Verhalen en het jaar van het boek

Verhalen in de stad
Een verhaal in de stad ligt zo op straat. Als je rondwandelt spreken de gebouwen. Als je er even bij stilstaat, zal hun historie je meenemen naar vervlogen tijden! Ook de moderne architectuur spreekt boekdelen. Hun statische of vloeiende lijnen, weerkaatsend in het zonlicht, zullen je vertellen over een ontwerper die ooit  midden in de nacht nog werkte aan het laatste stukje van de tekeningen. Als je kijkt naar de gezichten van de mensen in de stad zie je in ieder gezicht een verhaal. Alles komt voorbij: verdriet, vrolijkheid, mensen die opgeruimd zijn of gestresst, jong of oud, arm of rijk. In de stad zijn vele verhalen te vinden.

Die avond…
Zie daar bijvoorbeeld de dakloze, een praatje makend tegen een andere dakloze, in hun verweerde gezichten een grote grijns. Waar zouden ze het over hebben? En daar aan de overkant rookt een winkeleigenaar een sigaretje een beetje bij de ingang van zijn winkel vandaan. Hij heeft al diverse pogingen om te stoppen ondernomen. Maar het is nog niet gelukt. De steeds meer tegenvallende omzet van zijn winkel geeft hem teveel stress! Hij wacht nog even voordat hij zijn winkel weer inloopt. Een groepje goed geklede vrouwen loopt voorbij. Bij welk bedrijf zouden ze werken? Of zijn zij eigenaren van een bedrijf? En wat zouden ze meemaken vandaag? Haast hebben ze in ieder geval. Een van de vrouwen kijkt ondertussen op haar mobieltje. Zou de date die ze vanavond heeft doorgaan? Een zwerm toeristen met fototoestel en al loopt luid pratend in het midden van de straat. Boze fietsers met haast bellen hard om te zeggen dat ze aan de kant moeten gaan. Van de zijlijn sla ik het stilletjes gade. Ik ben onderweg naar de supermarkt en in mijn hoofd heb ik weer een aantal verhalen opgeslagen.

Jaar van het boek
Het jaar 2016 is uitgeroepen tot jaar van het boek! Je kunt alles over dit initiatief lezen op de website. http://www.2016jaarvanhetboek.nl/ Ik vind het een mooi initiatief, want in boeken kun je even wegdromen. Een boek lezen geeft je ontspanning, je kunt er iets door leren, door geïnspireerd worden. Knap vind ik het als een schrijver in staat is tot het schrijven van een boek waarvan men zegt “wow, wat een mooi verhaal!” of “dat was verfrissend!” of “die wending in het plot had ik nooit zien aankomen!”. Daar waar blogs kort zijn, geeft een boek de ruimte voor een lang avontuur. En ook al houd ik van blogs lezen (en ze zelf schrijven!) boeken en het lezen van boeken zou nooit in de vergetelheid moeten raken. Daarom: kijk naar wat er allemaal te beleven valt tijdens het jaar van het boek! En neem weer eens de tijd een boek te lezen. Zoals Annie M.G. Schmidt ooit zei “Alle verhalen eindigen gelukkig, als je maar op tijd stopt”

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.