Ontdek de charme van Graz in Oostenrijk.

Graz als stedentrip bestemming

Bij het nadenken over een bestemming voor een stedentrip is Graz meestal niet de eerste stad die in je opkomt. Deze stad is lang onder de radar gebleven, terwijl zij helemaal niet ver weg ligt! Graz ligt in de deelstaat Stiermarken en is naast Wenen de tweede stad van Oostenrijk. Sinds 2017 vliegt KLM er rechtstreeks naartoe en daarmee is het een hele geschikte bestemming geworden voor een weekendje weg, of langer. Lees in deze blog wat er zo leuk is aan Graz!

Graz Schlossberg

Uitzicht vanaf de Schlossberg op Graz – Graz Tourismus Tom Lamm

Sinds 2o11 is zij ‘City of Design’

De stad Graz is sinds 2011 UNESCO ‘City of Design’ waardoor het tot een van de meest vooruitstrevende steden ter wereld behoort. UNESCO heeft tot nu toe 30 steden uitgeroepen tot ‘City of Design’ en tezamen vormen deze steden een netwerk van creatieve steden die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van hun regio. Zo ook de stad Graz. Niet alleen het mooie uitzicht over de rode daken en de imposante klokkentoren, de Uhrturm, is indrukwekkend. Ook vind je er moderne gebouwen, zoals het Kunsthaus en de Murinsel. Deze zijn gebouwd toen Graz in 2003 de Culturele Hoofdstad van Europa was. De gebouwen laten zien dat Graz geheel zijn eigen weg gevonden heeft in het gebruik van glas, staal en beton.

Kunsthaus Graz

Het Kunsthaus is een moderne constructie van staal en glas – Graz Tourismus Harry Schiffer

Daarnaast laat de stad goed zien hoe hedendaagse ontwikkelingen hand in hand gaan met het werelderfgoed van de oude stad. De creatieve design scene is de afgelopen jaren enorm gegroeid, wat heeft geresulteerd in het ontstaan van nieuwe en bijzondere winkels. Hier vormen trendy en kleurrijke designs van mode, sieraden en interieur vaak het middelpunt.

Joanneum kwartier design Graz

Het Joanneum kwartier – Graz Tourismus Harry Schiffer

Wil je weten welke steden er nog meer door UNESCO als ‘city of design’ zijn bestempeld? Je kunt ze vinden op de website van UNESCO Cities of Design.

Het historische centrum is UNESCO werelderfgoed

Graz heeft naast een vooruitstrevende kant ook een heel aantal bezienswaardigheden welke vallen onder het UNESCO werelderfgoed. Het historische centrum, met invloeden van diverse eeuwen, en het Schloss Eggenberg, vallen hieronder. Vanaf het slot heb je een prachtig uitzicht over de stad. Je kunt met een tram van de Schlossbahn de heuvel op naar het slot toe gaan. Het historische centrum is een mooie mix van architectuur met Habsburgse invloeden.

Landhaus architectuur Graz

In het historische centrum is veel mooie architectuur te vinden – Graz Tourismus Tom Lamm

Ten slotte is Graz ook de culinaire hoofdstad van Oostenrijk!

De inwoners van Graz wisten het natuurlijk al, maar sinds 2008 is het pas officieel geworden: Graz is ‘culinaire hoofdstad’ van Oostenrijk en behoort daarmee ook tot de ‘culinaire regio’s van Oostenrijk’. Het doel hiervan is om de producten en specialiteiten die op de drempel van de stad worden gemaakt nog beter zichtbaar te maken. Geheel in lijn met deze eigenschap van de stad worden er diverse culinaire rondleidingen georganiseerd, waarbij je op verschillende locaties in de binnenstad van Graz kan genieten van seizoensgebonden delicatessen. Jaarlijks vind in augustus het evenement ‘de lange tafel van Graz’ plaats. Letterlijk worden er lange tafels neergezet waaraan gasten kunnen genieten van heerlijke gerechten. Je moet er wel snel bij zijn, de 750 plekken zijn doorgaans snel uitverkocht!

lange tafel Graz

De lange tafel van Graz is een jaarlijks culinair evenement in augustus – Graz Tourismus Harry Schiffer

Praktische informatie

Vanaf Schiphol is luchthaven van Graz in 2 uur te bereiken met KLM. Hierdoor kan je er gemakkelijk een korte stedentrip van maken, of een langer verblijf, want de regio waarin Graz ligt leent zich ook voor mooie wandelingen en outdoor activiteiten. Op de officiële website van Graz Tourismus kan je veel praktische informatie vinden, zoals een agenda van activiteiten en informatie over bezienswaardigheden. Wil je binnenkort Graz gaan bezoeken en zoek je een hotel of B&B? Bekijk en vind via Booking.com* jouw accomodatie.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
Graz Oostenrijk

  • dit is een affiliate link, bedankt voor je support!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.