Isola bella

De kleuren van Sicilië.

Sicily: your happy island.

Onlangs lanceerde visit Sicily, het officiële toerisme informatiepunt van Sicilië, een nieuwe promotiecampagne om het eiland bij toeristen op te kaart te zetten. Met de slogan ‘Sicily, your happy island’ en een aantal vrolijke kleuren die elk voor een aspect van het eiland staan, worden de mooie en positieve kanten van Sicilië onder de aandacht gebracht. In deze blog leg ik je uit waar je kleuren voor staan én geef ik je direct een aantal leuke tips voor wanneer zelf naar Sicilië gaat.

Het nieuwe logo onlangs gelanceerd door Visit Sicily – photo credit

Geel, de kleur van de zon en het land.

De kleur geel in het logo staat voor de zon en de kleur van het landschap. Ofschoon Sicilië ook heel groen kan zijn, is het er vooral ’s zomers tijdens de warme maanden inderdaad vooral geel door de droge aarde en verdroogde gewassen. Geel is echter ook de kleur van de gezellige stadsverlichting die er tijdens warme zomeravonden voor sfeer zorgt. Geel is ten slotte de heerlijke limoncello, net als de geurige citroenen waarmee de bomen op diverse momenten van het jaar gevuld zijn.

Zonsondergang zee
Een mooie zonsondergang aan zee bij Ortigia
Noto
Het sfeervol verlichte stadje Noto waar alle gebouwen in het centrum met tufsteen zijn gebouwd.
citroenen kleur sicilie
Geel is natuurlijk ook de kleur van de citroenen!

Van citroenen wordt ook heerlijke granita gemaakt! In deze blog lees je mijn recept.

Blauw, de kleur van de zee.

Sicilië staat bekend om haar mooie stranden en heldere zee. Dit is dan ook de tweede kleur in het logo. De zee is heerlijk om in te zwemmen tijdens warme zomerdagen, in te snorkelen om de vele vissen en ricchi te ontdekken, of om op te varen om bijvoorbeeld de grotten rondom Isola Bella te verkennen! De zee rondom Sicilië verveelt niet snel. Op de foto’s hieronder zie je een aantal prachtige stranden.

sicilie kleuren zee
De zee in verschillende tinten blauw…
Isola bella
Een leuke excursie: met een bootje langs de verschillende grotten rondom Isola Bella bij Taormina
zee Augusta Sicilie
De zee tot aan de horizon.

Oranje, de kleur van de citrusvruchten.

De kleur oranje komt terug in het logo vanwege de vele citrusvruchten die er op het eiland groeien. Naast citroenen, groeien er namelijk ook sinaasappels, mandarijnen en bloedsinaasappels welke worden gebruikt in diverse heerlijke gerechten. Denk aan een frisse salade van venkel met stukken bloedsinaasappel en citroen, of zoet gebak met sinaasappel en kaneel. In mijn blog over must-eats in Sicilië kan je mijn tips vinden voor welke gerechten je echt moet proeven zodra je naar Sicilië gaat.

sinaasappels sicilie
Sinaasappels groeien goed in het mediterraanse klimaat
Aperol
Bij oranje denk ik ook aan mijn favoriete cocktail: Aperol Spritz!

Groen, de kleur van olijven, parken en natuurreservaten.

Citrusvruchten zijn niet de enige gewassen welke door de vruchtbare vulkaangrond op het eiland groeien. Ook sieren vele olijfbomen het eiland en vindt ook in Sicilië ongeveer rond eind september de grote olijvenoogst plaats. Groen staat voor de olijven en olijfolie welke veel op Sicilië wordt geproduceerd. Daarbij denk ik bij de groene kleur aan Sicilië in de lente, wanneer het landschap prachtig groen is. In de zomer kom je groene gewassen voornamelijk tegen in stadsparken en in de riserve naturale, de beschermde natuur veelal aan de kust, waar unieke plantgewassen groeien en zorgen voor beschutting tijdens je dagje aan zee. Sommige riserve naturale zijn gratis te bezoeken, andere tegen betaling. Vooral het riserva dello Zingaro vond ik erg de moeite waard om te bezoeken!

sicilie olijven
Wist je dat het in Sicilië verboden is om olijfbomen te kappen? Ze zijn vaak al eeuwenoud…
bellini catania
Groen is ook het mooi aangelegde park Villa Bellini in Catania

Rood, de vulkaan de Etna en…

De rode kleur staat voor de lava van de vulkaan. De Etna is een actieve vulkaan en juist daardoor veiliger dan niet-actieve vulkanen! Omdat er regelmatig kleine uitbarstingen zijn, is er weinig kans dat er een hele grote uitbarsting komt welke een groot deel van Sicilië in puin zou leggen. Toch leven de eilandbewoners met de vulkaan als met de zee: de vulkaan geeft haar vruchtbare grond, en neemt door de verwoestende lava. Met een gids kan je een indrukwekkende wandeling maken op de Etna. Dit staat overigens nog steeds op mijn to-do list.

Etna Sicilie
De Etna gezien vanuit de verte

Rood staat ook voor tomaten, nog een gewas dat goed groeit onder de vele zon en door de vruchtbare grond. Het pittige vind je terug in de chilipeper waar veel Sicillanen gek op zijn. De kleur rood staat wat mij betreft ook voor de Sicilianen zelf: ze zijn vol vuur en pit. Mijn schoonvader zegt dat dat komt door de voortdurende aanwezigheid van de zon. Al die energie moeten ze simpelweg ook weer kwijt en daardoor laaien gesprekken soms hoog op!

tomaten Sicilie
Tomaten worden vaak in de zon gedroogd om ze vervolgens in pasta’s en salades te gebruiken.
chilipeper
De pittige chilipepers

Ten slotte, de kleuren lichtblauw en zandkleur geel.

In het logo vind je nog twee andere kleuren terug: het lichtblauw van de lucht en zandgeel. De foto hieronder laat zien waarom. Het mooie zomerweer en de vele zandstranden die het eiland rijk is, zorgen voor voldoende mogelijkheden voor een fijne vakantie tijdens de zomermaanden. Bekijk bijvoorbeeld mijn blog over de mooie stranden bij San Lorenzo! Niet alle stranden zijn trouwens zandstranden. Ook vind je veel rotsen langs de kust waar het overigens ook prima toeven is voor een dagje aan zee.

zand
De helderblauwe lucht en het gele zand: Sicilië biedt alles voor een ideale strandvakantie.

Meer tips voor je reis naar Sicilië.

Dit waren de kleuren van het nieuwe logo van Sicilië plus een heel aantal van mijn tips! Ben je op zoek naar meer Sicilië tips? Bekijk hier al mijn blogs over dit mooie eiland.

Meer weten over de kortingsacties voor toerisme welke een aantal maanden geleden werd aangekondigd? Ik volg de informatie op de voet en update regelmatig deze info-blog. Tegelijkertijd houd ik voor je bij welke corona regels er in Sicilië gelden.

Wil je zelf ook een keer naar Sicilië, maar dan het liefst met een georganiseerde reis? TUI biedt een heel aantal mooie pakketten aan, waarin zowel je vlucht als transfer en hotel voor je geregeld zijn. Bekijk hier het aanbod voor reizen naar Sicilië.*

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.