Palermo aperitivo

5x mijn tips om te doen in Sicilië (en ik deed ze zelf voor het eerst afgelopen zomer)

Een persoonlijke terugblik én reistips blog

Al bezoek ik al sinds zeven jaar Sicilië en ben ik er tot nu toe in die jaren tien keer geweest, toch waren er ook deze zomer weer een aantal dingen die ik voor het eerst deed. Een aantal van deze ervaringen zet ik in deze blog voor je op een rij als tips! En ik zou je ze willen aanraden om eerder te doen, niet pas zodra je het eiland voor de tiende keer bezoekt!

Palermo aperitivo
In deze blog blik ik terug op afgelopen zomer én geef ik je een aantal tips voor jouw reis naar Sicilië!

1. Palermo bezoeken

Voor diegenen die wanneer zij Sicilië op de planning hebben staan wél direct ook Palermo op de route meenemen, jullie kunnen doorscrollen naar puntje 2 of misschien ook maar meteen naar 3. Ik behoorde tot de groep die tot dusver enkel een keer langs Palermo heen was gereden op weg naar Trapani en Erice. Deze zomer kwam het er eindelijk van: ik bezocht de hoofdstad en ondanks dat het er su-per-warm was, was het heel leuk om door de straten van Palermo te wandelen en een aantal mooie bezienswaardigheden op te zoeken. Mijn favoriete stukje van de stad? Dat kan je lezen in deze blog.

Palermo quattro canti
Palermo is een erg leuke stad!

2. Streetfood eten in Palermo

Je zou denken dat je op het hele eiland wel dezelfde gerechten tegenkomt, alsook hetzelfde soort streetfood. In Sicilië zijn er echter wel wat verschillen tussen de oost- en de westkust te vinden. Nieuwsgierig was ik daarom naar de aranciná in Palermo ondanks dat ik de arancinó uit Catania wel goed ken. Conclusie: ook de arancina uit Palermo is heerlijk, vooral op een warme dag dat je wel wat zout kunt gebruiken. Ook vond ik de panelle erg lekker. Een broodje met milza (milt) had ik ook kunnen proeven, maar eh… die heb ik aan me voorbij laten gaan.

Panelle arancini
Ook bij een pizzeria aten we als starter een mix van panelle en mini arancini en chips

3. Zwemmen bij Mondello en San Vito lo Capo

Alweer een tijdje geleden plaatste ik een lijstje van de mooiste stranden van Sicilië. Zodra ik weer een mooi strand heb bezocht, geef ik deze blog post een update en inmiddels kunnen daar weer twee nieuwe plaatsen aan toegevoegd: Mondello en San Vito lo Capo. Het strand bij Mondello is erg mooi en het water is er heel helder. San Vito lo Capo idem. Beide plekken zijn zandstranden, dat vind ik zelf wel zo fijn voor als we ergens een hele dag naartoe gaan. De plekken aan zee waar de kust uit rotsen bestaat, hebben als voordeel dat de zee er nóg helderder is en je er veel vissen kunt zien zwemmen.

Mondello zee
De heldere zee bij Mondello en hieronder de heldere zee bij San Vito lo Capo. Zoek de verschillen!
San Vito lo Capo zee
Het verschil zit hem in de omgeving 🙂

Nog een andere primeur voor mij, maar die zou ik je willen afraden: omkleden op het strand van kleding naar bikini. Meestal ben ik er op voorbereid dat we ergens naar zee gaan en trek ik mijn bikini al onder mijn kleding aan, maar deze zomer toen we naar Mondello reden niet. Ter plekke heb ik mij dus omgekleed met behulp van een handdoek, maar zo behendig als ik het andere dames zag doen, nouja, je raadt het wel.

San Vito lo Capo al mare
Tip: huur een parasol met twee strandbedjes bij Peppi’s Center en krijg er gratis parkeren en gebruik maken van toilet bij!

4. Onbijten met een treccia al pistacchio

Het is erg leuk om in Sicilië voor je ontbijt een bar op te zoeken, als je een zoetekauw bent tenminste. Tijdens de warme zomers ontbijten we er regelmatig met een ‘granita con brioche‘, we hebben ons er dit jaar ook weer tegoed aan gedaan. In Castellamare zag ik onderstaand zoet broodje in de toonbank liggen en ik vroeg aan mijn man hoe het heette om het te kunnen bestellen: het is een treccia al pistaccio (gevlecht zoet broodje met pistache crème). Ook proefden we er nog een gebakje met ricotta vulling en gingen met weer voldoende energie voor de rest van de ochtend op pad.

treccia col pistacchio
Onbijten in Sicilië: heerlijke zoetigheden!

Tip: nieuwsgierig geworden naar wat voor lekkers je allemaal nog meer kan proeven op Sicilië? Lees mijn blog Must-eats in Sicilië: 10x dit moet je proeven.

5. Een testa di Moro souvenir op de kop tikken (en waarom dit tegelijk een woordgrapje is)

We waren te gast op een Siciliaanse bruiloft. Dat is overigens ook iets wat ik iedereen zou aanraden, maar inderdaad, je kunt dat niet eenvoudigweg inplannen natuurlijk. Waarom ik hierover begin is omdat we als aandenken een ‘testa di moro‘ meekregen. Ik ben er erg blij mee, want ik vind ze erg mooi! Het verhaal achter de keramieken hoofden is echter nogal bruut, maar als je het mij vraagt, tegelijk ook heel Siciliaans. Je kunt het hier lezen. Zodra je het verhaal achter de ‘teste di moro‘ kent, begrijp je ook mijn woordgrapje…

testa moro siciliana
Deze ’testa di Moro’ staat mooi in onze woonkamer. Je hebt ze in allerlei kleuren en maten!

Nog meer tips

Dit waren mijn tips voor als je Sicilië bezoekt om zeker mee te nemen in je planning! Wil je nog meer inspiratie opdoen voordat je naar dit mooie eiland vertrekt? Bekijk op deze pagina alle blogs over Sicilië welke ik publiceerde tot nu toe. Lees bijvoorbeeld:

Wat te doen in Sicilië in de herfst
-10x dit moet je doen in Syracuse
En bekijk hier een leuke wandelroute om een aantal mooie bezienswaardigheden in het centrum van Catania te ontdekken: een winterse wandeling in Catania

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

Sicilië tips
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.