Ortigia Sicilie

5x eten en drinken in Ortigia Syracuse.

Ortigia, Syracuse

Ah…wat was het weer heerlijk om er door de straatjes te slenteren! Syracuse, specifieker het oude stadscentrum Ortigia is één van mijn favoriete plekken om naartoe te gaan tijdens een verblijf op Sicilië. De combinatie van de smalle straatjes vol met kleine winkeltjes, gallerietjes en restaurantjes en dan het prachtige grote plein piazza Duomo en de boulevard langs zee; het is alsof Ortigia al het mooie van een Italiaanse stad in zich heeft. In deze blog geef ik je een aantal tips voor waar je er lekker kunt eten en wat algemene tips waarmee rekening te houden. Italië heeft een eetcultuur en dat proef je! Lees snel verder en ontdek wat Ortigia je te bieden heeft.

Ortigia Sicilie

De tafels zijn gedekt, kom je ook eten?

1. In de zomer lekker buiten eten

Het grote voordeel van de warme zomerdagen is dat je in de avond overal heerlijk buiten kunt eten. Je zult het er niet snel koud krijgen. Zo goed als alle restaurants hebben tafeltjes buiten en tot laat in de avond is het aangenaam om er te dineren. Het heeft een speciale sfeer om de stad op zo’n manier mee te maken. Natuurlijk zijn er ook altijd tafels binnen te reserveren, indien je daar de voorkeur aan geeft. Weet je in de middag al waar je die avond zou willen eten, reserveer dan een tafel. Het kan zomaar zijn dat een restaurant vol is en zo voorkom je teleurstellingen.

eten drinken Ortigia

Gelegen aan piazza Duomo, Le Volpe e L’Uva.

2 Restaurant tip 1, de mooiste lokatie

Het piazza Duomo is een prachtig plein, bestraat met lichte tegels en met onder andere de Dom welke eeuwen aan historie in zich draagt. In de muren zitten zelfs nog delen van zuilen van een Griekse tempel die er ooit stond! Op dit plein tref je onder andere Le Volpe e L’Uva, aan Piazza Duomo 20. Dit restaurant biedt een goede kwaliteit eten en prima prijzen. Nieuwsgierig geworden? Voor nog meer indrukken, bekijk ook hun website.

Ortigia Syracuse

Piazza Duomo aan het begin van de avond

3. Hoelaat eten?

In Sicilië eet men in de zomer doorgaans rond half 9 in de avond. Heb je al eerder trek, bestel dan ergens een aperitivo, zo kom je de tijd wel door! Ben je meer een zoetekauw, kies dan je favoriete smaak ijs bij een gelateria. Veel restaurants openen pas om 20:00 uur en het is dan ook niet mogelijk om er eerder in de avond te dineren. Heel veel later kan wel. Sta er niet raar van te kijken als om half 11 nog gasten aanschuiven aan de tafel naast je!

Trattoria Cenacolo

Kom ook eten bij il Cenacolo Trattoria!

4. Restaurant tip 2, het lekkerste eten

Vlakbij piazza Archimede ligt een kleiner pleintje met een aantal restaurantjes (Via del Consiglio Reginale 29). Hier kan je heerlijk eten bij Trattoria il Cenacolo. Wij aten er een mix van verschillende antipasti (kazen, salami, olijven en caponata) en een visgerecht, alles smaakte erg goed! Voor een impressie van deze Trattoria bekijk hun Facebook site.

Syracuse eten drinken

Buiten eten in Ortigia kan overal, ook in dit zijstraatje bijvoorbeeld!

5. Restaurant tip 3, karakteristiek

Middenin een zijstraat staan de tafeltjes gedekt van restaurant Castello Fiorentino aan de Via Crocifisso 6. Dit is een plek waar je lekker kunt eten en kunt genieten van de typisch Italiaanse atmosfeer.

eten drinken Ortigia Syracuse

In bijna elke straat tref je buiten tafeltjes en stoeltjes aan.

Praktische informatie

De stad Syracuse ligt aan de oostkant van Sicilië. Vluchten vanuit Nederland gaan vanuit Amsterdam en Eindhoven rechtstreeks naar Catania, via diverse vluchtaanbieders. Via Schipholtickets.nl* kan je gemakkelijk bekijken welke vlucht het voordeligst voor je uitpakt en deze ook direct boeken. Vanaf Catania is Syracuse een klein uur met de auto, maar je kan ook met een bus vanaf het vliegveld Syracuse bereiken. De gehele oostkust van Sicilië biedt volop vakantieverblijven en is toerist vriendelijk. Boek een leuke B&B ergens vlakbij zee als uitvalsbasis om de diverse steden te bezoeken.

Wil je meer lezen over Syracuse? Al eerder schreef ik deze blog over de stad:
Reizen door Sicilië: Ortigia Syracuse

Over eten en drinken in Sicilië schreef ik deze blog:
10x must eats in Sicilie

Wil je deze informatie op Pinterest bewaren? Leuk! Je kunt er deze afbeelding voor gebruiken:
eten drinken Ortigia Syracuse

  • dit is een affiliate link. Bedankt voor je support!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.