fonte Aretusa

Fonte Aretusa: een mythische bron in Syracuse.

Een bijzondere plek in Syracuse

Op Sicilië kan je een schat aan historie, legendes en mythes ontdekken. Je vindt ze er soms letterlijk op straat! In deze blog neem ik je mee naar zo’n bijzondere plek. Voordat ik je meeneem naar de zoetwaterbron fonte Aretusa zelf, wil ik je eerst laten zien hoe bijzonder de plek is waar deze bron eigenlijk ligt. Waar we moeten zijn is het eiland Ortigia. Dit is het historische centrum van de stad Syracuse waar je veel bezienswaardigheden kunt ontdekken.

trinacria sicilie
De trinacria is het bekendste mythische figuur. Je vindt dit symbool van Sicilië overal terug

Via een brug kan je het eiland oprijden en is het het beste om meteen door te rijden naar de grote parkeergarage Talete. Vanaf daar kan je de stad gaan verkennen en ook deze zoetwaterbron opzoeken! Naast dat deze bron een mooie plek is om te zien, zijn er een aantal redenen waarom het tegelijk een bijzondere plek is! In deze blog vertel ik je er meer over.

Ortigia eiland
Ortigia is een bijzondere plek met veel prachtige bezienswaardigheden. In deze blog kan je meer lezen over de fonte Aretusa

De mythe, terug naar de Griekse oudheid…

De naam van de bron is Fonte Aretusa. De bron wordt daarnaast trouwens ook wel fontana dei Papiri of zelfs fontana delle Papere genoemd. Daar kom ik later op terug. Het verhaal zou gaan dat Aretusa, een nimf uit oude mythes, op een dag op de vlucht was voor de god Alfeo. Artemis bood haar een schuilplaats in een wolk, maar Aretusa bleef zo bang voor Alfeo die haar bleef zoeken, dat ze veranderde in een stroom water. Artemis bood haar een uitweg welke onder de zee doorliep naar het eiland van Ortigia waar ze vervolgens besloot te blijven in de bron. De karakters Alfeo, Aretusa en Artemis komen veel terug in oude werken, klassieke literatuur en ook in de klassieke muziek.

fonte Aretusa
Dit is de fonte Aretusa, een zoetwaterbron op slechts enkele meters afstand van de kust. Je ziet de zee rechts liggen!

Het zoete water loopt onder de zee door naar de bron

Zodra je door de stad of langs de boulevard richting de fonte Aretusa wandelt, zul je zien dat de bron op maar enkele meters verwijderd van zee ligt. Het bijzondere is, in deze bron stroomt zoet water! Dat er een zoetwaterbron op zo’n kleine afstand van het zoute zeewater ligt is al bijzonder op zich. Daarbij is het extra bijzonder dat het bronwater helemaal vanaf de bergen, in een stroom die onder de zee door loopt en uiteindelijk terechtkomt in Ortigia. Het was niet voor niks dat er een mythe ontstond rondom deze plek!

papyrusriet
Dit is het papyrusriet wat groeit in de bron. Sicilië is de enige plek in Europa waar dit gewas groeit!

Het is de enige plek in Europa waar een oeroud gewas groeit

De tweede naam van de bron is fontana dei Papiri, oftewel, de fontein van het papyrusriet. Dit gewas wat eigenlijk hoofdzakelijk nog in bepaalde delen van Afrika groeit, komt ook op Sicilië voor en wel in deze bron! Dit is de tweede reden waarom de bron zo bijzonder is. Naast dat het ook op Sicilië in de rivier fiume Freddo groeit, is dit de enige plek waar je het in Europa tegenkomt. Inderdaad, het papyrusriet is het gewas waar in vroeger tijden papier van werd gemaakt.

eend Ortigia
In de fonte Aretusa wonen eenden en ook ganzen! Vandaar ook wel de naam fontana delle Papere…

En waarom heet de bron dan ook nog fontana delle Papere?

Naast de twee al genoemde namen, heeft deze bron nóg een naam: fontana delle Papere, oftewel, de eenden fontein. Deze naam heeft ze vanwege de eenden en ganzen die er wonen.

Door alle bovengenoemde redenen en omdat het een mooie plek is om te zien, nemen veel toeristen een kijkje bij de bron. Ook ikzelf ga altijd graag naar Ortigia en wandel tijdens mijn bezoek altijd wel even langs de mooie fonte Aretusa.

Ortigia straat
In Ortigia zijn veel mooie bezienswaardigheden te ontdekken. Ook het struinen door deze smalle straatjes vind ik altijd erg leuk.

Nog meer leuke Ortigia tips en praktische informatie

Naast een bezoekje aan de zoetwaterbron is er nog veel meer te zien en te doen in Ortigia en in andere delen van Syracuse. Lees bijvoorbeeld meer tips in mijn blogs:

10x doen in Syracuse

5x eten en drinken in Ortigia, Syracuse

Bereikbaarheid: vanaf vliegveld Catania is het ongeveer een uur rijden naar Syracuse.
Parkeren: voor een bezoek aan Ortigia kan je het beste parkeren in de parkeergarage Talete (adres: Lungomare di Levante Elio Vittorini, 96100 Siracusa SR)
Verblijven: op zoek naar een mooie uitvalsbasis voor je vakantie op Sicilië? Bekijk het aanbod van accomodaties van Tururi Tours* een echte Sicilië reisspecialist sinds 2003.
Ontdekken: Ontdek Sicilië! Bekijk voor meer inspiratie en reistips op deze pagina al mijn blogs over dit mooie eiland!

Duomo Ortigia

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:

fonte Aretusa
  • linkjes met een * zijn affiliate links. Indien je via deze links iets bestelt, betaal je niks extra’s, maar support je wel mijn website!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.