Een wandelroute langs kunst in Rotterdam.

Rotterdamse kunst
Bij de woorden ‘Rotterdam’ en ‘kunst’ gaan gedachten al snel naar ‘de Kunsthal’ en museum Boijmans van Beuningen. Qua diversiteit aan collecties heeft Rotterdam heel wat te bieden als het om kunst gaat. De kunst in musea is echter lang niet het enige, ook middenin de stad, gewoon buiten op straat, is kunst te vinden! Van moderne kunst tot aan historische werken, alles kom je tegen in het centrum van Rotterdam. Vanuit Rotterdam.nl is een app ontworpen met wandelroutes om de stad op een andere manier te leren kennen. Ook deze kunst komt hierin terug. In deze blog deel ik met je mijn ervaring van het wandelen van 1 van deze routes, al ging dat wel op een speciale manier zoals je even verderop kunt lezen. Onderaan onder het kopje ‘praktische informatie’ kan je de link vinden naar de website waar je deze app kunt downloaden!

Highlights
Tijdens de kunst wandelroute wandel je langs maar liefst 24 kunstwerken! Allemaal hebben ze hun eigen verhaal en achtergrond. Ik licht er drie kort uit:
1.De verwoeste stad
Een heel bekend kunstwerk is ‘De verwoeste stad’ van Ossip Zadkine. Het is een rijksmonument uit 1953 en verbeeldt wat de stad Rotterdam is overkomen in de oorlog: het hart lag eruit, de stad moest totaal weer worden opgebouwd. Een van de bijnamen van dit kunstwerk is dan ook: Stad zonder Hart. Het is mijn favoriet. Naast dat het een beetje abstract is, is het toch heel beeldend en geeft het precies het gevoel weer van de verschrikking die ooit op Rotterdam af was gekomen.
Verwoeste stad Rotterdam2.Erasmus
Erasmus mag natuurlijk niet ontbreken in een route als deze. Het standbeeld wat je van hem kunt vinden op het plein voor de Laurenskerk is ook bijzonder. Het is het oudste bronzen standbeeld van Nederland en dateert uit 1622. Daarbij komt nog iets speciaals, namelijk dat standbeelden voornamelijk in kerken stonden. Eeuwenlang heeft dit standbeeld als zeldzaam verschijnsel in Nederland op een plein gestaan! Momenteel wordt er een nieuw gazon omheen gebouwd, dus we konden het beeld helaas niet van dichtbij bekijken.
3.Hoorn des overvloeds
Een derde kunstwerk wat je op deze route tegenkomt is enorm groot: het is de ‘Hoorn des Overvloeds’ van Arno Coenen. Je kunt het vinden op het plafond van de Markthal, een gebouw wat al net zo bijzonder is! Een kijkje nemen is dus zeker de moeite waard. Vlak voor de opening van Markthal schreef ik deze blog erover.
Erasmus en kunst RotterdamPersonal: mijn vrijgezellenfeestje!
Deze route heb ik zelf enige dagen geleden gewandeld, inclusief een heel aantal ludieke opdrachten erbij, opgetekend door vriendinnen en zusjes die voor deze speciale dag graag wat ‘entertainment’ wilden toevoegen aan deze route, en inclusief een speciale outfit die ik voor deze gebeurtenis aan moest trekken. Het betrof namelijk een onderdeel van mijn vrijgezellenfeestje! Naast dat we bij 1 van de kunstwerken de ‘moonwalk’ hebben gedanst, ik op zoek moest naar zoveel mogelijk Italianen, foto’s moest maken, was het ook een opdracht dat ik hier een mooie blog over schreef. Die laatste uitdaging ging ik graag aan (sommige andere wat minder…). Dames, bij deze dus!
Vrijgezellenfeestje RotterdamPraktische informatie
De betreffende app met de wandelroutes kun je vinden op de website van Rotterdam.nl onder Rotterdam Routes. Er is een grote keuze uit routes en je gaat op een nieuwe manier naar de stad kijken! Het is een leuke manier om eens een gedeelte van de stad te zien welke je anders wellicht nooit zou bezoeken. De route die wij hebben gewandeld begint en eindigt bij Rotterdam Centraal Station en is dus gemakkelijk te bereiken. Ben je op zoek naar een leuk café waar je na de wandeling even bij kunt tanken, bezoek dan Nostra. Dit is een mooie grote lunch/wijnbar met een uitgebreide kaart. Ze maken gebruik van zoveel mogelijk pure en verse ingrediënten en dat proef je!
Nostra high tea

Wil je deze blog delen op Pinterest? Graag! Je kunt deze afbeelding pinnen:
Kunst blog pin

 

2 antwoorden
 1. Karen
  Karen zegt:

  Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

  Alvast dank vor de inspiratie !

  groetjes

  Karen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.