dat ook duidelijkheid rust brengt.

keuzes maken

Keuzes maken is belangrijk om rust te kunnen creëren, niet altijd makkelijk.

4. Alles is balans

Als er iets is wat ik mij herinner uit mijn studie rondom stress is het het belasting-belastbaarheid-model. Simpel gezegd: alles draait om balans, evenwicht tussen drukte en ontspanning, tussen energie geven en energie krijgen. Ben je in evenwicht, dan ben je ontspannen, maar helt de balans over dan beginnen de klachten. Daarbij verschillen mensen van elkaar qua belastbaarheid. De ene persoon kan meer hebben, zijn of haar belastbaarheid is groter, dan de andere persoon. Het is maar net waar jouw balans ligt. Je kunt een enorm drukke baan hebben en toch geen last hebben van stress. Je kan uit een hele drukke familie komen en zelf totaal zen zijn. Zo kun je ook in een enorm drukke stad wonen, maar indien je juist energie krijgt van die drukte, dan heb je niet veel ontspanning nodig. Merk je dat het je uitput, dan zal je op zoek moeten gaan naar wat jou energie geeft en wat ontspannend werkt.

werk ontspannen

Work hard, play hard…dit is niet voor iedereen even makkelijk.

5. Slaap…en wat laatste tips

Mijn laatste tip klinkt nogal saai, maar ik weet dat veel mensen structureel veel minder uren slapen dan goed voor hen is. Je zult merken dat zodra je een aantal nachten per week zorgt voor dat je voldoende slaap krijgt, je veel meer ontspannen de dag in kunt gaan. Daarbij zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen. Je heb vast wel eens gehoord van mindfullness, yoga en ontspanningsoefeningen welke allemaal kunnen helpen om te ontspannen. Ook zijn er vele zelfhulp boeken op de markt over ontspannen te vinden. In deze blog wilde ik echter wat basics meegeven die iedereen kan oppakken.

Dus, dit waren mijn tips! Vond je ze nuttig? En woon jij in de stad en hoe ervaar je dit? Deel jouw ervaringen in de comment box onder deze blog.

reizen ontspannen

Op reis gaan helpt doorgaans ook om te ontspannen. Lees voor tips mijn vele andere blogs!

Ook belangrijk

Heb je het gevoel dat je al langere tijd helemaal niet meer kunt ontspannen? Loop je met stress en gaat dit maar niet over? Dan is het heel belangrijk om hierover met iemand te praten, je huisarts bijvoorbeeld. Hij/zij kan je verder helpen richting een oplossing.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
ontspannen lifestyle

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.