plantenpot

5x plant inspiratie vanuit Zuid-Europa.

Planten en bloemen

Naast reizen zijn bloemen en planten voor mij ook iets waar ik graag mee bezig ben. Vaak lopen deze interesses ook door elkaar: regelmatig kom ik tijdens een vakantie mooie planten tegen, of zie ik ergens vrolijk gekleurde bloemen mooi opgesteld staan en denk ik “hé dat is leuk! Dat zou ik thuis ook moeten proberen!” In deze blog deel ik een aantal van deze inspiratiemomenten met je. Lees verder voor leuke tips om je huis groener te maken!
plant inspiratie

1. Bloemen fleuren op

Het staat vaak al snel gezellig, een boeketje op tafel. Maar daar heb ik het in deze blog niet over. Je kunt namelijk heel veel soorten bloemen in pot kopen welke veel langer goed blijven dan een boeket! Denk aan margrieten, de vrolijke kalanchoë of van die schattige mini roosjes in pot. Je kunt ervoor kiezen om een paar mooie varianten op je balkon te zetten, dat doet al snel zomers aan. Nu is overdrijven natuurlijk ook mogelijk, zoals je hieronder op de foto kunt zien. Dit was in Rethymnon op Kreta en het is overigens wel dé manier om buren én zonlicht weg te houden, dus mocht dat zijn wat je wil…

bloemen in pot

Dat moment dat de 3 voor de prijs van 1 actie je wel erg gretig maakte…

bloemen pot

Maar het kan natuurlijk ook zo: heel gezellig die kleurtjes!

2. Minstens zo belangrijk als de plant zelf: de plantenpot

Ik zie wel vaker planten in echt mooie plantenpotten staan, maar degenen in Taormina, Sicilië spanden de kroon. Zie bijvoorbeeld de foto hieronder. Als je planten aanschaft om je interieur een boost te geven, kijk dan vooral ook naar welke plantenpot je erbij koopt, want dit is voor de uitstraling minstens zo belangrijk.

Mooie potten hoeven trouwens niet duur te zijn. Soms tref je een verrassend mooi exemplaar aan bij winkels waar je het niet in eerste instantie verwacht zoals bijvoorbeeld HEMA*. Bij HEMA tref je een mooi assortiment van bloempotten* aan waar geheid iets leuks tussen zit voor bij jou thuis. 

plantenpot

Mooie keramieken pot in Taormina, Sicilië

3. Ga voor tropisch, koop een cactus!

Het kan voorkomen dat je niet echt groene vingers hebt, maar je het wel leuk lijkt om planten in huis te hebben. Geen nood! Er zijn plantensoorten die wel tegen een stootje kunnen. In het bijzonder cactussen en vetplanten. Dit zijn planten die maar zelden water nodig hebben en verder heb je er geen omkijken naar. Reden dat je deze ook zeer veel in het zuiden van Europa tegenkomt. In ons Nederlandse klimaat blijven cactussen doorgaans voor lange tijd klein. Hieronder op de foto zie je dat cactussen ook best groot kunnen worden!
cactus sicilië

Er zijn uitzonderingen van vetplanten die ook in Nederland heel groot kunnen worden…Bij mij thuis vind de Agave het klimaat blijkbaar toch prettig genoeg om inmiddels al boven de tafel uit te groeien…
vetplant cactus

4. Geen ruimte? Kies mini

Mocht je heel klein wonen dan kan je nog steeds planten aanschaffen. Koop ze simpelweg iets kleiner in. Zoals je op onderstaande foto’s kunt zien, voegen juist de kleine plantjes een leuke sfeer toe aan het geheel. Bijkomend voordeel is dat ze doorgaans stukken goedkoper zijn dan hun reuzenbroers en -zussen.
mini planten plantspiration12

5. Creëer je eigen kruidentuin

Waar ik jaloers op kan zijn is hoe gemakkelijk in Zuid-Europa groenten en kruiden groeien! Je hoeft ze amper te verzorgen, ze weerstaan alle zonneschijn en beetje regen en per seizoen oogst men er heerlijke tomaten, aubergines, munt, basilicum, citroenen, sinaasappels…en ga zo nog maar even door.

Het is in ons klimaat een stuk lastiger om kruiden en groenten te verbouwen, al heb ik kerstomaatjes reeds een keer met succes kunnen grootbrengen en oogsten en ook dit jaar gaat het vooralsnog goed met de tomatenplant. Maar toch, tegen die heerlijke groenten uit eigen tuin in Sicilië kan niet veel op…

groenten tuin

Ten slotte

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren door deze voorbeelden welke ik tegenkwam op vakantie. Uiteindelijk geven bloemen en planten nét even dat beetje meer aan je interieur.
planten inspiratie

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
plant inspiratie

  • de linkjes aangegeven met een * zijn affiliate links. Door via deze links iets te kopen, betaal je niks extra, maar support je wel mijn website!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.