10x tips voor een stedentrip rondom de feestdagen.

Nog …. dagen tot kerst!

Het klinkt nog ver weg, kerst, maar voor wie nog een midweekje of weekendje weg wil boeken is het toch al erg dichtbij! In deze blog deel ik je mijn tips voor welke steden te bezoeken tijdens de decembermaand. Steden die zich hullen in een prachtige kerstsfeer, of die door hun ligging een perfecte bestemming zijn voor een bezoek tijdens het winterseizoen.

kerstmarkt

De gezelligheid van de kerstmarkten komt er weer aan!

In Nederland zelf:

1. Maastricht

Al een flinke tijd organiseert Maastricht mooie kerstmarkten tijdens de wintermaanden. Onder de noemer Magisch Maastricht krijgt de stad naast de mooie sfeer die zij al had, nog net even wat meer een feestelijke uitstraling. Bekijk de tips op de website van Magisch Maastricht zoals de speciale hotelarrangementen! Vanuit Maastricht ben je ook snel in de omliggende natuur en leent bijvoorbeeld de natuur in het Geuldal zich voor prachtige winterwandelingen

2. Deventer

Wie Deventer zegt rond kersttijd zegt Dickens. In het weekend van 16 en 17 december kan je rond de 900 personages uit de werken van Charles Dickens komen bewonderen! Ben je ook dol op dit verkleedfestijn en wil je het een keer zelf meemaken, boek dan snel nog je overnachting voor in december. Het Dickens event zelf is gratis.

kerst londen

Londen is altijd erg leuk om te bezoeken. De kerstsfeer maakt het nog specialer.

Aan de overkant van de Noordzee:

3. Londen

In Londen hangt de kerstsfeer al vroeg, meestal is de stad al vanaf begin november volledig in kerstsfeer gehuld! In Hyde Park kan je een hele grote kerstmarkt bezoeken en ook het stadscentrum heeft door alle kerstdecoratie een vrolijke sfeer. Tip: ga naar Londen met de trein! Bekijk de prijzen voor tickets op NSInternational.nl*

4. Edinburgh

Edinburgh is een stad met een hele stoere middeleeuwse sfeer en de kerstdecoratie hier bovenop maakt het een hele leuk stad om tijdens de decembermaand een tijdje te verblijven. Ben je daarbij fan van Harry Potter, dan moet je zeker eens een keer erheen reizen. Edinburgh is de stad waar J.K. Rowling ooit de boeken schreef en haar inspiratie voor de boeken heeft opgedaan! Meer informatie over welke kerst evenementen in de stad worden georganiseerd kan vinden op de website van Edinburgh Christmas.

Keulen schaatsbaan

De schaatsbaan op een kerstmarkt in Keulen geeft veel vertier.

In Duitsland:

5. Keulen

Wie Duitsland zegt, zegt kerstmarkt en inderdaad, dat kunnen ze heel erg goed! Keulen ligt vrij dichtbij Nederland en is sowieso een erg leuke stad om te bezoeken. In kerstsfeer is de stad ook erg mooi en op de kerstmarkten kan je genieten van Duitse lekkernijen en gezelligheid. Ook ik bezocht Keulen een keer tijdens de feestdagen en genoot van de mooie kerstsfeer. In een van mijn eerdere blogs over deze stad kan je lezen hoe er een gezellig dagje uit in Keulen van te maken.

6. Frankfurt

Ook de stad Frankfurt hult zich in mooie kerstsferen. Vanaf eind november staat hier een van de grootste kerstmarkten van Duitsland! Net als Keulen is deze stad erg beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en is er veel gerenoveerd of opnieuw gebouwd. Dit maakt dat er wel wat historie te vinden is, maar vooral in het centrum waar de mooie vakwerkhuizen nog te zien zijn. De steeds terugkerende kerstmarkt is echter al wel echt heel erg oud en geeft de stad een gezellige sfeer.

Parijs notre dame

Parijs met kerst is echt een aanrader!

Naar het zuiden:

7. Parijs

Parijs wordt altijd al de lichtstad genoemd. Tijdens de kerstperiode komen daar nog eens heel veel lichtjes bij! De grote warenhuizen hullen zich in mooie kerstverlichting en ook wordt de stad met diverse kerstbomen mooi versierd. Ook kan je er vele kerstmarkten vinden en een ijsbaan, maar natuurlijk is de stad al een bezoekje waard vanwege de bezienswaardigheden die je er door het jaar heen ook treft. Ook Parijs is een stad bij uitstek om met de trein naartoe te reizen. Bekijk voor prijzen en tickets de informatie op NSInternational*

8. Luxemburg

Luxemburg stad is een oude stad en ligt erg mooi tussen prachtige natuur. Tijdens de wintermaanden kun je er mooie wandelingen maken en in de stad zelf genieten van de mooie kerstsfeer. In Luxemburg wordt jaarlijks het winterevent Winterlights georganiseerd. Dit vindt doorgaans vanaf medio november tot ergens begin januari plaats. Op deze website kan je alle informatie vinden, zoals ook waar de kerstmarkten zijn. Lees voor meer tips ook mijn eerdere blog over historie en gezelligheid in Luxemburg stad!

Noel Luxemburg

Ook in Luxemburg kan je een joyeux Noel meemaken – photo credit

Italiaanse sferen:

9. Turijn

In deze 3e grootste stad van Italië kan je tijdens de kerstdagen het lichtjesfestival luci d’Artista bewonderen. Denk aan kerstlichtjes en dan in tienvoud! Hele lichtkunstwerken met elk jaar een ander thema verlichten de stad en maken de kerstsfeer compleet. Vergeet tijdens je bezoek ook niet om pannetone, het Italiaanse kerstbrood te proeven! Vers bij de bakker smaakt deze toch echt heel anders dan de veelal industrieel gemaakte varianten die je hier in Nederland kunt kopen.

10. Salerno

Salerno is een karakteristiek stadje in de buurt van Napels en sinds een aantal jaren is het lichtjes festival luci d’Artista ook daar te bewonderen. Ook hier veranderd het thema elk jaar en worden de meest prachtige lichtkunstwerken in en over de stad heen neergezet.

Praktische informatie

Dit waren mijn tien tips voor een stedentrip rondom de feestdagen! Ga jij iets leuks doen met kerst? Of heb je geen plannen? Laat het weten via de social media of via een reactie onder deze blog!

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
stedentrip kerst

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.