Winterse zoetigheden uit Sicilië.

Gezelligheid en lekker eten in Sicilië

Ook al is het in Sicilië doorgaans zo’n tien graden warmer dan hier, toch begint ook daar in november het koudere weer langzaam op te komen en worden de dagen korter. Sicilianen zijn dol op gezelligheid en heerlijk eten en hierdoor kent ook dit seizoen zo zijn specials als het gaat om zoete lekkernijen! November en december zijn de maanden waarin de eerste verse ricotta verkrijgbaar is, waarin de eerste sinaasappels en citroenen geplukt kunnen worden en waarin ook amandelen opnieuw een rol spelen. Lees snel verder en ontdek welke typische zoetigheden je er in deze maanden kan proeven. Probeer ook de recepten om ze zelf te maken!

cannoli verse ricotta

cannoli zijn het lekkerst met verse ricotta – photo credit

Cannoli, een dolce met verse ricotta

Cannoli kan je het hele jaar door kopen, maar waarom is dit bij uitstek een winterse lekkernij? Elke Siciliaan weet dat je medio november de beste ricotta kan kopen. Tijdens droge zomers eten de schapen weinig vers gras, dat wat ze wel in de winter weer kunnen grazen en hiervan is de smaak van de ricotta erg afhankelijk. Het is een beetje te vergelijken met de smaak van graskaas bij ons zodra de koeien weer in de weide kunnen. Ook omdat cannoli ook best machtig zijn, is het meer een dolce om in de winter te eten.

ricotta creme

het beste kan je de cannoli ter plekke laten vullen met de zoete ricotta creme – photo credit

Het beste is om bij een pasticceria het krokant gefrituurde deeg ter plekke te laten vullen met de ricottacrème. Cannoli die al zijn voorbereid, liggen er doorgaans mooi bij in de toonbank, maar het deeg is vaak al zacht geworden en daardoor smaken ze veel minder lekker. Wil je cannoli zelf maken? Bekijk dan het recept hiervoor op Culy.nl

zelf cannoli maken

zelf cannoli maken – photo credit

Cassata Siciliana, ijs, taart of ijstaart?

Als je zoekt naar wat cassata siciliana is, kom je vaak terecht bij ijstaarten. Hier in Nederland is cassata siciliana ooit geintroduceerd als ijssmaak, terwijl het van origine een gebakje is. De echte cassata siciliana is een taartje dat bestaat uit ingrediënten zoals marsepein en verse ricotta. Later zijn er de geconfijte vruchten zoals sinaasappel aan toegevoegd. Een cassata is wat bewerkelijker om te maken, maar op Smulweb vond ik er een makkelijk uitgelegd recept voor.

cassata siciliana

ik proefde hier een mini variant van de cassata siciliana

Marsepein, de amandel in het zoet

Voor wie er dacht dat we het enige land waren met wat tradities met marsepein, heeft het mis! Vooral in het westen van Sicilië wordt er ontzettend veel marsepein geproduceerd, al worden er op het hele eiland de amandelen veelvuldig gebruikt in diverse zoete en ook hartige recepten. Het schijnt dat de Arabieren het verwerken van de amandel tot deze zoetigheid hebben geïntroduceerd in Sicilië. Marsepein wordt vaak in de vorm van fruit gemaakt zoals je hieronder op de foto kunt zien.

marsepein

marsepein – photo credit

Torrone, nog meer amandel

Wat er ook met amandel wordt gemaakt is de torrone, een soort nougat welke hoort bij de kerstdagen. Torrone is er in diverse smaken en ook de zachtheid of hardheid van de torrone kan verschillen! Pas dus op dat je niet je tanden erop stukbijt. Torrone morbido zoals je hieronder op de foto kunt zien, is de zachte variant welke het meeste weg heeft van onze nougat. Torrone is vrij gemakkelijk zelf te maken. Lees hier het recept!

torrone

torrone kan je vinden in veel verschillende smaken! – photo credit

Nog meer zoets

Dit waren slechts vier voorbeelden van de heerlijke zoetigheden welke je kunt vinden in Sicilië. Er zijn er nog veel meer! Van diverse speciale kerstkoekjes tot een chocoladegebak wat wel heel erg lijkt op onze arretjescake, er zijn vele recepten te vinden. Dit vind ik zelf echter de lekkerste en meest kleurrijke lekkernijen die er te vinden zijn. Indien je op zoek bent naar tips voor reizen door Sicilië, lees dan ook mijn andere blogs over dit mooie eiland zoals:

6x Sicilië in de winter

Andiamo! 7x insiders tips voor een vakantie naar Sicilië

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
winterse zoetigheden Sicilië

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.