Alleen op reis. Mijn tips en ervaringen.

Alleen reizen

Als je dit leest ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar ervaringen van mensen die al eens alleen op reis zijn geweest. Je hebt zelf gepland om alleen op reis te gaan, of bent aan het overwegen om dit te doen en je wilt graag iets hierover lezen. Ben jij dit? Lees dan snel verder, want in deze blog vind je mijn ervaringen en tips. Ben je dit niet, lees dan ook verder, want wie weet kan ik je overhalen om ook eens alleen op reis te gaan! Het gevoel dat de wereld aan je voeten ligt en dat je kunt gaan en staan waar je wilt, is namelijk onbetaalbaar.
alleen reizen

1. Maak een plan…of niet!

Een van de grote voordelen van alleen reizen is dat je elke dag vrij bent om te kiezen wat je wilt gaan doen, wat je wilt gaan eten en wat je wilt gaan bekijken! Dit maakt echter dat het dus ook aan jou is om een plan te maken hiervoor. Wil je een bezienswaardigheid gaan bezoeken, of eigenlijk gewoon aan het strand gaan liggen? Het heerlijke is: het maakt niet uit, het is aan jou! Mocht je een hele dag in bed willen blijven liggen, dan is het grote voordeel van alleen reizen dat niemand zich hier druk om zal gaan maken. Lang leve de vrijheid!

como alleen reizen

Door van tevoren informatie over treinreizen op te zoeken, zal je op plek van bestemming een stuk makkelijker de juiste trein vinden.

2. Bereid je voor (want er is niemand anders die het voor je doet)

Alleen op reis gaan betekent voorbereiden. Niemand gaat namelijk voor jou na hoe je van het vliegveld naar je hotel moet reizen, of welke bus er naar het centrum gaat naar waar jouw Airbnb adresje is. Het klinkt nogal logisch, maar ik ga het toch zeggen: dit zal je echt zelf moeten doen. Het beste is om zoveel mogelijk van tevoren uit te zoeken, in het bijzonder voor je eerste reisdag. Uiteraard kan je vaak op plek van bestemming wel aan iemand de weg vragen, is er tegenwoordig overal internet en heb je aan een goede reisgids vaak een hoop. Toch is het slim om van tevoren alvast te bekijken welke informatie je maar beter paraat kunt hebben.

Die keren dat ik alleen op reis ben geweest, vond ik het fijn om te weten welke bus of trein ik vanaf het vliegveld moest hebben. Ook noteerde ik standaard ergens de gegevens van de eigenaar van de B&B of het telefoonnummer van het hotel. Gewoon voor het geval dat ik bijvoorbeeld te laat aan zou gaan komen door vertragingen, of voor wanneer ik de locatie niet zou kunnen vinden.

Rambla BCN

Vroeg in de ochtend wandelen over de Ramblas was heerlijk en rustig!

3. Wees slim: veiligheid is belangrijk

Zodra je een keer alleen op reis gaat, is één ding heel belangrijk: zorg ervoor dat je niet in benarde situaties terecht komt. Ik klink nu als mijn eigen moeder en waarschijnlijk als alle moeders in de hele wereld, maar het is echt zo. Veiligheid is belangrijk wanneer je alleen op reis bent, want je bent nou eenmaal kwetsbaarder. Beslis dus wat voor jou als veilige situatie geldt. Betekent dat dat je wel meegaat met het boottochtje wat een local je aanbood, of sla je vriendelijk af? Het is vooral een kwestie van afgaan op je ‘gut feeling’. Er zijn echter twee algemene regels welke altijd toepasbaar zijn:
–  als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat doorgaans ook;
–  ga als vrouw niet alleen midden in de nacht over straat nog naar je b&b of hotel terug wandelen; (vraag of iemand een stukje mee wil lopen, of bel een taxi, of ga sowieso niet alleen ’s avonds uit).
alleen reizen ijs

4. Alleen reizen hoeft niet alleen zijn te betekenen

Naast dat je kunt doen wat je wilt en alleen reizen een verrijkende ervaring kan zijn, kunnen er momenten komen dat je het jammer vindt dat je deze geweldige ervaringen niet direct met een ander kunt delen. Natuurlijk, je kunt alles op internet delen, en vervolgens een tijdje de likes en jaloerse appjes van vrienden tegemoet zien komen, maar dat is toch anders. Wat je kunt doen is evenementen of workshops bezoeken op je plek van bestemming om daar andere reizigers of locals te ontmoeten. Je kunt voorstellen om die avond ergens met een groepje samen te gaan eten en vaak zijn er mensen die dat leuk vinden om te gaan doen. Alleen reizen hoeft niet te betekenen dat je altijd alleen bent. Sterker nog, juist die keren dat ik alleen op reis was, maakte ik veel vaker praatjes met locals dan wanneer ik samen met anderen reisde. Nog een ander leuk voordeel van alleen reizen is dat je zult merken dat mensen heel hulpvaardig zijn en je graag weer op weg helpen.
alleen reizen city travel

alleen reizen uitzicht

Mijn eigen ervaringen

Hier en daar in deze blog heb je al stukjes van mijn ervaringen met alleen reizen kunnen lezen. Ik herinner mij nog dat ik het spannend vond om voor het eerst alleen op reis te gaan, want ik wist helemaal niet of ik het wel leuk zou vinden! Het was eigenlijk een soort test om te zien of dit mij zou liggen, omdat er nog heel veel plekken waren die ik wilde zien en ik niet altijd mensen om mij heen had die ook de tijd en de mogelijkheden hadden om mee te gaan. Al snel ervoer ik dat ik het heerlijk vond om alleen op pad te zijn en ik heb dit dan ook diverse keren gedaan. Waar ik wel voor kies zijn niet te lange reizen (het langst dat ik alleen weg ben geweest is 2 weken) en ik ga het liefst naar een grote stad met veel bezienswaardigheden. Ook ben ik een keer op taalreis geweest. Hierover kan je meer lezen in deze blog. Dit waren mijn tips en ervaringen. Heb jij wel eens alleen gereisd? En hoe heb je dit ervaren?

Wil je deze tips op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
alleen op reis

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.