Dans en de stad

Van sommige dansstijlen is tegenwoordig niet meer zo bekend waar hun oorsprong ligt. En sommige dansstijlen zijn ook niet eens meer zo bekend! Dansliefhebber als ik ben, vind ik het daarom fijn om te zien dat de laatste jaren dans weer meer een podium heeft gekregen door films en programma’s als SYTYCD. In deze blog zoom ik in op de hiphopcultuur waar breakdance een onderdeel van is.

scene uit 1 van de Step up films
Een goede dansdocent heeft kennis van de achtergrond van de stijl waarin hij of zij lesgeeft en vertelt hier ook over aan de leerlingen. Ik heb het een paar keer getroffen: mijn eerste lessen in breakdance bestonden voor een groot deel uit ‘geschiedenisles’ over de oorsprong van de stijl, de ontwikkeling van bepaalde bewegingen en namen. En geregeld kwam het stukje ‘teaching’ ook terug.
Voor een groot deel is de cultuur, de hiphopcultuur, waar breakdance en de originele streetdance onderdeel van zijn, verweven met de stad. Breakdance is begonnen op straat en speelt zich nog steeds veel af in de grote steden. Voor mij is dans en de hiphopcultuur onlosmakelijk verbonden met grote steden waar deze cultuur een wereld op zich is.
in de metro in NYC
Ik hou van het rauwe van breakdance en ook van de positieve sfeer die er altijd was! Sommige dansstijlen zijn heel solistisch en is het ieder voor zich. Bij breakdance is er altijd waardering voor de prestatie die de tegenstander neerzet. Ik heb een aantal jaren deel mogen uitmaken van deze wereld, maar dat is inmiddels ook alweer een aantal jaren geleden. Ondank het imago wat er soms rondom breakdance hangt, heb ik er veel positieve herinneringen aan! 
Breakdance! Uit de documentaire ‘where my girls at’
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.