10x tips voor genieten van je vakantie.

Vakantie = genieten?

Waar denk jij aan bij vakantie? Aan lekker op pad, of relaxen op het strand? Aan exotische gerechten proeven, of aan cocktails drinken op het terras? Vaak denken we aan heerlijk ontspannen en kunnen genieten van het even helemaal niets hoeven. In de praktijk hebben we toch ook op vakantie nog best vaak last van stress. De vlucht heeft vertraging, de auto wil niet starten, er blijkt iets niet goed te zijn gegaan met de boeking, noem maar op. Kunnen genieten is een kunst. In deze blog geef ik je mijn tips voor hoe je op je reis los kunt komen van die dagelijkse beslommeringen en om kunt gaan met onverwachte situaties.
genieten vakantie

1. Het begint al thuis

Mijn eerste tip gaat over nu je nog thuis bent. Het fijnst is om tussen je laatste dag op je werk en het moment dat je op reis gaat genoeg tijd te hebben om al een beetje te kunnen ontspannen, naast de tijd die je sowieso nodig hebt om in te pakken en voorbereidingen te treffen. Het is helaas niet altijd mogelijk. Indien ikzelf na mijn werk zo ongeveer al direct naar het vliegveld moet haasten, probeer ik toch al zoveel mogelijk in die week het wat rustig aan te doen en ook alle bagage al klaar te zetten, om zo met voldoende energie ontspannen aan de vakantie te beginnen.
vakantie voorpret

2. Voorbereiding is het halve werk

Mijn tweede tip begint ook thuis. Het meest ontspannen op reis gaan, leunt toch op een stuk voorbereiding. Weten welke buslijn je moet hebben naar jouw B&B, of een keer de route hebben bekeken als je met de auto gaat, helpt om ontspannen op pad te gaan. Ook geeft het al voorpret! Alvast wat dingen lezen in reisgidsen en tips noteren die je op reisblogs hebt kunnen vinden, het draagt allemaal bij aan het kunnen genieten van een vakantie.
vakantie Oostenrijk

3. Vertraging, pech, leg je erbij neer

Je hebt het misschien al wel eens meegemaakt: kwam je mooi op tijd aan op het vliegveld, blijkt je vlucht gewoon vier uur vertraging te hebben! Enkele jaren geleden reed ik met mijn oude autootje zo weg naar het vliegveld, terwijl mijn ouders al de hele ochtend tevergeefs hun auto probeerden op te starten voor de reis naar hun vakantieadres elders. Gelukkig is het allemaal goedgekomen, maar het zijn niet de leukste momenten van je vakantie. Wat je het beste kunt doen, is je er maar gewoon bij neerleggen. Hoe stom dit ook klinkt: het kan nou eenmaal gebeuren en het beste is om er zo ontspannen mogelijk mee om te gaan. Een keer ben ik maar naar een voetbalwedstrijd gaan kijken tijdens een vertraging van een vlucht en een andere keer heb ik bijna een heel boek gelezen. Mijn ouders? Zij hadden de auto naar de garage gebracht, het vakantieadres gebeld met dat zij waarschijnlijk 1 dag later zouden aankomen en een dag later was de auto inderdaad gereed om alsnog mee op vakantie te gaan.
vakantie vertraging

4. Telefoon? Ja. Internet? Even niet

Eenmaal op reis kunnen zich ook veel dingen voordoen waardoor je toch niet echt kunt genieten. Neem bijvoorbeeld de berichtjes die je op je telefoon binnen ziet komen. Hierdoor blijft de maalstroom van alles wat thuis gewoon doorgaat, ook op vakantie je aandacht opeisen. Wat heel rustgevend kan zijn, is op zijn minst het internet van je telefoon af en toe uitzetten, of in ieder geval alle meldingen van apps uitzetten. Bereikbaar zijn in geval van nood en zelf iemand kunnen bellen in noodsituaties is natuurlijk erg belangrijk, maar het minder op je telefoon kijken, helpt om veel meer te kunnen genieten van wat je om je heen ziet. Ook een idee: op vakantie gaan naar gebieden zonder goed internet, heel rustgevend!
nieuwe ervaringen

5. Sta open voor nieuwe ervaringen

Ga je naar een land wat je nog niet kent? Zet vooral al je Nederlandse gewoonten eens opzij en kijk en luister goed naar de mensen uit het land zelf. Sta open voor nieuwe ervaringen, of dit nou betekent dat je in plaats van je standaard ontbijt nu opeens olijven en een wat muffe melk krijgt aangeboden, of dat je bijvoorbeeld een ceremonie mag bijwonen om een woning in te wijden. Mocht het je allemaal bevreemden, dan kan je in ieder geval genieten van het feit dat er straks thuis je gewone ontbijtje weer op je te wachten staat.

6. Pas je programma aan en voel je niet schuldig

Met deze tip bedoel ik: het is niet erg als je op een dag gewoon even helemaal niks wilt doen en gewoon enkel op een stoel wilt luieren. Die mooie wandeltocht die je eigenlijk van plan was te gaan lopen kan misschien ook een andere keer, of misschien niet meer, maar ook dat is geen ramp. Op reis zijn heeft wat mij betreft als doel genieten en daar hoort soms ook een niks-doe-dagje bij.
vakantie relaxen

7. Wees creatief

Het kan ook gebeuren dat je plannen in het water vallen door omstandigheden. Hoosbuien bijvoorbeeld, of een kapotte auto, of een krachtige wind die maakt dat zelfs even zwemmen in zee gevaarlijk is door de bijkomende sterke stroming. Gooi je plannen om en bedenk of er andere dingen zijn die je kunt doen die dag of dagen dat je originele plannen even niet door kunnen gaan. Wilde je toch nog winkelen bijvoorbeeld, of een museum bezoeken, of zijn er andere activiteiten in de omgeving die nog wel kunnen? Wees creatief en flexibel en uiteindelijk kunnen het zo toch nog leuke dagen worden.

8. Maak keuzes en geniet ervan

Tijdens een vakantie kun je meestal niet alles doen wat je zou willen doen. Je kunt niet heel Rome in drie dagen bekijken, laat staan heel New York. Dat moet je dus ook niet willen. Maak je keuze qua wat je van een stad of regio zou willen zien tijdens je vakantie en laat het verder los.
fietsen vakantie

9. Go with the flow of the georganiseerde reis

Wat ook echt genieten kan zijn, is niets zelf te hoeven organiseren. Heb jij ooit wel eens aan een georganiseerde reis deelgenomen? Of overwogen er één te boeken? Het kan heerlijk zijn om excursies te doen en plaatsen te bezoeken, zonder iets zelf te hebben hoeven regelen. Ik heb het één keer gedaan en dat was een erg goede ervaring. Het is genieten van het gemak.
vakantie excursie

10. Opgeruimd weer naar huis.

Zodra het einde van je heerlijke vakantie nadert, kunnen de dagelijkse beslommeringen van thuis je ook alweer onrust gaan geven. Mocht dat zo zijn bedenk dan: de wereld is echt niet vergaan tijdens jouw afwezigheid. (herhaal dit desnoods meerdere keren om je er goed van te laten doordringen) Ga nagenieten van je vakantie door de foto’s te bekijken en plan niet meteen je hele week bomvol zodat je het uitgeruste gevoel nog even kunt vasthouden.
opgeruimd genieten

Dit waren mijn tips voor hoe genieten van je vakantie. Heb jij nog weer andere tips of een ervaring die je wilt delen? Laat een reactie achter onderaan deze pagina. Wil je deze tips bewaren op Pinterest? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
vakantie genieten

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.