De trends in reizen anno 2019. Over duurzaam reizen, vliegen en meer.

Met het vliegtuig reizen in 2019…wel of niet?

In deze eerste blog van het nieuwe jaar gooi ik ‘dé vraag’ er maar meteen in: is het nog wel verantwoord om met het vliegtuig te reizen? Nu denk je bij jezelf vast ‘jaaa wel, want ik reis helemaal niet vaak’, of ‘een grote reis naar de andere kant van de wereld doe ik hooguit één keer peer jaar’.  Ikzelf heb ook zo mijn argumenten, maar toch stelde ik mijzelf deze vraag toen ik nadacht over deze blog over trends in reizen anno 2019. Eerlijk? Ik voel het wel wringen, de verantwoordelijkheid die we hebben. We hébben een keus om niet te reizen met het vliegtuig, om zo ook een steentje bij te dragen aan minder CO2 uitstoot. Toch boek ik ook nog steeds graag een vliegreis. Blijkbaar zijn de opwarming van de aarde en termen als klimaatakkoord en CO2 uitstoot een nog te ver van mijn bed show…

vliegtuig reizen trends

Hoevaak reis jij met het vliegtuig? En zou je willen nadenken over een alternatief?

Het alternatief…is er een alternatief?

Natuurlijk kan je je vakanties anders gaan invullen om het milieu tegemoet te komen. Je kunt bestemmingen dichter bij huis zoeken, zodat je niet met het vliegtuig hoeft te reizen. Ook kan je nadenken over het vervoer wat je tijdens je reis wilt gebruiken, of juist wilt laten staan. Je kunt wandeltochten gaan maken in plaats van een roadtrip. Er zijn vele manieren om bewust om te gaan met reizen. Zoek maar eens op eco friendly reizen, ecotoerisme of duurzaam reizen bijvoorbeeld. Als je zoekt op deze termen, kan je allerlei websites met tips en informatie vinden. Wil je toch nog steeds met het vliegtuig gaan en op plek van bestemming met de auto rondreizen? Kijk dan eens op deze website over klimaatcompensatie tips. Een interessante tip is ‘eet iets minder vlees’ want wist jij al dat je daarmee heel erg de CO2 uitstoot kan verminderen? Arjen Lubach wel en hij maakte er deze grappige uitzending van ZML over.

sterren nacht reistrends

Een heldere sterrenhemel is prachtig om te zien!

Trends in reizen anno 2019

Ook voor dit jaar heeft Lonely planet weer een aantal reistrends op een rij gezet. In 2019 willen we vooral niet meer tussen het massatoerisme terechtkomen. Liever bezoeken we plaatsen die nog niet zo bekend zijn en gaan we af van de begaande paden. Nog een leuke trend die er wordt genoemd, is dat we graag naar bestemmingen gaan waar we een echt donkere sterrenhemel kunnen bewonderen. Gelukkig zijn deze locaties nog genoeg op de wereld te vinden! Ook het duurzaam reizen raakt meer in trek.

reistrends reizen 2019

Heel mooi die bekende bezienswaardigheden, maar in 2019 zoeken we juist het onbekende op.

Een reis verrassing

Een andere manier van reizen die meer en meer in opkomst is, is een reis met een verrassingselement. Bijvoorbeeld dat je bij het boeken de bestemming nog niet te zien krijgt, maar enkel je voorkeuren op kunt geven. Ik begrijp wel waarom dit populair aan het worden is. We hebben tegenwoordig toegang tot werkelijk alle informatie die we maar willen. Ook voor wat betreft bestemmingen die we graag zouden willen bezoeken. Online kan je alles opzoeken en bekijken. Ik vind dat ook juist leuk om te doen. De reden dat ik ooit een Instagram account aanmaakte, was om een aantal mensen te volgen die in New York, Rome, Barcelona en andere mooie steden woonden. Op deze manier kon ik over hun schouder meekijken hun stad in. Steden die ik graag zelf bezoek, of nog zou willen bezoeken.

NYC

Mooie foto’s van mooie steden is waar ik niet snel genoeg van krijg.

Kortom, je hoeft niet meer op reis om de wereld te kunnen zien, maar nog wel om haar te kunnen ervaren. Het toevoegen van een verassingselement daarin vinden we toch nog steeds leuk. Bekijk bijvoorbeeld maar eens de mogelijkheden op de website van srprs.me*, een reisorganisatie waar je een reis kan boeken en de bestemming pas te zien krijgt bij vertrek.

duurzaam eco reizen

Duurzaam reizen raakt steeds meer in trek net als het reizen naar het onbekende.

Bezoek de Vakantiebeurs voor nog meer inspiratie

Van 10 tot en met 13 januari vindt de Vakantiebeurs weer plaats. In de Jaarbeurs in Utrecht kan je tijdens dit evenement weer volop inspiratie opdoen voor jouw vakantie en nog meer nieuwe reistrends ontdekken. En bedenk zelf naast de luxe vraag ‘waar zou ik dit jaar naartoe willen?’ ook ‘hoe kan ik daarheen reizen?’ en ‘wat kan ik doen op plek van bestemming om het milieu een steuntje in de rug te geven?’. Het zijn extra uitdagingen, maar ze zijn zeker niet onmogelijk! Verder wens ik je vooral heel veel reisplezier toe dit jaar. Heb jij al een reis gepland? Of bestaat jouw vakantieplanning vooral nog uit wensen? En hoe sta jij tegenover eco friendly reizen? Ik ben benieuwd! Laat het me weten via de social media, of door een reactie te plaatsen onderaan deze blog.

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
trends reizen reistrends 2019

  • Dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.