Glow-in-the-dark-boom!? Over stadsontwikkeling en de natuur.

photo credit
Deze maanden vindt de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) plaats. Het thema is ‘Urban By Nature’. Er zijn namelijk nogal wat milieuproblemen in de wereld, maar er staan  tegenwoordig meer bomen in stadsparken dan in bossen. En sommige plantensoorten die met uitsterven worden bedreigd, vinden een beschermde plek in de stad om weer te groeien. Hoe ongelooflijk dit ook klinkt: de stad is een belangrijke plek voor de natuur. Had je de stad ooit al eens zo bekeken?
photo credit
De tentoonstelling gaat daarom ook niet zozeer over de nieuwste architectuur, maar des te meer over projecten van stadsontwikkeling op een duurzame en ecologische manier. Zo wordt bijvoorbeeld ingezoomd op projecten waarin het duurzaam leven in een stad mogelijk wordt gemaakt door ‘samen te werken’ met de natuur. Een tunnel kan bijvoorbeeld zo worden gebouwd dat deze de kwaliteit van het ecosysteem in de omgeving verbeterd. En misschien hebben we over een aantal jaren ‘Glow-in-the-dark-bomen’ langs de kant van de weg staan als stadsverlichting. Dat klinkt nu nog absurd! Maar het mag duidelijk zijn: op diverse manieren wordt onderzocht hoe we de stad meer onderdeel van een ecosysteem kunnen laten worden. Of andersom: hoe het ecosysteem onderdeel wordt van de stad!
photo credit
Een ander leuk onderdeel van de tentoonstelling heet ‘Pure Veerkracht’ en geeft weer hoe de natuur in de stad zich aanpast aan de stad: vogels die hun nesten bouwen van takjes en plastic afval en zoals ik al eerder noemde, planten die het beter doen in de stad dan in hun natuurlijke omgeving. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Ga dan hier naar de website: IABR.nl en bezoek ook deze site: Cities aliveDe tentoonstelling is nog te bezoeken tot 24 augustus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.