5x verfrissend: koffie uit de ijskast op Italiaanse wijze.

IJskoude koffie

Bij zomers weer hoort een koel drankje, maar toch blijf ik ook graag koffie drinken. Voor koffie-aholics zoals ik is het een geluk dat er ook koude varianten van koffie bestaan. In deze blog lees je welke soorten ijskoffie men drinkt in Italië, het land van echte koffiedrinkers en waar de temperaturen ook flink de pan uit kunnen rijzen! Ik zet vijf varianten voor je op een rij, van gekoeld naar bevroren. Dan kan je direct spieken welke je er een volgende keer bij een bar wilt bestellen, of zelf wilt maken. De ene koude koffie is namelijk de andere niet!

zomer koffie koud

Het is zomer! Heerlijk! Maar, het kan ook echt goed warm zijn! In deze blog daarom wat verfrissende tips

1. Caffé freddo of caffé shakerato

De caffé freddo is de meest straightforward koude espresso met ijsklontjes. Zo goed als iedere Italiaan heeft dit zomers in de koelkast staan: een kan afgekoelde espresso gereed om te drinken als verfrissende variant op een gewone koffie. Dé truc om te voorkomen dat je nog suiker moet toevoegen die maar moeilijk oplost in koude koffie: roer de suiker erdoorheen zodra de koffie nog heet is. Dan hoef je bij het opdienen enkel nog maar de ijsklontjes toe te voegen en klaar is je drankje. Een variant waarbij de koffie met de ijsklontjes flink wordt geschud en daardoor een mooie schuimlaag krijgt, heet caffé shakerato.

caffé freddo

Lekker koud: espresso met ijsklontjes of ook wel caffé freddo

2. Frappuccino

Zou je graag een koude koffie willen drinken, maar dan met melk, dan kom je uit bij de frappuccino. Het verschilt een beetje per bar of de ijsklontjes er doorheen worden gemixt met een blender, of gewoon worden toegevoegd aan je drankje. Deze variant is heel geschikt voor diegenen die liever cappuccino drinken dan espresso. Ben je echter toe aan echt ijskoude koffie, lees dan verder!

frappuccino

Een frappuccino extra large…

3. Crema caffè

In de zomer kan je bij de meeste bars wel terecht voor een crema caffé. Deze ijskoude créme krijg je opgediend in een kopje met lepeltje en heeft een heerlijke mokka-koffie smaak. Het zit in het midden tussen roomijs, een drankje en koffie. Verfrissend en door de koffie een echte opkikker op dagen dat het voor een gewoon kopje koffie echt te warm is.

crema caffé koffie

Crema caffé. Dit is een van mijn favorieten.

4, Affogato al caffé

Een affogato al caffé wordt meestal als dessert bestelt. Eerst doe je een bolletje vanille ijs in een kopje en vervolgens voeg je een espresso toe. Deze heerlijke mix van ijs en koffie is wat mij betreft het beste van twee werelden. Ten slotte kan je ook nog een likeurtje toevoegen, amaretto bijvoorbeeld, of het geheel afmaken met kleine stukjes chocolade en een toef slagroom. Bekijk bijvoorbeeld de video op Giallo Zafferano voor een instructie om deze eenvoudige maar heerlijke ijskoffie te maken.

affogato

De basis van affogato al caffé: espresso en vanille-ijs –photo credit

5. Granita al caffè

Voornamelijk in Sicilië, waar de temperaturen echt grillig hoog kunnen zijn, kan je bij een bar al vanaf ’s ochtends vroeg granita bestellen. Dit sneeuwijs bestaat ook in koffiesmaak, het is naast de granita met amandelsmaak de favoriete smaak van mijn man! Meestal combineert hij de twee en bestelt hij een granita met amandelsmaak met een klein beetje granita al caffé eraan toegevoegd. Dit is de meest koude variant van koffie die ik ooit ben tegengekomen.

ijskoude koffie granita

Granita al caffé. Op deze foto zie je de granita met koffiesmaak gecombineerd met de granita met amandelsmaak

Wat is jouw favoriete koude variant van koffie? 

Share the fun! Deel deze blog op Pinterest:
koffie ijskoud italiaans

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.