balkontuin

5x tuinieren in de stad: balkonplanten en trends.

Tuin?

Het is groen en je ziet het niet: veel inwoners van de stad beschikken niet over een tuin! Een balkon hebben ze echter vaak wel en ook grote vensterbanken ontbreken niet. Dit brengt voldoende mogelijkheden om toch aan de slag te gaan met planten, bloemen en kruiden! In deze blog geef ik je een aantal tips en neem ik de trends met je door.

Bloemen het hele jaar door

Het geeft je balkon een vrolijk gezicht: zet een vaas of bloempot met bloemen op een tafeltje, of zet ze neer op de grond en het geeft al direct meer sfeer! In de lente kan je kiezen voor narcissen of tulpen, in het najaar is bijvoorbeeld de bolchrysant een plant die lang in bloei staat.

Het hele jaar door kan je ervoor kiezen om je woonkamer op te fleuren met een bosje bloemen. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water staan en verwijder een bloem uit het boeket zodra deze is uitgebloeid. Zo kan een boeket er doorgaans wel een week fris uitzien!

Narcissen
Bloemen frissen je interieur meteen op!

Stadsmoestuin

Ook als je op 4 hoog woont, kan je je eigen kruiden verbouwen. Hiervoor is geen tuin nodig! Je kunt een aantal potjes met kruiden onderhouden, of in 1 grote pot verschillende kruiden bij elkaar zetten. De kruiden die het makkelijkst te onderhouden zijn, zijn bijvoorbeeld munt, rozemarijn, tijm, salie en basilicum. Op deze manier creëer je een mini-moestuintje waardoor je je eigen verse kruiden in je gerechten kunt gebruiken.

Trend 1: Hangplanten

De hangplant is in opkomst, meer en meer zie je deze plant in het interieur verschijnen. Heb je een balkon welke beschut is tegen de wind, dan geeft het ophangen van een paar hangplantjes een gezellige sfeer! Ook voor binnen kunnen deze soort planten een mooi effect geven.

bloempot HEMA
In het assortiment van HEMA vind je onder andere deze leuke bloempotten!*

Trend 2: gebruik een stolp

Ook dit is een trend: een stolp over een plant plaatsen of over meerdere kleine plantjes! Een plant die zich hier makkelijk voor leent is de cactus. Cactussen hebben weinig water nodig en blijven lange tijd mooi. Een voordeel voor buiten op je balkontafel is dat de plant niet snel weg zal waaien bij harde wind. Daarbij is het verstandig af en toe in de avond de stolp van de plant af te halen zodat de plant frisse lucht krijgt.

stolp
Vergeet niet een stolp af en toe van de planten af te halen zodat de planten weer frisse lucht krijgt

Trend 3: op hoge poten

Wat ook een leuk effect geeft in je woonkamer of op je balkon is een plantenstandaard! Zo komt de plant iets hoger te staan en kan je ook variëren in hoogtes. Plantenstandaarden kun je in alle vormen en maten kopen bij bijvoorbeeld de Praxis, een tuincentrum, of via Etsy zoals de plantstandaard op de foto hieronder. Heb je ergens nog een klein tafeltje staan of een kruk, dan lenen deze zich ook gemakkelijk voor deze trend.

Meer inspiratie

In deze blog heb ik een aantal tips gegeven voor hoe je je balkon of interieur met planten kunt decoreren. Wil je nog meer inspiratie hierover opdoen? Bekijk dan ook eens de website van Urban Jungle Bloggers! Het is hun grote wens dat de huizen in steden groener worden ingericht en ze delen hun tips en inspiratie hiervoor.

Ga je ook aan de slag met je huis groener maken? Deel je resultaat via een reactie onder deze blog of via social media!

urban jungle
Ook al heb je weinig ruimte, toch kan je de boel makkelijk opfleuren met planten! photo credit

Deze tips op Pinterest bewaren? Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

pin plantinspiratie stad
  • de linkjes aangegeven met een * zijn affiliate links. Dit is een makkelijke manier om Cities ’n Stories te supporten. Het artikel kost niks extra zodra je het via mijn website koopt en je support tegelijk mijn blog!
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.