2x must-visits bij Agrigento.

Agrigento

In het zuiden van Sicilië ligt de stad Agrigento. De stad zelf is niet heel erg bijzonder, het is niet echt een mooie stad om in rond te wandelen. De omgeving is echter zeer de moeite waard! In deze blog deel ik welke bezienswaardigheden je in de omgeving van Agrigento kunt bewonderen en geef ik je ook nog tips voor waar te verblijven en waar je er lekker kunt eten!

Agrigento

Agrigento in de verte, gezien vanuit de Valle dei Templi.

Valle dei Templi

Vlakbij Agrigento kan je de Valle dei Templi, de vallei van de tempels, bezoeken. Dit stukje UNESCO werelderfgoed is een echte must-visit. In het hele gebied staan tien tempels uit de Griekse tijd welke erg indrukwekkend zijn om te bekijken. Niet alle tempels zijn even intact, het best bewaard gebleven is de Concordia welke je hieronder op de foto kunt zien. Deze tempel dateert uit ongeveer 430 voor Christus. Bij tempel Giunione, welke wat hoger op een heuvel ligt, heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Tijdens je bezoek kan je een audiotour volgen en ook rondleidingen met een gids zijn mogelijk. Je kunt je bezoek uitbreiden met een extra ticket voor de bijbehorende tuinen en nog een archeologisch museum. Alleen al de tempels zelf bewonderen is de moeite waard. Tip voor een bezoek tijdens warme zomers: ga vroeg in de ochtend of in de avond, of kies een dag uit dat het een beetje bewolkt is. Het kan er erg warm zijn!

Concordia Valle dei Templi

De Concordia is de meest complete tempel in de Valle dei Templi.

Giunione Agrigento

Tempel Giunione staat bovenop een heuvel.

Scala dei Turchi

Iets verderop ligt een echt natuurwonder: de Scala dei Turchi. Deze witte rotsen, gevormd door eeuwenlange erosie, zijn erg fotogeniek en mooi om te bekijken. Ik vond het een beetje spannend om erop te lopen, de rotsen zijn hier en daar steil en lijken erg glad! Achteraf bleek ook nog dat het sinds 2017 verboden is om de rotsen te beklimmen, er zou rots afbreken wat teveel gevaar oplevert…

scala dei turchi

De Scala dei Turchi zijn prachtig om te zien!

Hier schijnt echter nagenoeg niemand acht op te slaan. Het is ook niet helemaal duidelijk of dit enkel om een klein deel van de rotspartij gaat, of om het totale stuk. Er stond een bord waarop enkel stond dat je met respect met de natuur om moet gaan, niet dat het verboden was om te betreden. In ieder geval, wij waren vroeg in de ochtend erheen gegaan, om de warmte voor te zijn en ook de drukte. Dat was maar goed ook, want dit is een populaire bezienswaardigheid. Daarbij is het vanaf de parkeerplaatsen een stukje lopen van ongeveer 20 minuten waarvan een deel heuvelafwaarts via trappen. Wat je er altijd kunt doen is een duik nemen in de zee. De Scala dei Turchi ligt tussen stranden waar je heerlijk kunt uitblazen na je wandeltocht en een frisse duik kunt nemen.

scala dei turchi agrigento

Door de eeuwen heen is deze sculptuur door de wind en erosie ontstaan.

scala dei turchi strand

Wat altijd kan is een frisse duik in zee nemen rondom de Scala dei Turchi.

Verblijf aan zee in plaats van in Agrigento

Indien je deze bezienswaardigheden in de zomer wilt bezoeken, is het aan te raden om een verblijf in één van de plaatsjes aan zee te boeken. Hier is het een stuk aangenamer dan in de stad en doordat je aan het strand zit, kan je gemakkelijk een duik in zee nemen zo vaak als je wilt. Wij verbleven in Siculiana Marina in het eenvoudige maar ruime en schone resort Sole Mediterraneo met vele faciliteiten en vriendelijke bediening. We troffen er ook nog een restaurant aan met echt de allerbeste visgerechten ooit: restaurant Lustru di Luna. Nog verser vis op je bord zien te krijgen is nagenoeg onmogelijk. Daarbij kan je vanaf het terras aan zee de mooie zonsondergang bekijken.

zonsondergang

De zonsondergang bij Siculiana Marina.

Praktische informatie

Indien je deze kant van Sicilië wilt bezoeken, kan je het beste naar Palermo vliegen, al maakt de afstand niet heel veel uit vergeleken met reizen vanaf het vliegveld in Catania. Vanaf Palermo is het nog 2 uur en een kwartier rijden naar Agrigento, vanaf Catania is het ook 2 uur rijden. Het hangt natuurlijk wel af van welke andere plaatsen je nog in Sicilië wilt bezoeken: die aan de westkant, of aan de oostkant. Bekijk de mogelijkheden op Booking.com* om te verblijven in of rondom Agrigento en boek gemakkelijk jouw accomodatie.

Wil je nog meer informatie over Sicilië lezen? Bezoek mijn speciale Sicilië pagina met nog meer blogs over dit mooie eiland.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
agrigento

 

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.